Zgodnie z art. 22 par 2 kpk przysługuje zażalenie na zawieszenie postępowania ale NIGDZIE nie jest napisane (nie znalazłam też tego w żadnym komentarzu) komu takie zażalenie przysługuje?Postępowanie jest zawieszone ponieważ podejrzany najprawdopodobniej przebywa za granicą i nie wiadomo kiedy się pojawi.
17 lis 2013, 16:03
Re: Art. 22 kpk - zażalenie na zawieszenie
art. 459 § 3 kpk "Zażalenie przysługuje stronom, a także osobie, której postanowienie bezpośrednio dotyczy, chyba że ustawa stanowi inaczej". Doręcz postanowienie podejrzanemu - po ustaleniu miejsca pobytu.
17 lis 2013, 16:58
No oczywiście, że tak !Dziękuję i przepraszam za durne pytanie...
17 lis 2013, 22:09
Absolutnie się nie przejmuj. Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi .
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
18 lis 2013, 07:30
Oczywiście zażalenie przysługuje stronom. Co do doręczania, to jak mam brak ustalonego miejsca pobytu, to wydaje zarządzenie o pozostawieniu w aktach ze skutkiem doręczenia ( art 138 k.p.k. o ile dobrze pamiętam)
20 lut 2014, 21:28
Wydałem postanowienie o przedstawieniu zarzutów, wezwałem w charakterze podejrzanego, podejrzany nie stawił siė. Z otrzymanego pisma córki wynika, iż przebywa w szpitalu ( potwierdzone) zawiesiłem , IS zatwierdziła. Na postanowieniiu napisałem odpis doręczyć podejrzanemu, a teraz się zastanawiam, czy powinienem wysłać odpis podejrzanemu czy nie. - nie miał ogłozonych zarzutów.
31 mar 2015, 22:27
Nie wysyłasz, nie zostały ogłoszone postanowienie o przedstawieniu zarzutów. Jest osobą podejrzewaną a nie podejrzanym. Tylko napisz notatkę dlaczego nie wysyłasz. może być w aktach podręcznych.( dla ewentualnej kontroli)
01 kwi 2015, 06:36
Ja bym wysłał. Skoro IS zatwierdziła postanowienie razem z zarządzeniem doręczenia ...
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę