Teraz jest 07 wrz 2025, 18:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Wina nieumyślna w prawie karnym skarbowym 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Post Wina nieumyślna w prawie karnym skarbowym
Zawsze nurtowała mnie kwestia przypisania sprawcy przestępstwa / wykroczenia przez pryzmat winy. Nie będę tu pisać o obowiązujących w kks w tym zakresie przepisach bo wszyscy je znamy. Wczoraj przeczytałam umieszczone w interniecie pismo stanowiące odpowiedż na akt oskarżenia oskarżyciela z PUS w Częstochowie ( bardzo obszerne 67 stron - polecam), zarzucające , że karniści wydają mandaty / kierują AO DPO patrząc tylko na stronę przedmiotową czynu nie na podmiotową, wązne aby sprawca sie przyznał. Sprawa dotyczyła niezłożenia informacji podsumowującej przez przeoczenie, błąd.
Jak wy podchodzicie  do winy w praktyce. Dla przykładu podam najprostsze sprawy. PIT-37 po terminie i pismo wyjaśniające - 1/ pracodawca mi dał PIT-11, nie mówił , że się mam rozliczyć, myślałem że to jest rozliczenie, a z zeznania mam zwrot, 2/ zeznanie złożyłempo terminie  przez przeoczenie spowodowane  nadmiarem pracy, obowiązków, chorą teściową którą się opiekowałem, wyjazdy słuzbowe itd.,3/ złożyłem po terminie nieświadomie,nie chciałem naruszyć przepisów, myślałem że z tak niskiego dochodu ( 4500)nie muszę sie rozliczać, po rozliczeniu podatek do zapłaty "0" ( Wiem , ze można to zawsze podciagnąć pod znikomy), Ale takich spraw jest 90% , to skąd będą te mandaty/ grzywny. Poważniejsze to np zaksięgowanie w koszty przez biuro faktur wystawionych na inny podmiot, wyjaśnienie księgowej , że to pomyłka przeoczenie, po ludzku nie zauważyła.

21 lut 2014, 09:41
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA20 lis 2007, 07:51

POSTY        117
Post Re: Wina nieumyślna w prawie karnym skarbowym
Do każdej sprawy trzeba indywidualnie podejść, to najprostsza i najlepsza odpowiedź. Co do PIT-37 to wg mnie nie ma przebacz dla ludzi którzy pracują (z rencistami czy emerytami to różnie bywa) i się tłumacza że nie wiedzieli - sory ale akcje medialne, dyżury w soboty, a ostatnio o zgrozo nawet po centrach handlowych maja urzednicy chodzić to jak ktoś mógł nie wiedzieć o zeznaniu. Z pewnością rutynowe podchodzenie do sprawy może nam dać uwaloną sprawę w sądzie bo czasem sędzia ma inne zdanie doatryując się usprawiedliwionego zaniechania albo co też się zdarza ma gdzieś skarb państwa z którego otrzymuje wynagrodzenie i uważa że "sie US czepia biednego podatnika który wisi np 500 tysiaków ale nową wille ma.

21 lut 2014, 10:01

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
DominikaM                    

Wczoraj przeczytałam umieszczone w interniecie pismo stanowiące odpowiedż na akt oskarżenia oskarżyciela z PUS w Częstochowie ( bardzo obszerne 67 stron - polecam),  

może jakiś link?

21 lut 2014, 11:15
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
Jeśli dobrze poszukałem, to to jest to http://psus.info/QuickUserfiles/file/notatki_7b_do_portalu.pdf

21 lut 2014, 13:57
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Hm, jak uzasadniacie umyślność działania w złożeniu po terminie informacji/deklaracji?

21 lut 2014, 20:39

POSTY        969
Nie uzasadniam umyślności działania w złożeniu po terminie informacji/deklaracji. Nie ma takiej potrzeby.
Czyn z art. 56 § 4 kks nie polega na złożeniu po terminie. A więc na działaniu.
Czyn ten polega na nie złożeniu w terminie. A więc na zaniechaniu działania.
99 % przypadków jest wynikiem nie pamiętania. Nie pamiętać o złożeniu deklaracji, to jak mieć zamiar jej nie złożenia w terminie.
Nie pamiętać o odrobieniu lekcji, to jak mieć zamiar ich nie odrobienia. Tego rodzaju zamiar ma swoją nazwę. Jest to zamiar ewentualny. Jest on jedną z postaci winy umyślnej.
CBDO

24 lut 2014, 08:10
Specjalista

POSTY        481
Także nie uzasadniam, ale bardzo Ci dziękuję za szczegółowe, merytoryczne wyjaśnienie :) zawsze warto zapytać :)

24 lut 2014, 20:28

POSTY        969
Wybacz proszę protekcjonalny ton mojej wypowiedzi, ale zawsze mnie irytują niedopowiedzenia i brak precyzji w stawianych tezach czy pytaniach. Choć przyznaję, że też nie jestem wolny od tych grzechów  :piwo:

25 lut 2014, 08:22
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Leibovitz , a ja chyba po raz pierwszy się z tobą nie zgadzam. Czyn zabroniony popełniony jest nieumyślnie, jeżeli sprawca nie mając zamiaru jego popełnienia, popełnia go jednak na skutek niezachowania ostrożności wymaganej w danych okolicznościach, mimo że możliwość popełnienia tego czynu    p r z e w i d y w a ł  albo  m ó g ł  p rz e w i dz i e ć (art. 4 § 3 kks). Jeżeli on zapomniał w twoim przykładzie, a w moim nie wiedział, był przkonany , że pracodawca go rozliczył , to czy on godził sie na popełnienie czynu zabronionego , otóż nie. On nie tylko sie nie godził, ale nie przewidywał.  Sprawca nie przewiduje możliwości popełnienia czynu, ale mógł ją przewidzieć, gdyby zachował reguły ostrożności - jest to nieumyślność nieświadoma.  Ale dla US , interpretacja - tak jak napisałeś zamiar ewentualny:)

25 lut 2014, 13:53
Początkujący

REJESTRACJA23 wrz 2010, 10:29

POSTY        6

LOKALIZACJAŚląsk
w przypadku zapomnienia złożenia deklaracji, sprawca musi wcześniej godzić się na taką ewentualność (co pociąga umyślność). Bo nie można równocześnie nie godzić się na nieskładanie deklaracji i równocześnie zapomnieć o jej złożeniu.
Natomiast jeśli ktoś myślał, że został rozliczony przez pracodawcę, wtedy nieumyślność wywodziłbym z art. 10 ,  ponieważ sprawca pozostaje w błędzie co do złożenia jego rozliczenia w urzędzie.

25 lut 2014, 15:32
Zobacz profil WWW

POSTY        969
DominikaM                    

Czyn zabroniony popełniony jest nieumyślnie, jeżeli sprawca nie mając zamiaru jego popełnienia, popełnia go jednak na skutek niezachowania ostrożności wymaganej w danych okolicznościach, mimo że możliwość popełnienia tego czynu    p r z e w i d y w a ł  albo  m ó g ł  p rz e w i dz i e ć (art. 4 § 3 kks). Jeżeli on zapomniał w twoim przykładzie, a w moim nie wiedział, był przkonany , że pracodawca go rozliczył , to czy on godził sie na popełnienie czynu zabronionego , otóż nie. On nie tylko sie nie godził, ale nie przewidywał.  Sprawca nie przewiduje możliwości popełnienia czynu, ale mógł ją przewidzieć, gdyby zachował reguły ostrożności - jest to nieumyślność nieświadoma.  Ale dla US , interpretacja - tak jak napisałeś zamiar ewentualny:)

Takie dywagacje tylko w Rzeczypospolitej  :mur:
W UK zapomnienie złożenia zeznania jest tak oczywistym wykroczeniem, że karę nalicza się z automatu, tak jak w szkole: uczniak zapomniawszy odrobić lekcji z automatu otrzymuje lufę :rotfl:
https://www.gov.uk/self-assessment-tax- ... /penalties
1 dzień : 100 £.
do 3 m-cy : 100 £ + 10 £ za każdy kolejny dzień - do 900 £.
powyżej 3 m-cy do 6 m-cy : + 300 £ lub 5% podatku (jeśli 5% > 300 £)
powyżej 6 m-cy do 12 m-cy : + 300 £ lub 5% podatku (jeśli 5% > 300 £)
w poważnych przypadkach grzywna może wynieść do 200 % podatku.

DominikoM, jeśli zakładać racjonalność ustawodawcy, to po cóż by uchwalał on art. 56 § 4 kks w sytuacji, gdy 99% spóźnień wynika faktycznie z zapomnienia? (przy założeniu, że zapomnienie jest działaniem nieumyślnym, wykluczającym karalność)

Ostatnio edytowano 25 lut 2014, 22:46 przez Leibowitz, łącznie edytowano 1 raz

25 lut 2014, 22:36
Znawca
Własny awatar

POSTY        295
Leibowitz                    

jeśli zakładać racjonalność ustawodawcy (...)

No, z tym to pojechałeś po bandzie  :rotfl:
A, co do meritum, zgadzam się z tym, że zapomnienie wystarczy dla przypisania zamiaru ewentualnego.

26 lut 2014, 07:39
Specjalista

POSTY        481
Nie znam angielskiego, posiłkowałam się tłumaczem google, ale dziwadła mi wychodziły :o
Mam prośbę -Może ktoś poniższy tekst przetłumaczyć? Tak z ciekawości -będzie komplet :)

Penalties for a late tax payment

You may be charged interest on the penalty and any tax you owe - currently 3%.
Delay         Penalty
30 days         5% of the tax you owe
6 months         The penalty above plus 5% of the tax you owe
12 months         All the penalties above plus 5% of the tax you owe

26 lut 2014, 11:24
Znawca
Własny awatar

POSTY        295
Kakaes                    

Penalties for a late tax payment

You may be charged interest on the penalty and any tax you owe - currently 3%.
Delay         Penalty
30 days         5% of the tax you owe
6 months         The penalty above plus 5% of the tax you owe
12 months         All the penalties above plus 5% of the tax you owe

Spróbuję tak na szybko.

"Kary za opóźnione płacenie podatku.

Możesz zostać ukarany za każdy należny podatek- bieżąco 3% (domyślam się, że wartości podatku)
Opóźnienie                                   Kara
30 dni                                          5% należnego podatku
6 miesięcy                                    kara powyższa plus 5% należnego podatku (coś tu chyba nie gra)
12 miesięcy                                  powyższe kary plus 5% należnego podatku"

Dziwne to. chyba, że te kolejne 5% mają oznaczać, do 30 dni 5% kary, do 6 miesięcy- za pierwsze 30 dni 5%, a dalej 10%, a powyżej 12 miesięcy kolejne 5%, czyli razem 15%. Coś jak u nas w skali progresywnej.

26 lut 2014, 14:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona