Teraz jest 07 wrz 2025, 18:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Art. 54 i art. 56 
Autor Treść postu

REJESTRACJA22 lip 2011, 12:14

POSTY        89
Post Art. 54 i art. 56
Kupowali działki, dzielili i sprzedawali je, idzie kontrola; us stwierdza że czynności miały charakter działalności gospodarczej w okresie od 2006r do 2010r i teraz:

vat art. 54 -  za 2006- wykroczenie
                   2007r- wykroczenie
                    2008r. przestępstwo
                    2009r. przestępstwo
                     2010r. wykroczenie
pomiędzy miesiącami w tych latach są przerwy 6-miesięczne.

Dochodowy art. 56 za wszystkie lata przestępstwa - za każdy rok osobno zarzut.

Jak robicie w takim przypadku VAT?  
W pod. VAT nie uwzględniono kosztów sporządzenia aktów notarialnych i w pod vat bierze się pod uwage tylko sprzedaż nieruchomości. Dlatego pozostałych miesiącach podatek vat wyniósł by 0. nie można wydać decyzji zerowych.

Izba stoi na stanowisku ze należy postawić 2 zarzuty (od pozostałych należy odstąpić).
Jak już stwierdziliśmy, że prowadzili działalność gospodarczą to chyba prowadzili działalność od 2006r do 2010r. i w okresie od 15 lutego 2006r do lutego 2010r uchylali się od opodatkowania w pod vat poprzez niezłożenie VAt-R, niezłożenie deklaracji VAT-7 za m-ce od lutego 2006 do lutego 2010r., w których winien być wykazany obrót i podatek należny z tytułu sprzedaży nieruchomości, przez co narażano na uszczuplenie podatek VAt za (i tu wpisać poszczególne okresy)

Natomiast w podatku dochodowym uwzględniono koszty sporządzenia aktów notarialnych i koszty nabycia nieruchomości.

23 mar 2012, 11:32

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post Re: Art. 54 i art. 56
Nasz Sąd stoi na stanowisku, że niedorzecznością jest rozbijanie jednego czynu na dwa podatki. Jeśli jednym zachowaniem sprawca narażał na uszczuplenie dwa podatki (np. PIT i VAT), to należy stawiać jeden zarzut, w którym dwa skutki podatkowe należy zsumować (uszczuplenie = PIT+VAT).
Może przy zastosowaniu powyższej zasady uda się połączyć poszczególne uszczuplenia w jedną całość na zasadzie z art. 6 kks?

24 mar 2012, 19:12

POSTY        89
chodziło mi o vat

izba stoi na stanowisku aby okres 2006-2010 podzielić na 5 zarzutów. 3 się już  przedawniły. dla mnie to trochę dziwne. ja chce zarzucic jeden czyn obejmujący cały okres.

w moim przypadku teraz wszczynam vat. w dochodowym jeszcze nie ma decyzji. czekają na vat.

może tak sie zdarzyć, że jednym akcie będzie 5 zarzutów z dochodowego ( za każdy rok osobno) i dwa zarzuty z vatu ( za dwa okresy). jak bedzie bystry sędzia to się zapyta dlaczego okresy w dochodowym nie pokrywają sie z okresami w vacie- jak to ta sama działalność.

26 mar 2012, 09:18

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Patrząc na treść art 54 faktycznie do skonstruowania zarzutu niezbędny jest skutek w postaci uszczuplenia. Natomiast czy działanie jednorodne - zakup działki, jej podział na mniejsze, uzbrojenie i sprzedaż, nawet jeżeli odstępy czasu pomiędzy poszczególnymi transakcjami przekracza 6 m-cy, należy dzielić? Przecież wszystkie te transakcje były skutkiem z góry powziętego zamiaru.
Otóż należy.

Art. 6.
§ 1. Ten sam czyn może stanowić tylko jedno przestępstwo skarbowe albo tylko
jedno wykroczenie skarbowe.
§ 2. Dwa lub więcej zachowań, podjętych w krótkich odstępach czasu w wykonaniu
tego samego zamiaru
lub z wykorzystaniem takiej samej sposobności, uważa
się za jeden czyn zabroniony; w zakresie czynów zabronionych polegających
na uszczupleniu lub narażeniu na uszczuplenie należności publicznoprawnej za
krótki odstęp czasu uważa się okres do 6 miesięcy.

Teraz trzeba tylko sobie odpowiedzieć na jedno pytanie: czy zakup jednej dużej działki, przekształcenie jej w kilkanaście małych i sukcesywne ich sprzedawanie, to jedno zachowanie (czyn trwały), czy "dwa lub więcej"?
Czy mamy do czynienia z czynem trwałym wtedy, gdy uda się sprawcy sprzedać jedną działeczkę raz na dziesięć lat?

26 mar 2012, 21:19

POSTY        89
te działki kupowały dwa małżenstwa, czyli każdy z nich miał po 1/4 udziału. oni kupowali działki ( razem kupili przez te lata 15 działek), te które dało sie podzieli to dzieli i sprzedawali. na kilku wybudowali domy jednorodzinne - w stanie surowym lub tez postawili same sciany

wczoraj czytałem uchylone decyzje z dochodowego i kazde z małzentwo za te lata rozliczyło sie z us tak jakby osoby fizyczne sporzedawaly działki.( czyli pit 23, pit 36, korzytali z ulg mieszkaniowych). oni sie poprawnie rozliczyli ale my ich czynności uznaliśmy jako działalność gospodarczą i wyrzuciliśmy im wysztkie ulgi.

27 mar 2012, 08:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]