czy prawidłowe jest wezwanie sprawcy do mandatu z art 57 np VAT za I-VII 2012 r. bo już jest zapłacony i przedawnia sie 31.12.2013 r. w sytuacji , gdy otrzymałam jeszcze zawiadomienia na tego samego sprawcę z 57 PIT i 77 , dla których termin płatności przypada w 2013 r , więc nie przedawni sie z końcem 2013 i są nie zapłacone, i szybko nie będą. Czy w wezwaniu w charakterze sprawcy wypisać wszystkie czyny, czy tylko ten jeden , za który mogę ukarac mandatem . czy od razu wszcząć dochodzenie o wszystkie czyny. Nadmieniam, ze mam wiele takich przypadków. Chodzi o niedopuszcenie do przedawnienia. Brak czasu na wszczynanie o wszystko.obawiam się zarzutu, że mając informacje o wielu czynach jednego sprawcy , prowadziłam postępowanie o jeden, a następne leżały i czakały , bo się nie przedawniają.
12 lis 2013, 20:21
Re: Różne tryby postępowań karnych skarbowych
Tak jak już napisałam - a ten ktoś VAT dalej zapłacił? ja sie nie przejmuję VATem, zazwyczaj jest to czyn "ciągły" i jak ktos niezapłacił VATu za styczeń to niezapłacił go za luty i.t.d. Ja jednak mocno opieram sie na listach zaległości z P2B. A jeżeli masz wniosek, że VAT za 1-8/2012 nie był zapłacony w terminie i ktoś go zapłacił, ale ma niezapłacony VAT za 9/2012-9/2013 to co robisz? Bo ja zawsze oceniam stan sprawy na to co dzieje się od wniosku do dziś. Jeżeli mam kolejne wnioski na tą sama osobę, z tego samego podatku i z tego samego powodu, to je łączę. Wezwania wysyłam na dany podatek - np niezapłacony w terminie VAT, jeżeli wszczynam postępowanie to na wszystko co mam na człowieka, chyba, że coś bedzie dpo za coś akt oskarżenia.
13 lis 2013, 08:02
U nas zawiadomienia z RP przekazywane są co pół roku VAT, latem 2013 za 2012 PIT. Ja załatwiam sprawę zgodnie z otrzymywanym zawiadomoieiem , czyli np w XII 2013r. wszcznę za I-VI 2013r. VAT jeśli będzie nie zapłacony, jeśli bedzie zapłacony dam mandat. Z zawiadomienie za VII- XII dostanę w I 2014r. i wtedy dalej albo mandat , albo wszczęcie. Chodziło mi bardziej o różne podatki dochodowy zapŁacony, VAT jeszcze nie , a mam zaiadomienie na to i na to. VAT się przedawnia a dochodowy nie.
13 lis 2013, 08:59
No właśnie, wszystko rozbija się o .. no właśnie Jeżeli ktoś nie płaci VATu od 1/2012 do 9/2013 to Ty rozbijasz to na kilka czynów, tak jak masz zawiadomienie. Ja mając podgląd na stan zaległości widzę, że VAT jest nadal niezapłacony, więc nie martwię sie, że coś sie przedawni, bo się nie przedawni. Jeżeli ktoś nie płaci VATu przez dwa lata to postawię mu zarzut, ze w okresie od 25.02.2012 do 25.10.2013 uporczywie niewpłacał VATu. Po co to dzielić? Ale to wymaga wiedzy o stanie zaległości. Dla mnie wniosek o wszczęcie z listą zaległości jest tylko sygnałem, przed wszczęciem dochodzenia drukuję liste zaległości, ewentualnie kartę kontową i zarzutem obejmuję całość niewpłaconego podatku, na dzien dzisiejszy do 9/2013 czyli do 25.10.2013. A to przedawni się w 2014r. - jezeli ktoś zakończy prowadzenie działalności we wrześniu 2013. Bo jeżeli będzie nadal prowadził i nadal niepłacił to przedawnienie przesunie sie o kolejny rok.
13 lis 2013, 10:55
Ja otrzymuję informacje z rachunkowości o istniejących zaległościach podatkowych, natomiast nie jestem informowany o zapłaconym, ale po terminie podatku. Karze podlegają zachowania polegające na uporczywym niewpłacaniu podatku w terminie a to czy został on później zapłacony i z jaką zwłoką nie ma znaczenia dla realizacji znamion czynu zabronionego. Trudni mi przekonać do tego rachunkowość, która tego najzwyczajniej w świecie nie rozumie. Czy u was jest podobnie?
14 lis 2013, 16:45
Ja mam dostęp do P2B i sama sobie sprawdzam, co się dzieje na kartach kontowych. Mandat daję tylko wtedy kiedy podatek jest zapłacony, jeżeli nie jest piszę akt oskarżenia. A ty jak? Dajesz mandat niezależnie czy zaległość jest zapłacona? Piszesz zawsze akt oskarżenia? Wracając trochę do poprzednich postów i związanego z tym "załatwiania wniosku" a nie stanu uporczywego niepłacenia w terminie podatku - co robicie w sytuacji, kiedy w trakcie roku dostaniecie np. 4 wnioski? oczywiście na jednego delikwenta - ja do niedawna tak miałam.
14 lis 2013, 22:03
Karzę w trybie mandatowym po uiszczeniu zaległości podatkowej. Większą liczbę wniosków o ile to możliwe łączę w jeden czyn. Przed wszczęciem postępowania zwracam się do innych komórek z prośbą o skierowanie kolejnych zawiadomień w przypadku zaistnienia podstaw do ich przekazania celem objęcia ich jednym postępowaniem. Jako, że moja przygoda z KS dopiero się rozpoczyna chciałbym posiłkować się Waszymi uwagami i korzystać z Waszych doświadczeń
14 lis 2013, 22:52
Moim zdaniem (ja tak robie) powinnaś w wezwaniu wpisać wszystko (jeśli są to wykroczenia) jak klient przyjdzie dać mandat za to co sie da a za resztę albo wszcząć albo sie z delikwentem umówić na spłatę w jakimś terminie bo jak nie to AO (ale to zależy od stosowanej praktyki w Urzędzie)
15 lis 2013, 07:58
Jakiś czas temu wpadło mi w ręce wystąpienie pokontrolne jednej z Izb Skarbowych, w którym napisano, iż niedopuszczalne jest odraczanie terminu wszczęcia postępowania w porozumieniu czy też na wniosek sprawcy.
15 lis 2013, 08:29
Barbarko , jeśli w VII 2013 wpływają do KS zawiadomienia z RP ,z art. 57 KKS VAT za okres I-VI , KS zajmuje się sprawą w X 2013 , sprawdzasz zaległości w P2B , okazuje się, że I-VI już wpłacił, ale zalega za VII, VIII, IX nie mozesz dać mandatu , trzeba wszcząć. Po drugie w I 2014 RP da VAT za VII -XII , skąd będziesz pamiętała ze za VII, VIII, IX już prowadziłaś przy 300 zawiadomieniach . A po drugie jeśli sprawdziłaś w P2B , że on zalega zaVII-IX, a jeśli RP ma wpłatę , ale jeszcze nie zaksięgowało. I jeszcze jedna kwestia nie przejmuje sie VATEM , bo jak nie wpłacił za I-V to nie wpłacił dalej i się nie przedawni, ale przecież jest termin na załatwienie zawiadomienia niezwłocznie u nas 2 mce od wpływu
15 lis 2013, 17:52
Wszyscy milczą...
19 lis 2013, 15:14
Milczą, bo chyba wszystko zostało już powiedziane. Poczytaj i wyrób sobie pogląd. Inaczej się nie da w tej komórce pracować. I tak, w razie kontroli z IS, czy innego organu, to Ty będziesz się musiała tłumaczyć dlaczego zrobiłaś/eś, tak a nie inaczej.
19 lis 2013, 17:19
DominikaM
Barbarko , jeśli w VII 2013 wpływają do KS zawiadomienia z RP ,z art. 57 KKS VAT za okres I-VI , KS zajmuje się sprawą w X 2013 , sprawdzasz zaległości w P2B , okazuje się, że I-VI już wpłacił, ale zalega za VII, VIII, IX nie mozesz dać mandatu , trzeba wszcząć. Po drugie w I 2014 RP da VAT za VII -XII , skąd będziesz pamiętała ze za VII, VIII, IX już prowadziłaś przy 300 zawiadomieniach . A po drugie jeśli sprawdziłaś w P2B , że on zalega zaVII-IX, a jeśli RP ma wpłatę , ale jeszcze nie zaksięgowało. I jeszcze jedna kwestia nie przejmuje sie VATEM , bo jak nie wpłacił za I-V to nie wpłacił dalej i się nie przedawni, ale przecież jest termin na załatwienie zawiadomienia niezwłocznie u nas 2 mce od wpływu
U mnie na razie nie ma terminu na załatwienie wniosku, mam nadzieję, że nigdy nie będzie. Bodajże w art 114 kks jest zapis, że mamy tak kształtować postępowanie aby został osiągnięty cel w postaci wyrównania uszczerbku. Księgowość wpłaty księguje "na bieżąco", opóźnienia są w styczniu podczas zamknięcia roku. Ja mandat daję, kiedy delikwent jest z wpłatami na czysto, nie ma więc możliwości, że dostanę drugi wniosek na ten sam okres - no może z wyjątkiem korekt. Program MANDATY ma funkcję przeszukiwania i tam mogę sprawdzić, czy są jakieś wnioski, czy były, czy dałam mandat, czy był akt oskarżenia. Niezałatwione wnioski układam alfabetycznie, często mam na 1 osobę 3 rodzaje wniosków- po 1 na każdy podatek. Mandaty daję, za dany podatek, do sądu akt oskarżenia piszę jeden. Dominiko - jeżeli w VII 2013 wpływa Ci 30 zawiadomień to w ciągu 2 miesięcy wszczynasz 20 spraw? Ja bym wysiadła..
03 gru 2013, 22:19
Ja jeszcze jadę, choć jazda była niezła. W jednym z pięknych wakacyjnych miesiącach dostałam 150 wniosków z Rachunkowości, z czego jakieś 100 szt. zakończyłam/zakończę AO. Wrażenia bezcenne;)