Teraz jest 07 wrz 2025, 21:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Prawo dewizowe 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Post Prawo dewizowe
Z otrzymanego zawiadomienia zewnętrznego wynika, iż przesłuchani świadkowie zeznali , iż pożyczali pieniądze X na duży procent ( umowy nie są zarejestrowane), kupowali od niego waluty taniej niż w kantorze, bądź też sprzedawali mu waluty. X nie ma zarejestrowanej działalności gospodarczej. Zawiadomienie trafiło do KS. Czy na podstawie w/w materiału można wszcząć i pytanie o jaki czyn, czy zlecić przeprowadzenie kontroli w tym zakresie.

02 kwi 2013, 14:03
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Post Re: Prawo dewizowe
Zawiadomienie i protokoły przesłuchań świadków to według mnie mało do prowadzenia sprawy a co dopiero do postawienia zarzutów. Kontrola i jakieś kwotowe konkrety by się przydały.

03 kwi 2013, 15:58
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Zawiadomienie zewnętrzne musi być załatwione w ciągu 30 dni. :zly1:  Więc obojętnie czy można czy nie to trzeba wszcząć. A kto złożył zawiadomienie? Prokurator?

03 kwi 2013, 18:53
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Trzeba wszcząć albo można odmówić wszczęcia. Trzeba tylko ustalić czy są przesłanki ku temu.

03 kwi 2013, 19:30
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Małe sprostowanie x ma zarejestrowany handel art. przemysłowymi.Zawiadomienie zewnętrzne, więc 30 dni na wszczęcie lub odmowę wszczęcia , to wiadomo. zawiadomienie prokuratorskie. pytanie , czy na podstawie zeznań świadków 2 bodajże , że kupowali od x waluty i sprzedawali mu wystarczy postawić zarzut z art 106d kks prowadzenie działalności bez wpisu do rejestru działalności kantorowej , zlecić kontrolę, ale komu , przecież us nie prowadzą kontroli z prawa dewizowego, NBP-owi, i czy ta kontrola jest potrzebna do zarzutu.Co miałaby niby stwierdzić, że prowadził bez wpisu.Art. 106 d kks jest nieuszczupleniowy. Może  wystarczy wystąpić do NBP o sprawdzenie ( upewnienie się ) się , że prowadził działalność handlu wartościami dewizowymi bez wpisu. W zakresie pożyczek planowałam uzyskać z PP informacje o wysokości podatku od tych pożyczek i zarzut z 54 kks. Jakie macie pomysly w tej sprawie. Nurtuje mnie głównie materiał do postanowienia o zarzutach, co powinnam mieć by był wystarczający

03 kwi 2013, 20:23
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Kakaes                    

Trzeba wszcząć albo można odmówić wszczęcia. Trzeba tylko ustalić czy są przesłanki ku temu.

Taaa moja izba tak chętnie zatwierdza odmowy, że stwierdziłam, że bezpieczniej wszcząć i potem kombinować. A wszczęcie w sprawie pozwala na przesłuchanie świadków i nie nakazuje postawienia zarzutów.
Zlecenie kontroli - po pierwsze komu, a po drugie po ilu miesiącach (10 czy 14) będzie wynik kontroli - bo plany i brak ludzi- ja ostatnio poprzesłuchiwałam świadków, pogadałam z oskarżonym, że "ja nie mogę żądać ale gdyby sam pan przyniósł mi ewidencję sprzedaży" i załatwiłam sprawę w ciągu niecałych 2 m-cy.
A czy musisz iść w kierunku prawa dewizowego ? - może uchylanie się od podatku dochodowego? VATu? ale chyba bez kontroli się nie obejdzie.

03 kwi 2013, 20:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]