Teraz jest 05 wrz 2025, 15:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Ocena nieprawidłowości rozliczania faktur 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 lis 2013, 22:00

POSTY        29
Post Ocena nieprawidłowości rozliczania faktur
Bardzo proszę doświadczone koleżeństwo o pomoc.
Prowadzę taką sprawę.
kilka przestępstw:
1. 56 par 2 podanie nieprawdy w zeznaniu rocznym
2. 56 par 2 w zw. z 6 par 2 podanie nieprawdy w dekl. VAT za I i II kwartał
3. 61 par 1 nierzetelna P.K.P.I.R. i ewidencje VAT
4. 62 par 1 w zw. z 6 par 2 nie wystawienie faktur

To sprawa za 2009 r. więc musiałam szybko wszcząć żeby się nie przedawniła i od razu postawiłam mu zarzut ponieważ aby przesłuchać księgową która była pracownikiem doradcy podatkowego musiałabym napisać o zwolnienie jej z tajemnicy a później jej szukać. Na dodatek ona nie jest z mojego terenu i być może nawet wyjechała za granicę.

W skrócie stan faktyczny wygląda tak:
1.podatnik wykonywał usługi budowlane na rzecz firmy X. Wystawił dużą fakturę, był protokół odbioru robót z takimi kwotami jak jest to ujęte na fakturze. Fakturę wystawił w maju a w lipcu dostał pismo z firmy X, że jej nie uznają i zostawiają bez księgowania. Z kolei 18 czerwca firma X zerwała natychmiastowo umowę z podatnikiem w zakresie usług budowlanych jakie miał wykonywać.Podatnik tłumaczy się że dlatego nie dał jej do księgowania. Co uważacie na temat tego tłumaczenia?

2. w okresie do 18.06.2009 r. podatnik wykonywał jeszcze usługi dla firmy X. 30.06.2009 r. na jego wniosek sporządzono protokół dot. stanu zaawandowania robót. Nie wynikają z niego jednak żdane kwoty tylko poznaczane jest co zostało wykonane a co nie. W toku kontroli ustalono ze powinien wystawić 3 faktury VAT - za wykonywanie usług w tym okresie i za przekazanie materiałów budowlanych (część z nich została tam na budowie). ustalono na jakie kwoty. Podatnik nie kwestionuje wykonania prac i mówi, że pozostawił materiały na budowie. Mówi jednak, że facet z firmy X nie pozwolił mu wystawić żadnych faktur, że to wszystko firma X chciała zaliczyć na poczet kar. Tamta firma uznała, że faktury jakie on miałby wystawić kompensują się z karami jakie firma X miałaby na niego nałożyć za nieprawidłowe wykonanie umowy. Co z kolei na temat tego tłumaczenia?

3. nie wykazał jednej faktury sprzedaży na sporą kwotę i dwóch faktur zakupu też na spore kwoty (tłumaczenie jest takie, że te faktury podpisywał jego kierownik budowy i do niego one nie dotarły). Dopiero znalazły się podczas kontroli...Chcę przesłuchać więc na tę okoliczność tego kierownika o ile podatnik wskaże mi do niego jakieś namiary

To niektóre z nieprawidłowości (są jeszcze inne ale podatnik dopiero uzupełni swoje wyjaśnienia, które nadal chce składać). Czy uważacie, że w tym wypadku konieczne byłoby też jednak przesłuchanie księgowej która nie wiadomo czy nawet przebywa teraz w Polsce? Najpierw musiałabym poprosić o zwolnienie jej z tajemnicy co trwa bardzo długo a póxniej jeszcze jej szukać i mogłabym jej nie znaleźć.

Proszę pomóźcie jak oceniacie takie sprawy i kwestie umyślności/nieusmyślności i na jakim orzecznictwie ewentualnie się opieracie co do przedstawionych kwestii?

Ogromnie proszę o pomoc:(

05 wrz 2014, 11:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1 ]