Z zawiadomienia wynika, iż małżonkowie złożyli wspólny PIT36 ( są wspólnkiami w s.c), i do dziś nie zapłacili podatku w kwocie ok 20.000. Spółka zbankrutowała, działalność zlikwidowana. Wezwani w char.sprawców ( stawił sie tylko mąż) oświadcza , że nie mają obecnie pieniędzy na zapłatę. Pytanie: wszczęcie, zarzuty na oboje, ale z 9 par 1 kks. Piszecie w opisie czynu ( we wszczęciu i zarzutach) , że działali wspólnie i w porozumieniu. Ja mam tylko taki materiał do wszczęcia jak napisałam.
25 lut 2014, 13:59
Re: Uporczywe niepłacenie podatku przez małżonków
nie macie zadnych pomysłów
28 lut 2014, 21:34
Re: Uporczywe niepłacenie podatku przez małżonków
Spółka cywilna nie płaci podatku dochodowego. Podatnikami są bowiem jej wspólnicy i to oni rozliczają się z fiskusem z dochodów osiągniętych przez spółkę. Łączne przychody i koszty spółki cywilnej dzieli się między wspólników wg ustalonego w umowie spółki udziału wspólników w zyskach. Każdemu z małżonków postawiłbym zarzut z art. 57 o cały wspólny podatek - bo w zeznaniu PIT-36 złożyli wniosek o wspólne opodatkowanie. W opisie czynu umieściłbym wzmiankę o działaniu wspólnie i w porozumieniu. Kwalifikacja - tylko art. 57 § 1 kks, bez art. 9 § 1 kks. A sąd pochylając się nad sprawą powinien uwzględnić art. 9 § 2 kks.
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
Ostatnio edytowano 01 mar 2014, 17:16 przez Leibowitz, łącznie edytowano 1 raz