Teraz jest 07 wrz 2025, 21:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Art. 16a kks a termin uiszczenia uszczuplonej należności publicznoprawnej 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 kwi 2007, 12:34

POSTY        11
Post Art. 16a kks a termin uiszczenia uszczuplonej należności publicznoprawnej
Witam!
Mamy wątpliwości co do zapisu w art. 16a kks dotyczącym zapłaty uszczuplenia a mianowicie chodzi o zapis o zapłacie "w terminie wyznaczonym przez uprawniony organ".
Niestety w naszym Urzędzie wszyscy chętnie składają korekty po kontroli natomiast nie spieszą się z zapłatą uszczuplonej należności.
Niestety pojawiły się wątpliwości kto i w jaki sposób powinien okreslić termin, w jakim nalezy tę uszczuploną należność publicznoprawną uiścić.
Jak to wygląda u Was?
Czy przed wszczęciem postępowania karnego skarbowego wysyłacie do podatnika pisemko ponaglające wraz z pouczeniem co do treści art. 16a kks? Czy np. należy jako ponaglenie traktować już upomnienie (ale czy tam jest ściśle wskazany termin?)

Z góry dziekuję za odpowiedzi  :)

21 sty 2011, 11:43
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
O ile dobrze pamiętam, to całkiem niedawno było pismo z MF na ten temat. Wprawdzie niezbyt szczegółowo je czytałem, ale wynikało z niego, że organem uprawnionym do wyznaczenia terminu wpłaty jest finansowy organ postępowania przygotowawczego.

21 sty 2011, 14:28

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
U nas są dwa warianty:
1. W protokole kontroli obok informacji o możliwości złożenia korekt wyznaczany jest od razu termin do wpłaty ustalonego w kontroli podatku.
2. W przypadku nie wyznaczenia terminu wpłaty przez kontrolę, robimy to my, karniści, po wpłynięciu zawiadomienia o czynie. Zazwyczaj dajemy dwa tygodnie na wpłatę.
Istnieje co prawda pismo mędrców z MF (z 2010 roku) wyjaśniające, że organem, o którym mowa w art. 16a kks jest wyłącznie organ postępowania przygotowawczego, ale gdyby tak miało być, to ustawodawca nie użyłby w tym przepisie słów "uprawniony organ", ale, tak jak to zrobił w art. 16 § 2 kks, użyłby słów : "organ postępowania przygotowawczego".
Mędrcy z MF, należy zakładać racjonalność ustawodawcy :nonono:

22 sty 2011, 12:01
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Napiszcie coś więcej o tym piśmie MF , w którym to uprawnionym organem do wyznaczenia terminu na wpłatę jest fopp, może datę, numer, do kogo skierowane.Nasza IS  stoi na stanowisku że chodzi o organ w szerszym ujęciu  jako US i NUS ( może to być decyzja ratalna NUSa lub termin 7 dni wyznaczony przez księgowość w upomnieniu)

23 sty 2011, 00:08
Znawca
Własny awatar

POSTY        236
Napiszcie coś więcej o tym piśmie MF , w którym to uprawnionym organem do wyznaczenia terminu na wpłatę jest fopp, może datę, numer, do kogo skierowane.Nasza IS  stoi na stanowisku że chodzi o organ w szerszym ujęciu  jako US i NUS ( może to być decyzja ratalna NUSa lub termin 7 dni wyznaczony przez księgowość w upomnieniu)

23 sty 2011, 00:08
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
Pismo MF Dep. Administracji Podatkowej z 07 grudnia 2010r. nr AP5/571/32/AWR/08/09/6532/09.

23 sty 2011, 10:05
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 kwi 2007, 12:34

POSTY        11
Dziekuję Wam bardzo za odpowiedzi :) Szczególnie za informacje o piśmie MF, które u Nas - jak zwykle - gdzieś po drodze zaginęło :)

Pozdrawiam

24 sty 2011, 07:13
Znawca
Własny awatar

POSTY        236
Ja też dziękuję

24 sty 2011, 09:29
Znawca
Własny awatar

POSTY        236
Pismo dotarło też do nas. Pojawił się jednak kolejny  problem. Czy należy wezwać do wpłaty należności po wszczęciu postępowania i wydaniu postanowienia o przedstawieniu zarzutów. Czy też nie jest konieczne wszczęcie dochodzenia. Mam konkretny przykład. Zeznanie  wspólne małżonków( żona działalność , mąż praca). Kontola podatkowa stwierdza nieprawidłowości w prowadzonej działalności gospodarczej. Małżonkowie składają korektę zeznania i nie  wpłacają należności ( kwota na wykroczenie), ale mam też kolejną taką sprawę o przestępstwo. W obu  przypadkach nie wiem komu postawić jeszcze zarzut. Uważałam ,że należy wezwać w charakterze świadków obu małżonków, przesłuchać i ustalić sprawcę. Przy art. 16 a kks ( podobnie przy art. 16 kks i art. 143 kks-dpo) należy wziąść pod uwagę art. 14 kks- chodzi o to , że przed wyznaczeniem terminu wpłaty należy uwzględnić syt. finansową sprawcy.
Proszę o pomoc jak rozwiązalibyście te sprawy w kontekście art. 16a kks.

06 lut 2011, 22:11

POSTY        969
Przed wszczęciem postępowania karnego zakładałbym, że sprawcą jest podatnik - zatem oboje małżonkowie - wszak złożyli wniosek o wspólne opodatkowanie, choć nie musieli. Stąd wezwanie do wpłaty wysłałbym do obojga, oczywiście przed wszczęciem (ekonomika procesowa, czy cóś) ;)

06 lut 2011, 22:51
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA03 maja 2007, 09:43

POSTY        8
Leibowitz                    

Przed wszczęciem postępowania karnego zakładałbym, że sprawcą jest podatnik - zatem oboje małżonkowie - wszak złożyli wniosek o wspólne opodatkowanie, choć nie musieli. Stąd wezwanie do wpłaty wysłałbym do obojga, oczywiście przed wszczęciem (ekonomika procesowa, czy cóś) ;)

chyba, że grozi "przedawnienie podatkowe"  :P

07 lut 2011, 07:51

POSTY        969
Myślę, że takie wezwanie w toku dochodzenia też jest dopuszczalne.

09 lut 2011, 20:35
Znawca
Własny awatar

POSTY        236
Po dalszej analizie pojawił się kolejny problem ; jesli fopp wyznaczy termin do wpłaty należności na podstawie art. 16 a kks załóżmy
1m-c, a księgowość wystawi w związku z niezapłaceniem zaległości tytuł wykonawczy do egzekucji , jak prowadzić postępowanie egzekucyjne i ściągać należność , skoro sprawca oświadczy ,że zgodnie z wezwaniem ma 1 m-c do wpłaty zaległości. Pozdrawiam.

10 lut 2011, 00:25

POSTY        969
Nie można mieszac postępowania egzekucyjnego z wpłatą uszczuplenia w celu uniknięcia odpowiedzialności. Czym innym jest egzekucja zaległosci, a czym innym instytucja art. 16a kks. :nonono:

10 lut 2011, 15:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona