Teraz jest 05 wrz 2025, 13:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Uchylenie mandatu 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA03 cze 2013, 13:33

POSTY        30
Post Uchylenie mandatu
Proszę o pomoc, czy ktoś uchylał mandat? Wystawiono mandat, po czym okazało się że nie został popełniony czyn zabroniony. Czy urząd może sam złożyć wniosek do sądu o jego uchylenie? Jak to wygląda?

06 lis 2014, 08:42
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA20 lis 2007, 07:51

POSTY        117
Post Re: Uchylenie mandatu
tak - Urząd sam może (powinien) złożyć do sądu wniosek o uchylenie prawomocnego mandatu. Pisze się normalny wniosek z podstawą prawną i wyjasnieniem w uzasadnieniu oko9liczności nałożenia mandatu oraz przyczyn konieczności jego uchylenia

06 lis 2014, 11:28
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Opis sytuacji:
Ukarany mandatem karnym w ramach Akcji Weź Paragon składa wniosek o jego uchylenie do Urzędu Skarbowego a nie do Sądu, który jest właściwy do rozpatrzenia wniosku (pouczenie w tej kwestii ma na odwrocie mandatu).
Pytanie : przekazać taki wniosek do Sądu? tj. czy mam taki obowiązek? Czy grzecznie odpowiedzieć wnioskodawcy-ukaranemu, że wniosek powinien skierować do Sądu?

25 wrz 2015, 08:05
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 sty 2010, 20:51

POSTY        117
Wniosek o uchylenie mandatu składa się do wlaściwego urzędu. US przekazuje wniosek do sądu wraz z zebranym materiałem. W pouczeniach nie jest napisane, że taki wniosek składa się do sądu. Ja informuję wnioskodawcę o przekazaniu sprawy do sądu. Sąd rozpatruje ją na posiedzeniu, nie ma obowiązku stawiennictwa. Do us przychodzi potem rozstrzygnięcie z sądu.

25 wrz 2015, 09:36
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Dziękuję za odpowiedź :) nie wiem tylko jeszcze, z którego przepisu wynika, że o uchylenie składa się do US a nie do Sądu . Nie mogę znaleźć  :blush:

25 wrz 2015, 13:40
Zaawansowany

REJESTRACJA24 paź 2006, 18:11

POSTY        30
Art. 140 paragraf 1-4 kks, paragraf 2 stanowi iż właściwym do ew. uchylenia jest sąd natomiast przepisy wprost nie regulują, gdzie składa się wniosek.
Niemnie paragraf 1 cyt. przepisu  stanowi, ze mandat podlega uchyleniu gdy wniosek zostanie złożony w ciągu 7 dni od daty przyjęcia albo z urzędu (w tym drugim przypadku nie ma terminu - dla US jako ew wnioskodawcy; także mimo wniesienia wniosku przez stronę-ukaranego, już  po tym terminie).
Zwracam też uwagę na zmianę katalogu podstaw do uchylenia mandatu od lipca 2015 - poprzednio 1, obecnie -5.

26 wrz 2015, 19:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]