Mam pytanko drogie koleżanki i koledzy, czy można połaczyć w jeden czyn uszczuplenie vat i cit wobec tego samego sprawcy=podejrzanego, tak że w efekcie łączna kwota uszczuplenia - będzie spora, no i przekroczy małą wartość, a ja zmienię kwalifikację z 56par.2 na 56 par. 1KKS? Ponoć są takie praktyki w USkarbowych, ja mam wątpliwość, proszę o wasz fachowy komentarz.
16 lut 2013, 12:40
Re: Łączenie tytułów w jeden czyn zabroniony
Zdecydowanie można, my tak robimy i jest ok. Często zamiast np. dwóch wykroczeń mamy jedno przestępstwo ;-)
16 lut 2013, 18:09
Ja tak nie robię, nie łączę różnych podatków.
16 lut 2013, 19:38
Z braku czasu jako wyjaśniam "łopatologicznie": Łączenie czynów z zakresu różnych podatków w jeden czyn zabroniony jest absolutnie błędną praktyką. Mówiąc obrazowo to tak jakby połączyć w jeden czyn np. jazdę pod wpływem alkoholu z kradzieżą z włamaniem do kiosku. Z def. w kks jeden czyn stanowi jedno przestępstwo. Należy tu pamiętać o blankietowym charakterze przepisów KKS, co oznacza (w dużym skrócie myślowym) że w zakresie stosowania danej normy znajdują się czyny zabronione z różnych ustaw podatkowych. Nieprawidłowości występujące w obrębie różnych podatków (VAT, CIT, PIT) stanowią różne czyny zabronione, co najwyżej w przypadku krótkich odstępów czasu (np. przy uszczupleniach w danym podatku) można je połączyć w czyn ciągły-i wówczas istotnie takie zachowanie może stać się przestępstwem gdy uszczuplenie przekroczy ustawowy próg. Postawiony zarzut popełnienia przestępstwa przy połączonych uszczupleniach jednocześnie z VAT i np. z PIT jest nieprawidłowy i stanowi naruszenie zasad w KKS. Sąd powinien taki akt oskarżenia czy wniosek o DPO zwrócić jako zawierający istotne braki w celu skorygowania zarzutu w postępowaniu przygotowawczym. Takie błędne postępowanie finansowego organu przygotowawczego ma ponadto wpływ na termin przedawnienia, tryb postępowania itd. a także dla samego sprawcy np. skutek karalności za przestępstwo nieistniejące. Dłużej praktykujący oskarżyciele skarbowi zapewne pamiętają wcześniejsze pisma Min.Fin. i swoich IS na ten temat uznające takie praktyki za nieprawidłowe.
16 lut 2013, 19:44
komentarz Grzegorz Łabudy:
"należy zaakceptować stanowisko Sądu Apelacyjnego we Wrocławiu wyrażone w wyroku z dnia 30 listopada 2010 r. (II AKa 317/10, Orzecznictwo Apelacji Wrocławskiej) wedle którego w razie niezłożenia deklaracji podatkowych w różnych rodzajach podatków (np. VAT i CIT) w warunkach art. 54 przy działaniu w wykonaniu z góry powziętego zamiaru uchylania się od opodatkowania w tych podatkach, sprawca popełnia jedno przestępstwo lub wykroczenie skarbowe, którego przedmiotem jest wielkość będąca sumą obu tych uszczuplonych podatków.
17 lut 2013, 20:51
Zasadą jest niekomentowanie wyroków Sądu, zatem najlepiej przemilczeć to orzeczenie.
p.s. dobrze, że kks nie przewiduje kary dożywocia. Przy połączeniu wszystkich zachowań sprawcy w jeden czyn zabroniony i kwota łączna uszczuplenia z tytułu różnych podatków - w wielu przypadkach determinowałoby to już tylko "dożywocie" dla sprawcy. Pójdźmy dalej, można przecież dołączyć jeszcze do całości czyny z art. 57, art.77 i inne - dlaczego nie? Strach się bać!
17 lut 2013, 22:48
tosia2000
Zasadą jest niekomentowanie wyroków Sądu, zatem najlepiej przemilczeć to orzeczenie.
p.s. dobrze, że kks nie przewiduje kary dożywocia. Przy połączeniu wszystkich zachowań sprawcy w jeden czyn zabroniony i kwota łączna uszczuplenia z tytułu różnych podatków - w wielu przypadkach determinowałoby to już tylko "dożywocie" dla sprawcy. Pójdźmy dalej, można przecież dołączyć jeszcze do całości czyny z art. 57, art.77 i inne - dlaczego nie? Strach się bać!
Pierwszą zasadą śledczego powinno być dążenie do rozpoznania zamiaru sprawcy a poźniej dopiero stypizowanie zachowania. Skoro np. ktoś handluje bez rejestracji działalności i w ten sposób uszczupla parę typów podatków, to jasne jest dla mnie, że zarzuca mu się jedną kwotę uszczuplenia, tj. sumę uszczupleń. Oczywiste też jest, że w zarzucie należy rozpisać "składowe" łącznej kwoty uszczuplenia.
18 lut 2013, 09:05
Tyle, że to nie zamiar sprawcy przesądza o odpowiedzialności karnej skarbowej a umyślność działania sprawcy. Jak wynika bowiem z KKS sprawca ponosi odpowiedzialność za działanie umyślne, zaś za nieumyślne wyłącznie gdy ustawa tak stanowi. Tak więc badanie znamienia umyślności jest na pierwszym miejscu, natomiast czyn można popełnić w zamiarze bezpośrednim bądź ewentualnym. Dalej podtrzymuję stanowisko, że nie można w kks łączyć czynów z zakresu różnych podatków w jeden zarzut. Powinno być tyle zarzutów ile jest naruszeń z różnych podatków ( za wyjątkiem oczywiście czynu ciągłego w obrębie jednego podatku). Żaden przepis KKS nie pozwala na takie połączenie. To dopiero Sąd ma prawo wymierzyć karę łączną.
18 lut 2013, 11:31
Przyjmij do wiadomości Tosia2000, że Twoje rozumowanie jest błędne. Jobertax i inni mają rację. Wynika to wprost z treści art. 2 § 1 i art. 6 § 1 kks. To z tych przepisów wynika stanowisko Sądu Apelacyjnego we Wrocławiu. Dokonując kwalifikacji prawnej czynu należy zbadać zamiar i sposób działania sprawcy i dopiero w oparciu o te ustalenia należy określić wyczerpane zachowaniem sprawcy znamiona czynu lub czynów. Jeżeli uszczuplenie w dwóch różnych podatkach wynika z jednego zamiaru to oczywistym jest, że mamy do czynienia z jednym czynem o dwóch skutkach, ale nadal pozostaje to jeden czyn, jedno działanie. Bo jak sobie wyobrażasz działanie sprawcy, który uchylając się od opodatkowania nie ujawnia przychodów do PIT, a jednocześnie wykazuje te przychody do VAT? Toż takiego pacjenta od razu należałoby skierować na badania psychiatryczne. Odnośnie wytycznych MF i IS, doskonale pamiętam te wcześniejsze pisma uznające praktyki łączenia uszczupleń w jednym zarzucie za nieprawidłowe. Po kilku sprawach przesłanych do Sądu zgodnie z tymi wytycznymi, dostaliśmy takie wytyki w uzasadnieniach wyroków, że aż nam w pięty poszło. Od tej pory przy jednorodnym działaniu sprawcy stawiamy jeden zarzut, bez względu na ilość skutków.
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
18 lut 2013, 14:18
Z treści postów nie wynika, że wszyscy mają to samo zdanie. Ale może narodziła się jakaś nowa tradycja, a ja jestem w tyle. Na naszym terenie łączenie wszystkich podatków w jeden zarzut nie przeszłoby w Sądzie ani w IS. Co kraj to obyczaj. Pozdrawiam
18 lut 2013, 14:56
A od kiedy to inni=wszyscy? A że co kraj to obyczaj to insza inszość, jakże powszechna w Rzeczypospolitej Jedynie art. 2 § 1 i art. 6 § 1 kks są takie same dla wszystkich, tylko że każdy stosuje inaczej
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
Ostatnio edytowano 19 lut 2013, 11:27 przez Leibowitz, łącznie edytowano 1 raz
19 lut 2013, 11:25
Teraz się zakręciłam i sama już nie jestem pewna. Mam taką sprawę: facet miał działalność , ale ją zawiesił i za 2008 nie złożył zeznania ani deklaracji. Kontrola go drapnęła, jak się okazało wystawiał faktury i prowadził działalność no i po kontroli facet zdecydował się złożyć zeznanie i deklaracje VAT. Podatek do zapłaty w obu podatkach kilkadziesiąt tysięcy. I teraz nie jestem pewna-jeden zarzut obejmujący PIT i VAT czy dwa oddzielne zarzuty -jeden do PIT a drugi do VAT?
19 lut 2013, 18:52
W naszym Sądzie akt oskarżenia z dwoma zarzutami najprawdopodobniej spotkałby się z ostrą reprymendą. Rób tak, jak do tej pory.
22 lut 2013, 08:43
W przypadku który opisujesz postawiłbym jeden zarzut. Koleś miał działalność zawieszoną a mimo to wystawiał fucktury. Jaki miał zamiar? Zarobić na lewo. Uchylał się od opodatkowania w klasycznej formie. Jego zamiarem było więc pozbawienie Skarbu Państwa należnego podatku i czyn należy ocenić całościowo a nie na wyrywki. Zarzut powinien brzmieć ... w zamiarze uchylenia się od opodatkowania nie składał tego i owego przez co narazaił podatek vat i podatek pit na uszczuplenie w łącznej kwocie .... zł ... Różna jest też praktyka w USach jeśli chodzi o przypadki gdy kontrola łapie delikwenta, że prowadzi działalność bez jakiegokolwiek zgłoszenia a następnie wymiar daje decyzje. Wiem że niektórzy mnożą zarzuty i piszą o niedopełnieniu obowiązku rejestracji, o braku ksiąg o niewystawiania fucktur i o uchyleniu się. Dla mnie jedyna opcja to zarzut z 54 - wyłącznie bo właśnie uchylenie się od opodatkowania było zamiarem sprawcy. Trudno wymagać aby mając taki zamiar zakładał księgę i rejestrował działalność.