Teraz jest 07 wrz 2025, 18:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Przerwy w biegu przedawnienia 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA03 cze 2013, 13:33

POSTY        30
Post Przerwy w biegu przedawnienia
Mam pytanie, zgodnie z wyrokiem TK 17.07.2012 r. podatnika należy poinformować o zawieszeniu biegu terminu przedawnienia. Czyli razem z wezwaniem podejrzanego (w sprawie karnej skarbowej) będę mu wysyłać informację o zawieszeniu biegu? Czy jak to będzie wyglądać?

04 cze 2013, 10:45
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Post Re: Przerwy w biegu przedawnienia
U mnie  organ podatkowy wysyła takie zawiadomienie a nie finansowy organ postępowania przygotowawczego :)

04 cze 2013, 13:17
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA20 maja 2009, 13:38

POSTY        10
tzn. że komórka KS informuje (oczywiście pisemnie) inną komórkę US zobowiązaną do wysyłania zawiadomień po to tylko żeby ta mogła wysłać zawiadomienie o dokładnie takiej samej treści jak informacja z KS?
Dobrze rozumiem?
...tak tak ograniczamy biurokrację ...
A pracownik komórki KS nie jest pracownikiem US i  zawiadomień dotyczących jego postępowań nie może wysyłać?
W wysłaniu zawiadomienia o zawieszeniu biegu terminu przedawnienia muszą uczestniczyć dwie komórki organizacyjne?

U nas ocenę upływu terminu przedawnienia zobowiazania podatkowego dokonuje się na podstawie wpisów w przygotowanym w tym celu arkuszu.
Arkusz wypełniają pracownicy poszczególnych komórek organizacyjnych, również KS.
Jeżeli KS nie będzie wysyłał zawiadomień o przerwaniu biegu to kto ma ocenić czy KS powinien wpisać w tzw. kartę przedawnienia informację czy wystąpiło zawieszenie czy nie wystąpiło?
No i kto w takim przypadku wprowadza przerwy w POLTAX 2B z tego tytułu, KS?
Jeżeli KS to powinien dostać jeszcze informację zwrotną od komórki wysyłającej zawiadomienia, że owo pisemko wysłano i zostało one doręczone.

Czy ja źle rozumują.
Może ktoś wyjaśni bo ja już nie ogarniam.

Jestem ciekawa jak to rozwiązano w innych urzędach.
U nas nadal nie ma decyzji szefów w tej sprawie.

05 cze 2013, 07:48
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
U nas jest dokładnie tak jak piszesz.KS daje informacje  o wszczęciu  i prawomocnym zakończeniu do RP, ta wysyła informacje podatnikowi, kopie pisma i zwrotki po odebraniu przekazuje do KS.KS wprowadza przerwę do MRP.

05 cze 2013, 08:50
Znawca

REJESTRACJA22 maja 2009, 06:15

POSTY        155
U nas zawiadamia się tylko tych podatników, którym faktycznie przedawniłoby się zobowiązanie gdyby nie przerwa z kks-u. Czyli może kilka sztuk rocznie. Robi to pracownik KS (sporządza informację do podatnika), a podpisuje naczelnik jako organ podatkowy. Pismo sporządza oczywiście jako "NUS" a nie jako "US".
Przerwę wprowadza pracownik KS.

05 cze 2013, 08:59

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Nuna                    

A pracownik komórki KS nie jest pracownikiem US i  zawiadomień dotyczących jego postępowań nie może wysyłać?

Może ktoś wyjaśni bo ja już nie ogarniam.

Jestem ciekawa jak to rozwiązano w innych urzędach.
U nas nadal nie ma decyzji szefów w tej sprawie.

Otóż wszystko zależy od stanu faktycznego, czytaj : zakresu obowiązków, spisanego przecież, a jakże, na papierze.
Karnista w moim US ma w zakresie obowiązków wszelkie działania przewidziane przez kks. I tylko przez kks. W postępowaniu z kks z kolei nie ma zawiadomień z op.

07 cze 2013, 07:07
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA20 maja 2009, 13:38

POSTY        10
Podchodząc tak ściśle do przypisanych obowiązków to przypuszczam, że wielu z nas nie musiało by wielu rzeczy robić.
A tu jednak cały czas nam dokładają nowych obowiązków.
Ale większość ma jeszcze wpisane w zakres obowiązków "wykonywanie poleceń służbowych".

Czy we wszystkich urzędach pewne komórki są pod ochronką?

Przedyskutowałam temat z moją szefową i doszłyśmy do wniosku, że pracownicy KS mają mi wpisywać w kartę przedawnienia zawieszenie "skuteczne".
Jeżeli nie jest skuteczne to nie powinno być w ogóle w kartę wpisane.
Pracownicy KS powinni chyba przestrzegać wszystkich przepisów prawa również uwzględniając treść odpowiednich wyroków Trybunału, nie tylko tych, które mają wpisane w zakres obowiązków.

09 cze 2013, 22:05
Początkujący

REJESTRACJA13 cze 2009, 20:50

POSTY        4
Tekst odpowiedzi  mi uciekł Nuna...
Przeczytałam Twój post, i myślę, że to nie chodzi o "ochronkę komórek" czy też "skuteczne wpisywanie w kartę", tylko o prawidłowość wysyłanych do podatnika zawiadomień (art.121 Ord.pod.) w związku z wszczętym/ prawomocnie zakończonym postępowaniem karny skarbowym.
Oczywiście można upoważnić karnistę do podpisywania w imieniu NUS takich zawiadomień. Jednak uważam, że nie jest to prawidłowe, aby takie zawiadomienia podpisywał oskarżyciel skarbowy. Obostrzenia przepisów odnośnie funkcjonowania i odpowiedzialności pracowników FOPP (finansowego organu postępowania przygotowawczego) są unormowane szczegółowo w kks. I niestety FOPP, to naprawdę nie NUS.

10 cze 2013, 07:32
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Idąc tym tokiem, dojdziemy do wniosku,że nie ma przeszkód by oskarżyciele postępowania podatkowe prowadzili... :blush:
W tym zakresie było pismo, z którego wyraźnie wynikało,że zawiadomienia o wszczętym postępowaniu karnym wysyła organ  podatkowy :)
Ja mam dosyć do roboty i nie proszę się o więcej :)

10 cze 2013, 19:53
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA15 mar 2013, 07:08

POSTY        20
Witam, a jak u Was wygląda praktyka jeśli chodzi o wszczynanie postępowań karnych skarbowych gdy zbliża się termin przedawnienia zobowiązania podatkowego. Zaznaczam, że chodzi o sytuację gdy nie macie jeszcze decyzji ustalającej wysokość tego zobowiązania, a jedynie z ustaleń kontroli wynika, iż będzie zobowiązanie w podatku. Czy wszczynacie postępowania karne skarbowe w takich sytuacjach, a jeśli tak co z przedstawieniem zarzutu, gdy nie macie jeszcze decyzji i nie znacie do końca ostatecznej kwoty zobowiązania. Proszę o informacje jak wygląda sprawa w Waszych Urzędach

28 paź 2013, 14:42
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA11 wrz 2010, 12:28

POSTY        140
U nas kiedyś było to nagminne. Nie wyrobią się, sru zarzuty i jedziemy dalej. Teraz trochę się uspokoiło i jest coraz mniej praktykowane. http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20120000848

28 paź 2013, 18:01
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222
A tak w ogóle to chyba nie przerwy tylko zawieszenie biegu t.p. ;)

28 paź 2013, 18:45
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2006, 10:53

POSTY        108
A co w przypadkach gdy karne skarbowe prowadzi/ł UKS. On wtedy wysyłał (do 15.10) czy N(US) gdzie przypis trafił?
A co z latami poprzednimi? Liczyć jako skuteczne zawieszenie z uwagi na k-s jeśli nie było zawiadomienia o skutkach (bo do wyroku TK a w sumie interpretacji ogólnej raczej być nie mogło)?
Jak przyjmujecie?

28 paź 2013, 20:34
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
widzewiak78                    

Witam, a jak u Was wygląda praktyka jeśli chodzi o wszczynanie postępowań karnych skarbowych gdy zbliża się termin przedawnienia zobowiązania podatkowego. Zaznaczam, że chodzi o sytuację gdy nie macie jeszcze decyzji ustalającej wysokość tego zobowiązania, a jedynie z ustaleń kontroli wynika, iż będzie zobowiązanie w podatku. Czy wszczynacie postępowania karne skarbowe w takich sytuacjach, a jeśli tak co z przedstawieniem zarzutu, gdy nie macie jeszcze decyzji i nie znacie do końca ostatecznej kwoty zobowiązania. Proszę o informacje jak wygląda sprawa w Waszych Urzędach

Ja ostatnio wszczynam, przedstawiam zarzut, przesłuchuję i zawieszam. Jeżeli pp zmieni ustalenia kontroli wtedy zmienię zarzut.
A tak przy okazji mamy zmianę kks i ordynacji w zakresie zawiadomień, bodajże od 15.10.2013r.

29 paź 2013, 21:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 27 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona