Nadzór prokuratora w sprawie z ustawy o rachunkowości
Z zawiadomienia zewnętrznego wszczęłam dochodzenie z art. 77 pkt ustawy o rachunkowości i art. 61 par 1 kks w zw. z art. 8 par 1 kks w zw. z 18 kk. Przesłuchałam podejrzanych kierownika jednostki i główną księgową stawiając zarzut działania wspólnie i w porozumieniu. Przesłuchany Kierownik jednostki nie przyznał się do zarzutu, wyjaśnił, iż nie wiedział że księgowa robi coś nie tak. Księgowa się przyznała. Teraz pytanie - chciałabym zmienić zarzut bez opisu wspólnie i w porozumieniu , postawić każdemu odrębny , w tym kierownikowi tylko za brak nadzoru. Jak to robicie w opisie, i czy w kwalifikacji powołujecie art. 4 ust. 5 ustawy o rachunkowości. I drugie czy ja muszę informować, konsultować się co do sposobu zakończenia dochodzenia nawet nieformalnie prokuratora , czy wystarczy, że skieruję do sądu akt oskarżenia, przesyłając prokuratorowi odpis. A co w sytuacji gdyby prokurator miał inne zdanie w sprawie np. chciał umorzyć np. uzna, że znikomy stopień po skierowaniu przeze mnie aktu.