Teraz jest 07 wrz 2025, 21:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Stawka sankcyjna w ryczałcie a KKS 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Post Stawka sankcyjna w ryczałcie a KKS
Z decyzji wydanej przez PP wynika, iż X - osoba fizyczna  nie prowadził ewidencji i uchylał się od podatku PPE mimo dokonywania sprzedaży , wydano decyję ustalającą i naliczono podatek w stawce sankcyjnej wg 3% od 1.000.000 = 30.000 X 5 = 150.000zł. Ja do zarzutu przyjęłam stawkę podstawową 30.000 z art. 54 par 2 kks.
I teraz mam wątpliwość bo podejrzany podnosi , że jest to podwójne ukaranie za ten sam czyn. Raz stawka sankcyjna teraz kara z kks. Pamiętam, że parę lat temu kiedy była 30% kara administracyjna w VAT TK orzekł, że osób fizycznych nie można juz karać z kks. Jeśli sankcja była na spółkę , to można było karać osoby fizyczne. Jak to teraz wygląda w ryczałcie?

19 gru 2013, 09:20
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA20 lis 2007, 07:51

POSTY        117
Post Re: Stawka sankcyjna w ryczałcie a KKS
proponuję sprawdzić jak się nazywa w ustawie o ryczałcie ta stawka - z tego co wiem to się nie nazywa stawką sankcyjną tylko ryczałtem, a wiec jeśli nie ejst to stawka sanksyjna to... kwestia jak sąd na to spojrzy

19 gru 2013, 10:23
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA24 lis 2009, 21:41

POSTY        6
U nas przeliczamy uszczuplenie tj. w stawce podstawowej.

19 gru 2013, 19:15

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Nic się nie zmieniło. Orzeczenie TK dotyczy tylko VAT. W polskim systemie prawa nie stosuje się analogii. Nikt nie zwrócił się do TK o stwierdzenie sankcyjności 5 krotności stawki podstawowej. Dopóki ten stan rzeczy trwa stawiamy zarzuty, oczywiście o uszczuplenie obejmowane zamiarem sprawcy, a więc według stawki podstawowej, a nie jej pięciokrotności.

Jeśli Twój klient będzie konsekwentnie podnosił tę kwestię w trakcie przewodu sądowego, to może w końcu problem ten trafi do TK?

Ostatnio edytowano 20 gru 2013, 10:54 przez Leibowitz, łącznie edytowano 1 raz

20 gru 2013, 10:46
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA15 mar 2013, 07:08

POSTY        20
My też stawiamy zarzut biorąc pod uwagę stawkę podstawową

20 gru 2013, 11:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]