Teraz jest 05 wrz 2025, 13:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Akta postępowania przygotowawczego po 1.07.2015 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 mar 2007, 14:05

POSTY        51
Post Akta postępowania przygotowawczego po 1.07.2015
Czy już ktoś wysyłał z Was akta z nowymi zbiorami, chciałam podpytać.

28 lip 2015, 08:01
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA10 sty 2007, 19:24

POSTY        123
Post Re: Akta postępowania przygotowawczego po 1.07.2015
Tak, niestety.
Opierałem się na treści art. 334 § 1 i 3 tj. Zbiór A: materiały postępowania przygotowawczego związane z kwestią odpwoiedzialnosci oskarżónego; Zbiór B protokoły przesłuchań osób których wezwania na rozprawę oskarżyciel żąda i ewentualnie Zbiór C - Załącznik adresowy (ale tego tu nie miałem bo sprawa stara i przesłuchania świadków były wykonane do 2014 roku).
Najwięcej zabawy jest z przygotowaniem akt dla sądu - pełna dowolność w interpretacji pojęcia materiałów związanych z kwestią odpoweidzialności - ja nie przeazywałem np. postanowień o przedłuzeniu okresu dochodzenia.
Aha   - teczki też oznaczałem jak wyżej to jest Zbiór A, Zbiór B  :)

28 lip 2015, 13:09
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA10 wrz 2009, 10:38

POSTY        2
Akta od początku prowadzę w zbiorach. U nas stosownie do zarządzeń Prok. Okręgowej i rejonów akta prowadzi się zbiorach A, C i D. Akta w postępowaniu przygotowawczym są "aktami głównymi postępowania przygotowawczego". Po zarządzeniu o materiałach, które będą przekazane do sądu wraz z aktem oskarżenia z tych materiałów robi się "akta sprawy" i przekazuje w zbiorach do sądu. W prowadzeniu akt można wzorować się na zarządzeniu Komendanta Głównego Policji i zarządzeniu Prokuratora Generalnego w sprawie sekretariatów. Mam krótki komentarz z prokuratury dotyczący tego ostatniego.

06 lis 2015, 10:06
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA10 wrz 2009, 10:38

POSTY        2
Uzupełniając. To czego nie przekazujemy pozostaje w "aktach głównych postępowania przygotowawczego". Ma do nich wgląd strona i sąd. Nie przenumerowujemy ani akt głównych pp ani akt sprawy. Dla obu prowadzimy "karty przeglądowe" ze wskazaniem, które dokumenty gdzie są. Karty przeglądowe w aktach głównych i aktach sprawy są bliźniacze. Oprócz tego w prokuraturach są akta wewnętrzne i akta podręczne. U nas robimy tylko podręczne, w których trzymamy to co prokuratura w wewnętrznych i podręcznych.

06 lis 2015, 10:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]