Teraz jest 05 wrz 2025, 15:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Kks - pomoc prawna na rozprawie 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA20 lis 2007, 07:51

POSTY        117
Post Kks - pomoc prawna na rozprawie
Sąd Rejonowy z uwagi na miejsce zamieszkania podejrzanego przekazał sprawę Sądowy oddalonemu o zaledwie 400 km. Czy mozliwe jest by inny Urząd mógł w ramach pomocy prawnej pełnić rolę oskarżyciela na rozprawie?
Pytanie pojawiło się stad że poproszony Urząd odmówił gdyż 118a kks odnosi się do postępowania przygotowawczego (moim zdaniem niewłaścicie)

09 kwi 2014, 13:53
Zaawansowany

REJESTRACJA23 maja 2008, 10:43

POSTY        66
Post Re: Kks - pomoc prawna na rozprawie
Miałem przyjemność korzystać z takich sądowych pomocy u oskarżycieli w województwie pomorskim, lubelskim, mazowieckim, samemu pracując w kujawsko-pomorskim. Bardzo w tym miejscu jeszcze raz dziękuję za życzliwie i przychylne potraktowanie. Przyznam, że nie analizowałem przepisu, bowiem nie miałem takiej potrzeby.
Odmowa pomocy o której piszesz jest zwykłym chamstwem. Jeśli rozmowami nic nie wskórasz, to trudno, bądź cierpliwy(a), kiedyś się odegrasz i będziecie kwita.

09 kwi 2014, 15:54
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
Nigdy nie przyszłoby mi do głowy odmówić tego rodzaju pomocy, a i ja nigdy nie spotkałem się z odmową w takiej sytuacji. Co najwyżej były jedynie ustalenia telefoniczne co do wniosków końcowych na rozprawie.

10 kwi 2014, 06:30
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA20 lis 2007, 07:51

POSTY        117
zastanawia mnie czy możliwe jest by Sąd uznał przedstawiciela poproszonego Urzędu za niewłaściwy i go wywalił

10 kwi 2014, 06:39
Znawca

REJESTRACJA22 maja 2009, 06:15

POSTY        155
sąd nie wyprosi jeśli przedstawiciel innego urzędu będzie miał upoważnienie do reprezentowania naszego urzędu - podpisane przez naszego naczelnika. Ja taki sposób przktykuję non stop chociażby przy reprezentowaniu mnie przed sądem okręgowym. Sąd okręgowy mam oddalony ode mnie o ponad 60 km i zawsze proszę przedstawciela tamtejszego urzędu o pomoc prawną. Sama też raz występowałam w imieniu innego urzędu w moim sądzie i też nie przyszłoby mi do głowy, że ktoś (albo ja komuś) może odmówić  :(

10 kwi 2014, 11:30
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Oczywiście rozważając to pod kątem koleżeńskiej wzajemnej pomocy nie powinno być wątpliwości, że trzeba sobie pomagać. Ale tak z ciekawości patrząc na to z punktu przepisu prawnego- jest to dopuszczalne czy nie?

"(...) 118a kks odnosi się do postępowania przygotowawczego (moim zdaniem niewłaścicie)"

10 kwi 2014, 13:19
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 mar 2007, 14:05

POSTY        51
w poprzednim tygodniu poprosiłam o pomoc prawną ( mam 440km do Sądu) i wyobraźcie sobie że us posługując się opinią prawną radcy z Izby odmówił reprezentacji. Co mam robić? co mi radzicie? czy powinnam to przesłać mojej Izbie i niech się porozumieją na wyższym szczeblu dyrektorzy? palka--==

28 wrz 2016, 11:28
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Ja w podobnej sprawie usłyszałam, że jest problem z wystawieniem upoważnienia do reprezentowania US przez pracownika innej izby. Problem techniczny. Związany z konsolidacją US z IS.

28 wrz 2016, 21:14
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 mar 2007, 14:05

POSTY        51
Tylko co dalej raz że dojazd kłopotliwy i wyczerpujący to jeszcze nikt ekonomiki procesowej nie bierze pod uwagę delegacja dieta nocleg, nic z tego nie rozumiem naprawdę :zly1:

30 wrz 2016, 10:17
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA10 sty 2007, 19:24

POSTY        123
No to zwróć się o pomoc na podstawie art. 15 § 2 kpk :) - tam chodzi o całe postępowanie karne a nie tylko przygotowawcze

30 wrz 2016, 11:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]