Teraz jest 08 wrz 2025, 01:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Odmowa DPO 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 lut 2010, 21:39

POSTY        15
Post Odmowa DPO
W toku postępowania podejrzany złożył wniosek o DPO. W wyznaczonym terminie nie dokonał zapłaty kary grzywny ani kosztów postępowania. Podejrzany mimo wysłanego wezwania nie zapłacił kary grzywny. Następnie wydałem postanowienie o odmowie wniesienia DPO, którego podejrzany nie zaskarżył ale w "odpowiedzi" wpłacił tylko karę grzywny. Teraz postępowanie chce zakończyć aktem oskarżenia.  Mam pytanie co zrobić z otrzymaną karą grzywny. Wiem, że zgodnie z art. 147 kks uiszczone kwoty zatrzymuje się jako zabezpieczenie. Co powinienem teraz robić, wydać jakieś postanowienie, zarządzenie, na jakiej podstawie przekazuje się uiszczone kwoty do SR. Z góry dziękuje

13 lip 2011, 08:04
Zaawansowany

REJESTRACJA09 mar 2007, 08:23

POSTY        39
Post Re: odmowa DPO
Witam.
ja w podobnej sprawie w akcie oskarżenia napisałam, że oskarżony w dniu takim i takim wpłacil tytułem kary grzywny kwotę ... i proszę o zaliczenie je na poczet przyszłej kary grzywny wymierzonej przez sąd. Po uprawomocnieniu się wyroku napisałam wniosek do rachunkowości aby tą karę grzywny przekazali na konto sądu w imieniu tego oskarżonego. Nie wiem czy dobrze zrobiłam. Moze tak wystarczy?

13 lip 2011, 09:20
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
zlams                    

W toku postępowania podejrzany złożył wniosek o DPO.
(....) Mam pytanie co zrobić z otrzymaną karą grzywny.
Co powinienem teraz robić, wydać jakieś postanowienie, zarządzenie, na jakiej podstawie przekazuje się uiszczone kwoty do SR. Z góry dziękuje

Chętnie bym Ci pomógł, ale... nie wiem co to jest DPO!   :unsure:

13 lip 2011, 09:22
Amator
Własny awatar

POSTY        15
DPO = wniosek o zezwolenie na dobrowolne poddanie się odpowiedzialności

13 lip 2011, 12:06
Zaawansowany

REJESTRACJA11 cze 2010, 11:10

POSTY        43
jeśli nie wie się co oznacza skrót DPO to raczej nie ma się wiedzy na ten temat. Czyli Nadir nie wiem jak chcesz pomóc...

13 lip 2011, 12:55
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 mar 2007, 12:00

POSTY        87
Post Re: Odmowa DPO
A gdzie w art. 147 kks jest mowa o zatrzymaniu uiszczonych kwot? Taki zapis jest w art. 144 par. 3 kks i dotyczy przypadku wycofania wniosku o dpo, co nie jest możliwe przed uływem miesiąca od jego złożenia.

Jeśli wezwałeś sprawcę w trybie 143a par. 1 kks i nie uzupełnił on braków wniosku to wniosek ten jest bezskuteczny, dlatego wydaje mi się, że nie można go wycofać, a co za tym idzie, zatrzymać uiszczonej kwoty jako zabezpieczenia.

13 lip 2011, 14:25
Amator
Własny awatar

POSTY        15
Zgodnie z art. 147 kks" (...) W razie nieuwzględnienia zażalenia stosuje się odpowiednio art. 144 § 3."
" (...) należy przyjąć, że dotyczy to także niewniesienia zażalenia, a więc uprawomocnienia się postanowienia o odmowie wniesienia wniosku o udzielenie zezwolenia na dobrowolne poddanie się odpowiedzialności, chodzi bowiem w istocie o zatrzymanie wpłaconych kwot jako zabezpieczenie w razie prawomocnej odmowy wystąpienia przez organ finansowy do sądu z wnioskiem, o jakim mowa w art. 145 § 2." (Komentarz do art.147 kodeksu karnego skarbowego (Dz.U.07.111.765), [w:] T. Grzegorczyk, Kodeks karny skarbowy. Komentarz, LEX, 2009, wyd. IV.)

13 lip 2011, 16:01
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
madziorekrever                    

jeśli nie wie się co oznacza skrót DPO to raczej nie ma się wiedzy na ten temat. Czyli Nadir nie wiem jak chcesz pomóc...

Nieważna wiedza.
Ważne chęci :D

13 lip 2011, 17:20
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 mar 2007, 12:00

POSTY        87
Faktycznie, masz rację :blush:

14 lip 2011, 11:13
Zaawansowany

REJESTRACJA24 mar 2011, 09:20

POSTY        83
agze                    

Witam.
ja w podobnej sprawie w akcie oskarżenia napisałam, że oskarżony w dniu takim i takim wpłacil tytułem kary grzywny kwotę ... i proszę o zaliczenie je na poczet przyszłej kary grzywny wymierzonej przez sąd. Po uprawomocnieniu się wyroku napisałam wniosek do rachunkowości aby tą karę grzywny przekazali na konto sądu w imieniu tego oskarżonego. Nie wiem czy dobrze zrobiłam. Moze tak wystarczy?

Bardzo mi się podoba to rozwiązanie. A szczerze mówiąc - nikt błędu nie zarzuci, bo nie spotkałem jeszcze kontrolujących, którzy mają znacznie większą wiedzę o procedurach dot. kks-u niż pracownicy właściwych komórek w us-ach : ).

20 lip 2011, 09:14

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
zlams                    

W toku postępowania podejrzany złożył wniosek o DPO. W wyznaczonym terminie nie dokonał zapłaty kary grzywny ani kosztów postępowania. Podejrzany mimo wysłanego wezwania nie zapłacił kary grzywny. Następnie wydałem postanowienie o odmowie wniesienia DPO, którego podejrzany nie zaskarżył ale w "odpowiedzi" wpłacił tylko karę grzywny. Teraz postępowanie chce zakończyć aktem oskarżenia.  Mam pytanie co zrobić z otrzymaną karą grzywny. Wiem, że zgodnie z art. 147 kks uiszczone kwoty zatrzymuje się jako zabezpieczenie. Co powinienem teraz robić, wydać jakieś postanowienie, zarządzenie, na jakiej podstawie przekazuje się uiszczone kwoty do SR. Z góry dziękuje

Pytanie: czy w opisanym wyżej przypadku sprawca ZŁOŻYŁ wniosek o DPSO?

23 lip 2011, 10:01
Amator
Własny awatar

POSTY        15
Pytanie: czy w opisanym wyżej przypadku sprawca ZŁOŻYŁ wniosek o DPSO?[/quote]

Złożył wniosek o dobrowolne poddanie się odpowiedzialnosci, nastepnie zostało wydane postanowienie o odmowie wniesienia do sadu wniosku o udzielenie zezwolenia na dobrowolne na dobrowolne poddanie się odpowiedzialnosci, a w "odpowiedzi" na nie podejrzany wpłacił karę grzywny

23 lip 2011, 11:36

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Skoro, jak chce ustawodawca, sprawca składając wniosek o DPSO obowiązany jest wpłacić grzywnę + koszty, to czy wystarczy zadeklarować do protokołu chęć skierowania sprawy na tryb DPSO by uznać wniosek za złożony, czy trzeba jednak oprócz takowej deklaracji jeszcze wpłaty powyższych kwot?

23 lip 2011, 18:23
Zaawansowany

REJESTRACJA06 wrz 2009, 10:14

POSTY        87
Leibowitz                    

Skoro, jak chce ustawodawca, sprawca składając wniosek o DPSO obowiązany jest wpłacić grzywnę + koszty, to czy wystarczy zadeklarować do protokołu chęć skierowania sprawy na tryb DPSO by uznać wniosek za złożony, czy trzeba jednak oprócz takowej deklaracji jeszcze wpłaty powyższych kwot?

musi jednocześnie wpłacić minimalną karę grzywny i zryczałtowane koszty by procedura DPO została uruchomiona.
Jest kwit możemy dalej działać czyli następnie wysłuchać podejrzanego co do sposobu i terminu uiszczenia należności publicznoprawnej jeśli nie została w całości wpłacona oraz negocjować co do ostatecznej wysokości kary grzywny - sytuacja ta dotyczy pisemnego wniosku podejrzanego o udzielenie zezwolenia na dobrowolne poddanie się odpowiedzialności.
Obiecanek cacanek do protokołu nie przyjmujemy... :dokuczacz:

30 lip 2011, 00:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 27 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona