do jakiej kwoty podatku odstępujecie od wszczęcia postępowania z 57. z końcem 2013 przedawnia mi się około 30 spraw z 57. mam na tapecie około 20 spraw. jeszcze w następnym tyg. muszę wszcząć przestępstwa które przedawniają się z końcem 2013r. muszę wymyślić jakimś koncepcie do odstąpienia tych wniosków.
29 lis 2013, 09:33
Re: Odstąpienie art. 57 § 1
Nie rozumiem kiedy można mieć tak dużo przedawniających się spraw z art 57. Uporczywe niepłacenie w terminie podatku dla mnie jest pewnego rodzaju "czynem ciągłym". Nie płacę VATu w terminie za styczeń 2013, luty ...., listopad 2013. Kwestią techniczną jest notatka z RP. Z końcem roku 2013 (dla mnie) przedawniają się tylko takie sprawy, kiedy ktoś zakończył składanie deklaracji w 2012 r . i termin ostatniej wpłaty też upłynął w 2012r. Mam bieżący podgląd na P2B i w każdej chwili mogę wydrukować listy zaległości i karty kontowe. Kolejne wnioski na tą samą osobę łączę i dalej "prowadzę" jako jeden wniosek. Ja mam może ze 2 wnioski, którym grozi przedawnienie karalności, a wszystkich niezałatwionych mam ponad 100. Przestępstwa którym groziło przedawnienie wszczęłam latem, jeżeli dotyczy to niezapłaconego PIT-4 to też "dokładam" kolejny rok i nic się nie przedawnia - i takich spraw nie liczę.
03 gru 2013, 22:01
jak mam wniosku gdzie zaległości w pod VAT wynoszą od 400 zł do 800 zł. Są to podatnicy którzy rozpączeli działalnośc gospodarczą zazwyczaj usługą lub budowlaną i im nie wyszło. (na małym zus-ie)Większośc z nich jest za granicą. Kontaktuję sie z poborcami i oni mi przekazują informację. Z tych spraw sądzę 3/4 będzie tryb w stosunku do nieobecnych.
to jaki jest sens wszczynac sprawy z 57 lub 77 za 500 zł.
ps/ rozmawiałem raz z sędzią i powiedziła mi ze jak bedziemy im przekazywać takie sprawy z małym uszczupleniem i dodatkowo w trybie to będą nam umarzać.
04 gru 2013, 08:42
A za 1000 zł ?, a za 2000 zł? Szczególnie jeżeli ktoś jest nieuchwytny, bo przecież da sie wszcząć. Tryb dla nieobecnych - koszt adwokata, sądu, komornika. Ale czy ktoś to rozumie tam na górze?
04 gru 2013, 08:54
Unas była narada wewnętrzna i naczelnik powiedził, że aby koszty kontroli sie zwróciły to oni musza znależć nieprawidłowości na conajmniej 3 tys. To przenąsząc na nasza komórkę to połowę spraw powinnienem odstąpić.