Sytuacja wygląda tak: mam uszczuplenie w podatku w wysokości 600.000 zł. Jaka to jest wartość zgodnie z art. 53§ 14 i 15 kks? Wg przepisu mała wartość nie przekracza 370.000 zł, a duża przekracza 925.000 zł. Moja jest pośrodku, nie łapie się ani na małą ani na dużą wartość. Co robić?
03 mar 2017, 10:47
Re: Duża a mała wartość uszczuplenia
Wartość większa niż mała przesądza o tym, że czyn należy zakwalifikować z §1 konkretnego przepisu - a więc automatycznie czyn zagrożony jest karą pozb. wolności/ogranicz. wolności - co eliminuje możliwość zakończenia postępowania w trybie DPO. Jednocześnie, o ile uszczuplenie nie przekracza kwoty dużej wartości - postępowanie można nadal prowadzić w trybie dochodzenia / a nie śledztwa/ i brak jest warunków dla oblig. nadzwyczajnego obostrzenia kary - chyba, że zachodzą inne okoliczności wymienione w art.37§1 kks. Proste
03 mar 2017, 11:11
Po prostu wartość uszczuplenia / narażenia na uszczuplenie. Określenie "duża" i "wielka" ma zastosowanie do obostrzeń (art. 37 kks) Przy uszczupleniu jakie wskazujesz, stosujesz np. 56 § 1 kks, czy 54 § 1 kks albo inne art. "uszczupleniowe" z § 1 kks.
03 mar 2017, 11:18
A ja wszczęłam od razu śledztwo ... Sąd ostatnio zwrócił mi akt oskarżenia ponieważ w opisie czynu nie wskazałam, że podatek został narażony na uszczuplenie np. małej wartości więc nie wiem co mam teraz wpisać aby sytuacja się nie powtórzyła?
03 mar 2017, 11:49
A ja ostatnio dokonując kwalifikacji czynu stosuję minimalne wynagrodzenie 2000 zł, tak zgodnie bodajże z art 2 kks. Czyli na dzień dzisiejszy niezależnie kiedy tak naprawdę został popełniony czyn progiem jest 10.000 zł.
06 mar 2017, 20:36
Ja od zawsze stosuję wartość wynagrodzenia na dzień popełnienia czynu zgodnie z art. 2§2 kks a nie dzień wszczęcia...
07 mar 2017, 08:06
agze
A ja wszczęłam od razu śledztwo ... Sąd ostatnio zwrócił mi akt oskarżenia ponieważ w opisie czynu nie wskazałam, że podatek został narażony na uszczuplenie np. małej wartości więc nie wiem co mam teraz wpisać aby sytuacja się nie powtórzyła?
Ja też wszczęłabym śledztwo. Wartość uszczuplenia / narażenia jeżeli jest większa od małej wartości, to nic innego nie pozostaje, jak wszczęcie śledztwa. W opisie czynu zawsze należy wskazać kwotowo wysokość uszczuplenia / narażenia. Uważam, że ten brak powinien skutkować zwrotem aktu oskarżenia - to w końcu wysokość kwoty uszczuplenia ma decydujące znaczenie przy prawidłowej kwalifikacji czynu.
Barbarka. Przy kwalifikacji czynu (czy przestępstwo czy wykroczenie) - zgodnie z art. 2 par. 1 kks zawsze stosujemy wysokość minimalnego wynagrodzenia z czasu popełnienia czynu. Par. 2 dotyczy stosowania ustawy (nie aktu niższego) w czasie orzekania - np. w czasie popełnienia czynu, czyn zagrożony jest karą np. ograniczenia wolności lub pozbawienia, a w czasie orzekania jedynie karą grzywny, wówczas sąd orzec może tylko karę grzywny. Nigdy nie było inaczej.
07 mar 2017, 08:48
Ja również zawsze tak robiłem aczkolwiek obecnie mamy pismo z IAS z nakazem stosowania kwoty na dziś, tj. z codzienną aktualizacją - bieżącą zmianą kwalifikacji
07 mar 2017, 09:21
A u mnie w PR nie wiedzą czy powinno być śledztwo czy nie... dlatego Was się pytam...na chwilę obecną mam śledztwo i tyle
07 mar 2017, 09:59
Agze - skoro w pytaniu na początku wątku piszesz, że mała wartość jest do kwoty 375 tys, to jest to niezgodne z art 2 par 2 kks i stąd moja uwaga, mała wartość jest do 400 tys. AGZE - śledztwo jest także, gdy organ tak zarządzi, więc skoro masz śledztwo to masz. Mesala - no nie wiem, mój sąd do dzisiaj nie stosuje art 2 kks i gdyby było to takie oczywiste i nie byłoby orzeczeń na ten temat.
Ostatnio edytowano 07 mar 2017, 21:15 przez Barbarka, łącznie edytowano 1 raz
07 mar 2017, 21:13
Wszczynasz dochodzenie o przestępstwo z § 1 (a w zasadzie to przekazujesz właściwemu NUCS). No i po strachu. Poza tym szkoda pchać się w śledztwo. Obligu nie ma. Niczego nie zyskujesz a masz tylko nadzór prokuratora. No i wiadomo jest ciśnienie na terminy. A tak wg nowych przepisów DIAS może nadzorować ci dochodzenie do ... no w każdym razie bardzo długo.
07 mar 2017, 23:31
Zgodnie z art 151a kks śledztwo prowadzi się jeśli wartość przedmiotu czynu zabronionego jest duża czyli przekracza 500 krotność min.wynagrodzenia lub zgodnie z art 309 kpk w zw z 113 kks.. w pozostałych przypadkach zazwyczaj dochodzenie.
15 cze 2017, 23:24
mesala
Barbarka. Przy kwalifikacji czynu (czy przestępstwo czy wykroczenie) - zgodnie z art. 2 par. 1 kks zawsze stosujemy wysokość minimalnego wynagrodzenia z czasu popełnienia czynu. Par. 2 dotyczy stosowania ustawy (nie aktu niższego) w czasie orzekania - np. w czasie popełnienia czynu, czyn zagrożony jest karą np. ograniczenia wolności lub pozbawienia, a w czasie orzekania jedynie karą grzywny, wówczas sąd orzec może tylko karę grzywny. Nigdy nie było inaczej.
Wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 23 marca 2017 r. II AKa 245/16:
Art. 2 § 3 k.k.s. jest w tym względzie jednoznaczny i stanowczy, co sprawia, że należy orzekać przy uwzględnieniu stanu prawnego z końcowej daty czynu, z ewentualnym uwzględnieniem art. 2 § 2 k.k.s. w wypadku zmiany stanu prawnego od dnia popełnienia czynu przypisanego do dnia orzekania.
Wyrok Sądu Apelacyjnego w Gdańsku z dnia 30 kwietnia 2014 r. II AKa 37/14
Przypomnieć w tym miejscu warto, że omawiane skazanie dotyczy czynu, którego skutkiem było uszczuplenie należności podatkowych Skarbu Państwa w podatku dochodowym od osób prawnych w łącznej kwocie 7.253,00 zł. Czyn ten został zakwalifikowany przez Sąd meriti z art. 56 § 2 k.k.s., albowiem kwota uszczuplonego podatku - w ocenie tego Sądu - przekroczyła wartość określaną jako "ustawowy próg", zdefiniowany z kolei w art. 53 § 3 i 6 k.k.s. (pięciokrotna wysokość minimalnego wynagrodzenia w czasie popełnienia czynu), a zatem stanowiła tzw. "małą wartość" (art. 53 § 14 k.k.s.). Pomimo sygnalizacji zgłaszanej przez obronę jeszcze w toku rozprawy, Sąd Okręgowy odrzucił możliwość zastosowania w niniejszej sprawie dyspozycji art. 2 § 2 k.k.s. (zasada lex mitior), przywiązując nadmierną wagę do użytego w definicji ustawowej z art. 53 § 3 k.k.s. zwrotu odwołującego się do wartości przedmiotu czynu "w czasie jego popełnienia". Samo umiejscowienie wskazanego przepisu w rozdziale zatytułowanym "Objaśnienia wyrażeń ustawowych" wskazuje na techniczny w istocie charakter owych norm. Jest przy tym oczywistym, że ustawodawca musiał posłużyć się określoną cezurą czasową, aby definicja progu ustawowego była czytelna i możliwa do zdekodowania na potrzeby konkretnego czynu zabronionego, w powiązaniu ze zmieniającą się cyklicznie wysokością minimalnego (najniższego) wynagrodzenia, określanego w innych aktach prawnych. Nie oznacza to bynajmniej, aby owa definicja ustawowa wyłączała istotne z punktu widzenia gwarancyjnego regulacje zawarte w części ogólnej Kodeksu karnego skarbowego, a zwłaszcza - stanowiącą odpowiednik art. 4 § 1 k.k. - regułę temporalną wskazaną w art. 2 § 2 k.k.s.
Zagadnienie to ma o tyle istotne znaczenie, że w przypadku przyjęcia za punkt odniesienia wartości obowiązujących w czasie czynu przypisanego oskarżonemu, próg ustawowy kształtować się będzie na poziomie 3.800 zł, zaś biorąc pod uwagę czas orzekania w I instancji, byłaby to już kwota 8.000 zł. Jak nietrudno zauważyć - w pierwszym przypadku czyn oskarżonego należałoby traktować jako przestępstwo skarbowe, podczas gdy przy drugim założeniu mamy do czynienia już tylko z wykroczeniem skarbowym. Konsekwencją owego rozróżnienia jest odmienny okres przedawnienia karalności czynów w każdej z wymienionych kategorii. W ocenie Sądu Apelacyjnego nietrafne jest stanowisko zaprezentowane w zaskarżonym wyroku, oparte na błędnej wykładni przepisu art. 2 § 2 k.k.s., całkowicie rozmijające się z konsekwentną i utrwaloną już linią orzeczniczą Sądu Najwyższego. Poza przytoczonym w treści wniesionych apelacji orzeczeniem Sądu Najwyższego z dnia 4 lipca 2001 r. (w sprawie V KKN 346/99), warto przypomnieć także istotny z punktu widzenia rozważanego zagadnienia wyrok Sądu Najwyższego z dnia 23 października 2003 r., w sprawie II KK 209/03 (OSNwSK 2003/1/2004), w którym podkreślono, że: W omawianym przypadku mamy wprost do czynienia ze zmianą znaczenia tzw. znamion blankietowych ustawowego progu opisanego w art. 53 § 6 k.k.s. Próg ten ulega cyklicznym zmianom, co musi być rozważane w kontekście zasady lex mitior. W piśmiennictwie od dawna zwraca się uwagę na - najprawdopodobniej niezamierzony przez projektodawców - skutek corocznych modyfikacji wysokości minimalnego wynagrodzenia, którym może okazać się zmiana rangi ocenianych w praktyce wymiaru sprawiedliwości czynów zabronionych (skarbowych), w okresie od czasu ich popełnienia do czasu orzekania. Może bowiem w takich przypadkach dochodzić - jak ma to miejsce w zaskarżonych rozstrzygnięciach - do tzw. kontrawencjonalizacji, czyli zmiany kwalifikacji z przestępstwa na wykroczenie skarbowe. Jak słusznie podnosi się w piśmiennictwie, jakiegokolwiek wpływu na owe zjawiska kwalifikacyjne nie posiadają przepisy art. 53 § 3, § 6 w zw. z § 3, § 14-16 k.k.s., ponieważ - pomimo powiązania pojęć tam definiowanych z czasem popełnienia czynu - nie modyfikują one bynajmniej treści art. 2 § 2 k.k.s. Przepisy te nie ograniczają zatem w żaden sposób stosowania zasady lex mitior, na co trafnie wskazali skarżący w uzasadnieniu wniesionych środków odwoławczych. W praktyce więc przywołana wyżej zasada, w powiązaniu z cyklicznym podwyższaniem minimalnego wynagrodzenia, prowadzi do kontrintuicyjnych konsekwencji, zwłaszcza w obszarze instytucji przedawnienia karalności.
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę