Złożono CIT-8 i ze zeznania wychodzi podatek do zapłaty. Okazuje się, że nie wpłacano cały rok zaliczek. Mogę potraktować jako 57 § 1 za niepłacenie w terminie zaliczek?
29 maja 2014, 09:23
Re: Zaliczki z CIT-8
Zdążyłem zerknąć, pytanie nietrudne, odpowiedź jeszcze łatwiejsza: nie. Nie możesz, tylko musisz, jeśli tylko masz zawiadomienie, kartę kontową i zeznanie. Oczywiście zarzut z art. 57 § 1 w związku z art. 9 § 3 kks stawiasz osobie odpowiedzialnej w Spółce za decyzje finansowe tej jednostki.
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
29 maja 2014, 11:13
Dzięki bardzo, mój poprzednik tego nie praktykował ale też uważam że karać należy.
29 maja 2014, 12:33
Ja daję 1 mandat za niewpłacenie uporczywe zaliczek ...( tu wymieniam m-ce i łączną kwotę) oraz podatku wynikającego z CIT-8 w wysokości...
31 maja 2014, 22:52
Po zakończonym roku podatkowym podatnik nie może wpłacać zaliczek na podatek dochodowy, po prostu zaliczka traci byt prawny, jak można karać za coś czego nie ma w ciągu roku owszem.
01 cze 2014, 11:34
oczywiscie ze po zakończonym roku ew. 20.01.nastepnego roku zaliczki tracą byt prawny , co nie oznacza że sprawca nie popełnił wykroczenia skarbowego-art 57 , nie można już żadać wpłaty zaliczek , ale mandat należy wymierzyć.
01 cze 2014, 18:14
ibu
Po zakończonym roku podatkowym podatnik nie może wpłacać zaliczek na podatek dochodowy, po prostu zaliczka traci byt prawny, jak można karać za coś czego nie ma w ciągu roku owszem.
A to ciekawy pogląd. Może rozwiniesz myśl?
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
03 cze 2014, 08:22
Leibowitz
ibu
A to ciekawy pogląd. Może rozwiniesz myśl?
W moim urzędzie również nakładam mandat za zaliczki nie wpłacane w ciągu roku, nawet gdy ustanie ich byt prawny. Raz zdarzyło się, że w takiej sprawie sprwca odmówił przyjęcia mandatu, a więc uruchomił całą procedurę (kilka godzin mojej pracy, nie mówiąc o nerwach) i... sąd odstąpił od wymierzenia kary na podsatwie art. 57 par. 2. Aha! Za poprzednie lata miał już mandaty za zaliczki, co zostało udokumentowane w aktach sprawy
03 cze 2014, 11:41
Czyli Sąd uznał, że sprawca czyn popełnił, skoro odstąpił na zasadzie art.57 § 2 kks zatem skarga była uzasadniona
Ostatnio edytowano 03 cze 2014, 14:06 przez Leibowitz, łącznie edytowano 1 raz
03 cze 2014, 14:05
Leibowitz
Czyli Sąd uznał, że sprawca czyn popełnił, skoro odstąpił na zasadzie art.57 § 2 kks :rolleyes: zatem skarga była uzasadniona
Tak, ale wychodząc z sali rozpraw "widziałam" w oczach oskarżonego gest kozakiewicza
03 cze 2014, 14:15
Podatnik chce wpłacić zaliczki 31.01.2014 roku co by nie było wykroczenia czy może wpłacić ? Nie. Może tylko wpłacić podatek należny, taki absurd, chyba że się mylę ...
03 cze 2014, 21:24
Podatek należny, podatkiem należnym, a zaliczki- zaliczkami. Nie myl pojęć. W trakcie roku podatkowego, podatnik ma obowiązek wpłacania miesięcznych zaliczek. Jeśli nie wpłaca ich w terminie (uporczywie) wypełnia znamiona wykroczenia z art. 57 kks. To, że po zakończeniu roku podatkowego byt prawny zaliczek ustał nie ma tu znaczenia. Karzesz za zachowanie sprawcy w dacie popełnienia czynu, a czy ukarzesz go w trakcie roku podatkowego (jeśli fakt niewpłacania zaliczek stwierdzi np. kontrola), czy po zakończeniu tego roku, nie zmienia tego, że w terminie płatności zaliczek te zaliczki płacone nie były.
Jak wjedziesz samochodem w płot sąsiada, a potem sprzedasz ten samochód, to płot nadal będzie zepsuty, a Ty będziesz miał obowiązek naprawy szkody.
____________________________________ "Spytaj milicjanta, on Ci prawdę powie. Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę."