Teraz jest 05 wrz 2025, 21:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Wypadek mniejszej wagi 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Post Wypadek mniejszej wagi
Z zawiadomienia wynika, iż właściciel nie przekazał księgowemu 2 faktur sprzedaży  na kwotę 100.000zł., tak więc nie zostały zaksięgowane. Kontrola przeprowadzona za okres I-IV 13 stwierdza powyższe , zmniejszając tym samym stratę o 100.000zł. Dodatkowo  księgowy zaksięgował 5 faktur nie stanowiących kup ( f-ry na inny podmiot- żone , itd) na kwotę 30.000. Wszczęłam całość o P.  Oczywiście właściciel wyjaśnia , że pomyłkowo nie dostarczył faktur sprzedaży księgowemu. Definicję wypadku mniejszej wagi z  kks znamy.  Czy teraz powinnam rozdzielić sprawę na właściciela ( 2 faktury sprzedaży)  i księgowego   ( 5 faktur zakupu ewidentna wina księgowego , co mu przyniesiono to zaksięgował). Czy każdemu postawić zarzut W, czy właścicielowi jednak zostawić P, w końcu zaniżenie obrotu na 100.000zł. , czy liczycie hipotetyczne uszczuplenie w tym przypadku celem zakwalifikowania W/ P. A jeśli księgowemu mandat, a właścicielowi P , to czy księgowego wyłączyć z dochodzenia, czy mandat zostawić w aktach sprawy , a właściciela skierować do sądu DPO/AO.

21 kwi 2014, 18:15
Znawca

POSTY        236
Post Re: Wypadek mniejszej wagi
tu też cisza

23 kwi 2014, 22:58
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA10 sty 2007, 19:24

POSTY        123
A nie było narażenia na uszczuplenie, korekty i wpłaty podatku? Wtedy art. 16a obejmie całość zbiegu.
Przy "gołej" nierzetelności księgi, dla przyjęcia wypadku mniejszej wagi może mieć znaczenie również proporcja wartości nierzetelnie wykazanych /niewykazanych faktur do wartości tych wykazanych prawidłowo.
Jeżeli częściowo o czyn księgowego to nie ma potrzeby wyłączani : wszczynasz o jeden czyn, przeprowadzasz czynności, w części dot. księgowego (o ile będzie W.) mandat i dalej o pozostałą część p-ko właścicielowi.
O ile księgowy nie będzie uciekał w nieumyślność albo nie ustalisz osoby odpowiedzialnej za zaksięgowanie faktur na żonę podatnika (np. jeżeli jest kilku pracowników i nie wiadomo który te konkretne faktury wprowadzał) - wtedy art. 84 § 1 kks i ewentualne umorzenie w części w sprawie.

Tak mnie się to widzi. :D

23 kwi 2014, 23:54
Znawca

POSTY        236
Tak jak napisałam zawyżenie straty . Wszczęłam cołość o P, po przesłuchaniu przedsiębiorcy postawiłam zarzut P przesiębiorcy, i W księgowemu. Podejrzewam ,że księgowy przyjmie mandat, a P do sądu. Zastanawiam sie tylko , czy przed wymierzeniem mandatu wyłączyć sprawę księgowego, czy wpiąć mandat do akt  i posłać DPO/ AO do sądu na przedsiębiorce.

24 kwi 2014, 07:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]