Teraz jest 06 wrz 2025, 00:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Udostępnianie akt 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA03 cze 2013, 13:33

POSTY        30
Post Udostępnianie akt
Mam pytanie, czy mogę dać kserokopię protokołu przesłuchania podejrzanego komórce orzecznictwa na potrzeby postępowania podatkowego. Czy musi być wniosek o wyrażenie zgody na udostępnienie akt a jeśli tak to orzecznictwo czy komórka karna pisze wniosek do Izby?

13 lis 2013, 13:02
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Post Re: Udostępnianie akt
Podejrzany nie ma obowiązku mówienia prawdy. Nie wiem więc, czy informacje zawarte w protokole przesłuchania podejrzanego maja jakąkolwiek wartość w postępowaniu podatkowym, gdzie chyba każdy jest pouczany o obowiązku mówienia prawdy.
Ja bym pokazała protokół, ale żeby go oficjalnie dać to chyba musi się zgodzić izba. Ja w moim urzędzie mówię, że jeżeli chcą oficjalnie moje akta to musza napisać do izby. Nikt nie chce.

13 lis 2013, 13:14
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        30
Czyli to komórka zainteresowana pisze taki wniosek do izby?

13 lis 2013, 13:27
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA29 maja 2012, 11:33

POSTY        6
Nie ma obowiązku pytania się o zgodę Izby. Urząd jako (jeszcze) jednostka samodzielna odpowiada sam za wytworzone akta we własnych komórkach.
Po udostępnieniu akt umieszcza się kartę zastępczą w miejce, w którym akta się znajdowały. Na tej karcie powinno znaleźć się: Co to za akta, kto je wypożyczył, kiedy, podpisy osób ( która udostępniła i która akta pobrała).

13 lis 2013, 14:19
Specjalista

POSTY        468
Jeżeli dobrze pamietam, nie chce mi sie szukać, jest pismo o konieczności uzyskania zgody Izby Skarbowej.
Ale ja ponownie pytam - jeżeli oskarżony moze kłamać to po co komu takie akta w postepowaniu podatkowym?
Karne skarbowe to nie reszta urzędu, mamy generalnie zupełnie inna procedurę, takze jeżeli chodzi o udostepnianie akt.

13 lis 2013, 14:26
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        30
Jest pismo Izby z 3 czerwca 2013 r. w którym jest mowa o udostępnianiu akt. Wydaje mi się, że jeżeli ktoś chce uwierzytelnione ksero mojego materiału dowodowego to zgoda Izby musi być. Ale dalej nie wiem kto pisze wniosek do Izby?

13 lis 2013, 14:41
Specjalista

POSTY        468
Ja uważam, że ten kto chce akta, czy ty masz interes żeby pisać?

13 lis 2013, 14:56
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 20:16

POSTY        36
Barbarka                    

Jeżeli dobrze pamietam, nie chce mi sie szukać, jest pismo o konieczności uzyskania zgody Izby Skarbowej.
Ale ja ponownie pytam - jeżeli oskarżony moze kłamać to po co komu takie akta w postepowaniu podatkowym?
Karne skarbowe to nie reszta urzędu, mamy generalnie zupełnie inna procedurę, takze jeżeli chodzi o udostepnianie akt.

W postępowaniu podatkowym strona też może kłamać i nic jej za to nie grozi. Sprawdzałem na własnej skórze - zawiadomienie do prokuratury o popełnieniu przestępstwa spotkało się z odmową wszczęcia postępowania (nie pamiętam już czy śledztwa czy dochodzenia). Prokurator wprost napisał, że strona postępowania podatkowego, nawet pouczona o odp. z KK może kłamać.

13 lis 2013, 22:53
Specjalista

POSTY        468
Ok, ale w postępowaniu karnym podejrzany nie jest pouczany o obowiązku mówienia prawdy.

14 lis 2013, 07:04

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
U mnie KP wystąpiło do DIS o zgodę na udostępnienie akt postępowania przygotowawczego, DIS wystąpił do KS o akta z pytaniem, czy nie mamy nic przeciwko ich udostępnieniu, przesłaliśmy akta z informacją, że nie mamy nic przeciwko, DIS zwrócił akta do KS ze zgodą (w formie zarządzenia) na udostępnienie akt KP.

Ostatnio edytowano 14 lis 2013, 08:21 przez Leibowitz, łącznie edytowano 1 raz

14 lis 2013, 08:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]