Teraz jest 06 wrz 2025, 00:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Udowodnienie winy nabywcy pustych faktur 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 lis 2013, 22:00

POSTY        29
Post Udowodnienie winy nabywcy pustych faktur
Witam i bardzo proszę  o pomoc. Pierwszy raz mam sprawę  dot. m. i. n.  kupowania pustych faktur. Jak ustalanie winę w takich sprawach? Facet nie miał księgowej, w postępowaniu podatkowym i podczas kontroli reprezentował go matka jako pełnomocnik jego firmy. Ale nie wypowiadał się w tym zakresie . wobec kontrahentów-wystawców tych faktur różne organy prowadziły dochodzenia. Mam protokoły przesłuchań tych osób z tamtych spraw gdzie mówią komu wystawiał puste faktury- tym jemu. Czy to już wystarczy waszym zdaniem do przedstawienia zarzutu w tym zakresie? Tj. o poslużenie się. Czy jednak przesłuchać też matkę? I jeszcze oszacowano mu obrót że sprzedaży. Jak zadajecie pytania w takim wypadku zmierzając do udowodnienia winy? tu pytam w kontekście 56 par. 2

13 lis 2014, 22:48
Znawca

REJESTRACJA15 lip 2013, 09:18

POSTY        247

LOKALIZACJAWhite Snow Hause :-)
Post Re: Udowodnienie winy nabywcy pustych faktur
Ja skupiłbym się na tym, że "powinien" wiedzieć przy dołożeniu należytej staranności i niedołożenie należytej staranności bym wykazywał  w kontekście winy, a dalej umyślności. Starą trzeba koniecznie wysłuchać no i próbować pocisnąć, zahukaj ją trochę szczegółami i prtokołami z innych spraw, to może sie pogubi i wsypie swoje słonko

15 lis 2014, 23:41

REJESTRACJA17 lis 2014, 12:32

POSTY        41
Post Re: Udowodnienie winy nabywcy pustych faktur
Wg mnie musisz ustalić kto wypełniał dekl. vat-7. Jaki jest zakres pełnomocnictwa matki.Jeżeli masz protokoły przesłuchani tych którzy wystawili puste faktury to z nich musi wynikać: komu dawali i kto był przy odbiorze faktury kto płacił, kto zamawiał faktury, kto mówił jakie muszą być kwoty i z jakim dniem maja być wystawione, z kim się kontaktowali.

17 lis 2014, 21:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]