Czy w związku z orzeczeniem Trybunału Konstytucyjnego o niezgodności z konstytucją art. 70 par 1 pkt 6 Ordynacji podatkowej komórki karne nadal wprowadzają przerwy do programu MRP , chodzi o daty wszczęcia postępowania karnego w sprawie i daty prawomocnego zakończenia postępowania. Co robicie w sytuacji jeśli zarzut był postawiony zaraz po wszczęciu , a sprawa dotyczyła podatku z przed roku lub 2 lat ( nie dytyczyła sprawy na granicy przedawnienia zobowiązania podatkowego)- czy w tym przypadku mimo orzeczenia wprowadzacie przerwy. Pozdrawiam.
17 sie 2012, 13:38
Re: Wprowadzanie przerw do programu MRP
witam jak radzicie sobie z nastepującym problemem : zdarza się, że przy wprowadzaniu do aplikacji MRP przerwy dot. zawieszenia biegu przedawnienia zobowiązania podatkowego z uwagi na prowadzenie post. karnego skarbowego wyświetla mi się komunikat : zakres dat koliduje z inną wprowadzoną przerwą /czy coś w tym sensie - dokładnie nie cytuję/. Zdarza się tak w przypadkach, gdy w zakresie tego samego zaległego zobowiązania inna komórka wprowadziła wcześniej przerwę z innego tytułu. Są jakies recepty na usunięcie takiej kolizji? Pozdrawiam
25 paź 2012, 07:52
Generalnie przerwy nie mogą się nakładać - nie można przerwać czegoś co już jest przerwane. Moim zdaniem powinno się zostawić przerwę zaistniałą w wyniku wcześniejszego zdarzenia.
25 paź 2012, 08:14
Ale nadal nie uzyskałam odpowiedzi , czy wprowadzacie przerwy do MRP, jeśli tak to kiedy wprowadzacie datę wszczęcia , zaraz po wszczęciu , czy jak odbierze zawiadomienie, że nastąpiło zawieszenie , o czy pisze MF
08 lis 2012, 14:13
DominikaM
Ale nadal nie uzyskałam odpowiedzi , czy wprowadzacie przerwy do MRP, jeśli tak to kiedy wprowadzacie datę wszczęcia , zaraz po wszczęciu , czy jak odbierze zawiadomienie, że nastąpiło zawieszenie , o czy pisze MF
Oczywiście, że wprowadzamy. Ja osobiście wprowadzam kiedy mam już prawomocnie zakończone, tak aby za jednym logowaniem do MRP zrobić wszystko. Wyluzuj trochę i nie przejmuj się tak. Z mojego doświadczenia wynika, że zawsze ktoś, gdzieś może podważyć to co robisz, choć masz to przemyślane (przeanalizowane przepisy, wykładnia, orzecznictwo w podobnych sprawach itd...), inni robią tak samo, przełożeni dotąd nie wskazywali, że było coś błędnie robione, jeszcze inni kontrolując wcześniej też nie stwierdzili nieprawidłowości. Pozdrawiam
08 lis 2012, 17:16
Ja też wprowadzam po otrzymaniu prawomocnego wyroku. Tylko w sytuacjach, a mam taką jedną z uwagi na UKS, kiedy sprawa przeciągnęła się poza podstawowy okres przedawnienia, mam wprowadzone tylko wszczęcie.
Zawiadomienie na razie wysłałam jedno- niestety ja mam je wysyłać, ja nie widzę wpływu odebrania tego zawiadomienia na fakt zawieszenia biegu terminu przedawnienia. Jak na razie ustawy nie zmieniono i zawieszenie jest z automatu.
08 lis 2012, 22:30
Witam, chciałam się zapytać, która komórka organizacyjna w Waszych US realizuje orzeczenie TK w zakresie przerw i wysyłania zawiadomień do podatników o wystąpieniu przerwie w biegu przedawnienia zobowiązania podatkowego w związku z wszczęciem postępowania karnego skarbowego?
09 lis 2012, 18:45
To zawsze największy problem w US jak jest coś nowego do zrobienia. KTO TO MA ROBIĆ? U nas stanęło na KS - ale równie dobrze może to być RP, PP czy AP. KS ma największą więdzę o sprawach - gorzej już o analizę, których zaległości zawiadomienie ma dotyczyć.
Największy problem widzę w zakresie spraw prowadzonych przez prokuratora - niestety nie informują nas o tym kiedy wszczeli spawę - a nawet gdy już dostaniemy informację to ustalenie jakich okresów dotyczy postępowanie nie jest łatwe. Mamy np. taki problemy że w dużej sprawie (stal) wychodzi nam że ze dwóch miesięcy z roku nie objeli zakresem. Myślę, że prokurator wszczynając postępowanie bardzo się nie wczuwał bo na tym etapie nie ma to wielkiego znaczenia, które faktury, bądź miesiące wymieni we wszczęciu - a później mogą być problemy. I dylemat czy błagać prokuratora o zmianie wszczęcia, czy samemu wszczynać?
09 lis 2012, 19:34
No ja już wysłałam zawiadomienie. I wcale nie jest to takie proste. KS to urząd skarbowy. Zawiadomienie skoro wysyłane jest na podstawie ordynacji to wysyła je NUS. Skoro wysyła je NUS na podstawie ordynacji to musi być prawidłowo DORĘCZONE. Ja wysyłając cokolwiek w KS nie przejmuję się czy jest jakiś pełnomocnik. Tu musiałam zbadać i okazało się że w BA są jakieś pełnomocnictwa, ale czy są AKTUALNE? Lepiej (dla KS) żeby zawiadomienia nie robiło KS.
11 lis 2012, 18:59
Pismo, które zostało ostatnio przesłane dom US wyraźnie mówi,że zawiadomienia wysyła organ podatkowy, dlaczego więc ma to robić finansowy organ postępowania przygotowawczego? na jakiej podstawie prawnej? to mnie intryguje i zastanawia.
11 lis 2012, 19:05
Szef prosi... sługa zawiadamia... Będziesz dyskutować ??, ja nie... jestem zbyt słaba ekonomicznie.
11 lis 2012, 19:23
Na dzień dzisiejszy bronię przed tym, to nie moja broszka, zobaczymy co IS na to powie, jeżeli mam wprowadzać to rozumiem,że wszystkie komórki ks będą to robiły w moim województwie, a nie tylko ja.
11 lis 2012, 19:28
Barbarko, napisz proszę co napisałaś w tym zawiadomieniu. Wysłałaś podatnikowi zaraz po wszczęciu w sprawie. A co zrobilibyście z tymi sprawami, gdzie nie ma jeszcze wprowadzonej przerwy ( sprawa za 2011, zakończona prawomocnie w 2011), zaległość figuruje nadal, nie wysłano zawiadomienia. A co z przerwami już wprowadzonymi, gdzie też nie wysłano zawiadomienia.
12 lis 2012, 00:18
Na razie wysłałam jedno zawiadomienie, do sprawy która zakończyła się prawomocym wyrokiem. Napisałam, że NUS informuje, że w takim a takim okresie było prowadzone postępowanie karne do takiej a takiej zaległości i że w związku z tym na podstawie art 70 ordynacji nastąpiło zawieszenie biegu termiu przedawnienia. Na razie nie wiem co z tymi, które zakończyły się dawno a ja prowadziłam postępowanie karne. Ja generalnie wprowadzam przerwy zaraz po otrzymaniu prawomocnego wyroku, więc nie mam spraw zakończonych prawomocnie w 2011r z niewprowadzoną przerwą w MRP.
Ostatnio edytowano 13 lis 2012, 20:50 przez Barbarka, łącznie edytowano 1 raz