Wydano decyzję podatkową na którą podatnik odwołał się do Izby. Izba utrzymała decyzję. Ja zrobiłam wszczęcie postępowania karnego skarbowego. Teraz podatnik a mój podejrzany (jeszcze nie przedstawione zarzuty) zaskarżył decyzję Izby do sądu. Czy mama prowadzić dalej postępowanie czy zawiesić na czas rozstrzygnięcia sprawy z Izbą w sądzie?
24 sty 2014, 15:11
Re: Wszczęcie a decyzja podatkowa
Decyzja należy do Ciebie. Jeżeli uznasz, że na podstawie zgromadzonych materiałów dowodowych w sprawie można przypisać mu popełnienie określonego czynu zabronionego z kks to przedstawiasz zarzut i kierujesz sprawę do sądu. Zgodnie z art. 8§1 kpk sąd karny rozstrzyga samodzielnie zagadnienia faktyczne i prawne i nie jest związany rozstrzygnięciem innego sądu lub organu. Można też zawiesić, chociaż w sytuacji utrzymania decyzji przez Izbę nie wydaje się to być rozsądnym rozwiązaniem.
26 sty 2014, 23:28
Ja zawsze zawieszam w takim przypadku na podstawie art 114a kks. Nie chce pózniej słuchać wywodów sędziów. Często zarzucany czyn był przestępstwem a po wyrokach WSA lub SN wracał do US i po wydaniu następnych decyzji stawał sie wykroczeniem i się umarzało. Mam sporo spraw zawieszonych w 2011 i 2012r. Część postępowań przed WSA jest zawieszone ze względu na pytanie do ETS-u. (złom)
Raz sędzia sadu okręgowego tak mi powiedział: przepisy przepisami. Ale to nie zwalania cię z obowiązku racjonalnego myślenia. Należy sobie ułatwiać pracę a nie przeżucać odpowiedziałność na inne podmiotu. Bo ty będziesz miał mniej spraw i zakończysz swoją i nie będziesz miał niej w statystykach.
27 sty 2014, 07:38
Dwa odmienne rozwiązania, co prawda każdy wydaje się być słuszny. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?
27 sty 2014, 11:30
Mam obecnie taka sprawę z allegro. Z decyzji wynika 35 tyś do zapłacenia. Jak wszczynałem to było odwołanie do IS. Jak go przesłuchiwałem w charakterze podejrzanego to sprawa była w US. WSA uchylił decyzję. Podejrzany twierdził, że ma świadomość że będzie miał jakiś podatek do zapłacenia. Powiedział,że nie chce być karany i jak decyzje będa ostateczne a wyrok prawomocny to on zapłaci ten podatek i złoży wniosek o Dpo.
Ja tam prowadząc sprawy kieruje się art. 114 kks. Aby był wyrównany uszczerbek finansowy Skarbu Państwa. Daje im szansę.
Ale każda sprawa jest inna.
27 sty 2014, 12:06
Bardzo ciekawy artykuł w tym temacie jest w najnowszym numerze "Prokuratura i Prawo".
27 sty 2014, 22:05
Alia
Bardzo ciekawy artykuł w tym temacie jest w najnowszym numerze "Prokuratura i Prawo".
a o który numer ci chodzi 1/2014? a który artykuł?