Teraz jest 05 wrz 2025, 13:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Zasadność zarzutu art. 56 kks 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Post Zasadność zarzutu art. 56 kks
Z zawiadomienia wynika, iż X zawyżył koszty uzyskania przychodów o kilkadziesiąt tysięcy zł ewidencjonując w koszty faktury wystawione przez Y- podmiot wykreślony z rejestru podatników VAT kilka lat wcześniej. Y- nie można przesłuchać, gdyż nie jest znane jego miejsce pobytu. X twierdzi, że nie wiedział, że Y jest wykreślony , co więcej twierdzi, że Y zapewniał go, że jest Vatowcem. Czy w takim stanie prawnym zarzuty czy jednak umorzenie na brak danych dostatecznie uzasadniających?

27 sty 2015, 14:43

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post Re: Zasadność zarzutu art. 56 kks
Trochę za mało danych, by rozstrzygnąć jednoznacznie.

1. Czy X zawyżył tylko naliczony VAT, czy całe koszty uzyskania przychodów?
2. Czy Y prowadził działalność w przedmiotowym okresie, a tylko był wykreślony z rejestru VAT?
3. Czy X opłacił faktury od Y, tj. zapłacił VAT?
4. Czy Y zadeklarował VAT zapłacony przez X?
5. Czy go wpłacił?
6. Czy X wiedział, że ma prawo sprawdzić w US, czy Y jest watowcem?
7. Czy X wiedział, że ma prawo odliczyć VAT tylko z faktur od czynnego watowca?
8. ...
Tak pokrótce najważniejsze pytania, które bez udokumentowanych odpowiedzi istotnie utrudniają ustalenie wszystkich okoliczności sprawy.

W dyrektywach unijnych ukształtowany jest pogląd, że organy podatkowe mają szukać podatku VAT nie u tego, który go zapłacił, ale u tego, który go wziął.

Akt oskarżenia wątpliwy, można próbować oprzeć skargę na założeniu, że podatnik jest jedynym gwarantem rzetelnego opodatkowania - oczywiście wyłącznie w zamiarze ewentualnym.

Ostatnio edytowano 27 sty 2015, 18:50 przez Leibowitz, łącznie edytowano 1 raz

27 sty 2015, 18:41
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA31 maja 2014, 22:21

POSTY        129
Mam bardzo podobny problem. Kontrola  wyrzuciła z kosztów w PIT  i VAT za  2012 r  faktury za usługi rzekomo wystawione  przez  podmiot  A. Podmiot  A  nie prowadzi już od kilku lat działalności, nie składa deklaracji, zeznań  podatkowych , został wykreślony z rejestru. Właściwy organ nie przesłuchał  go w charakterze świadka  bo nie można ustalić , gdzie przebywa , być może za granicą.  Przesłuchany w charakterze świadka podatnik twierdzi , że A pokazywał mu dokumenty potwierdzające rejestracje w US sprzed killku lat i zapewniał, że jest  nadal  czynnym podatnikiem. A wykonał dla niego usługi , za które płacił gotówka po 20 tys. Podał również , że wie , iiż jest możliwość sprawdzania  firm w us , ale nie jest to możliwe realnie do wykonania jeśli ma się wielu kontrahentów , przecieź trzeba by ich sprawdzać co m-c, bo nóż już się zliwidowali. Myślę sobie, że jeśli dać wiarę wyjaśnieniom  podejrzewanego , i odstąpić od oskarzenia, to każdy kto świadomie będzie kupował koszty < a ofert na internecie mnóstwo)  celem zaniżenia  podatku i wyjaśniał ze ufał nabywcy,  usługę  wykonano na jego rzecz on za nią zapłacił gotówką oczywiście to  będzie bezkarny. Jakie macie doświadczenie w takich sprawach.  Czy sądy skazują , jeśli argumentacja oskarżenia  opiera się jedynie na twierdzeniu że oskarżony powinien dołożyć należytej staranności i sprawdzać kontrahentów

27 sty 2015, 21:28

REJESTRACJA22 lip 2011, 12:14

POSTY        89
Zbadaj cały przebieg usługi tego podmiotu. Czy w ogóle to zostało wykonane. Z czyich materiałów. Faktury na materiały. Porównaj daty faktur na materiały a datami wypłaty gotówki. Jeżeli płacił gotówką to skąd miał tyle pieniędzy przy sobie. Jeżeli z banku to wydruk  z konta że były wypłacane pieniądze. Czy inne podmioty wykonywały w tym samym czasie usługi, jeżeli tak to należy ich przesłuchać.
A jeżeli grubsza sprawa to do prokuratury po bilingi i po sprawie. Jakoś musiał z nim się kontaktować. Prawie wszyscy "uczciwi " podatnicy na tym polegną.
To tak w dużym skrócie.

27 sty 2015, 21:51
Znawca
Własny awatar

POSTY        129
A o te bilingi i rachunek bankowy to jak występujesz. Bo podatnik powie że nie przyniesie wyciągu.

27 sty 2015, 22:57
Znawca
Własny awatar

POSTY        129
pretender i co z tymi bilingami

28 sty 2015, 20:19

POSTY        89
Poczekaj w pracy nie chce wchodzić na skarbowców. Nie chce mieć problemów. Dam ci odpowiedź.

29 sty 2015, 06:30

POSTY        89
Najpierw to dokładnie przesłuchaj podejrzanego(świadka) i pozostałych świadków żebyś miał jakiś punkt zaczepienia. W takich sprawach musisz sprawdzać każdy detal-detalik, szczegół, a nóż może się gdzieś pogubi i go będziesz miał. Jeżeli jest to budowlanka to pytaja o każdy detal inwestycji, dzienniki budowy, daty faktur. Kto co wykonywał, kiedy, z jakich materiałów.

Do prokuratury występujesz z wnioskiem (wraz z uzasadnieniem) o wydanie postanowienia o wydaniu rzeczy w postaci bilingów numeru tel ................ za okres od .... do......... Musisz ustalić sam operatora.

To tak po krótce. W domu mam internet z aero2 i jest cześciej nie mam neta niż go mam.

29 sty 2015, 10:30
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Taa… Bilingi…już widzę.
Ja skierowałabym sprawę do sądu, oczywiście po przesłuchaniu świadków. Na razie sąd ma obowiązek ustalić stan faktyczny i jeżeli stwierdzi, że chce bilingi to sam o nie wystąpi. U mnie w podobnej sprawie nie wystąpił. Bilingi są na cenzurowanym i wszyscy uważają, że są nadużywane.

04 lut 2015, 23:19

REJESTRACJA17 lis 2014, 12:32

POSTY        41
Barbarka                    

Taa… Bilingi…już widzę. Bilingi są na cenzurowanym i wszyscy uważają, że są nadużywane.

Uważam że każdą instytucje należy używać z głową.
Ostatnio drużyna pierścienia poszukiwała o 6 rano obrączki-to nie oznacza że instytucja przeszukania jest niepotrzebna i jest zła. Tylko w tym przypadku była niezasadna.

Nieraz trzeba powiedzieć sobie pas i tyle.

05 lut 2015, 22:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]