Proszę o pomoc, czy ktoś uchylał mandat? Wystawiono mandat, po czym okazało się że nie został popełniony czyn zabroniony. Czy urząd może sam złożyć wniosek do sądu o jego uchylenie? Jak to wygląda?
06 lis 2014, 08:42
Re: Uchylenie mandatu
tak - Urząd sam może (powinien) złożyć do sądu wniosek o uchylenie prawomocnego mandatu. Pisze się normalny wniosek z podstawą prawną i wyjasnieniem w uzasadnieniu oko9liczności nałożenia mandatu oraz przyczyn konieczności jego uchylenia
06 lis 2014, 11:28
Opis sytuacji: Ukarany mandatem karnym w ramach Akcji Weź Paragon składa wniosek o jego uchylenie do Urzędu Skarbowego a nie do Sądu, który jest właściwy do rozpatrzenia wniosku (pouczenie w tej kwestii ma na odwrocie mandatu). Pytanie : przekazać taki wniosek do Sądu? tj. czy mam taki obowiązek? Czy grzecznie odpowiedzieć wnioskodawcy-ukaranemu, że wniosek powinien skierować do Sądu?
25 wrz 2015, 08:05
Wniosek o uchylenie mandatu składa się do wlaściwego urzędu. US przekazuje wniosek do sądu wraz z zebranym materiałem. W pouczeniach nie jest napisane, że taki wniosek składa się do sądu. Ja informuję wnioskodawcę o przekazaniu sprawy do sądu. Sąd rozpatruje ją na posiedzeniu, nie ma obowiązku stawiennictwa. Do us przychodzi potem rozstrzygnięcie z sądu.
25 wrz 2015, 09:36
Dziękuję za odpowiedź nie wiem tylko jeszcze, z którego przepisu wynika, że o uchylenie składa się do US a nie do Sądu . Nie mogę znaleźć
25 wrz 2015, 13:40
Art. 140 paragraf 1-4 kks, paragraf 2 stanowi iż właściwym do ew. uchylenia jest sąd natomiast przepisy wprost nie regulują, gdzie składa się wniosek. Niemnie paragraf 1 cyt. przepisu stanowi, ze mandat podlega uchyleniu gdy wniosek zostanie złożony w ciągu 7 dni od daty przyjęcia albo z urzędu (w tym drugim przypadku nie ma terminu - dla US jako ew wnioskodawcy; także mimo wniesienia wniosku przez stronę-ukaranego, już po tym terminie). Zwracam też uwagę na zmianę katalogu podstaw do uchylenia mandatu od lipca 2015 - poprzednio 1, obecnie -5.