Teraz jest 07 wrz 2025, 18:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Zażalenie na postanowienie o zawieszeniu dochodzenia 
Autor Treść postu

REJESTRACJA22 lip 2011, 12:14

POSTY        89
Post Zażalenie na postanowienie o zawieszeniu dochodzenia
Stan faktyczny: us wydał post o zawieszeniu dochodzenia. podejrzany wniósł zażalenie. izba przekazała zażalenie do sądu rej. Sąd rej. stwierdził swoją niewłaściwość i przekazał sprawę do izby skarb. Później zażalenie us na postanowienie SR.

SO uchyla postanowienie SR i przekazuje sprawę SR.
Do tego momentu wszystko ok ale SO w uzasadnieniu pisze:
przy ponownym rozpoznaniu sprawy przez SR powinien dokonać właściwej, w razie potrzeby popartej lekturą głosów doktryny i orzecznictwa, interpretacji w szczególności art 167 prg 1 kks, art. 122 prg 1 pkt1 i 2 kks, art. 53 prg 39 pkt 3 kks, 325e prg 2 zd. 1 kpk i ustalic który z organów (sąd czy tez organ nadrzędny w stosunku do is, którym jest minister właściwy do spraw finansów pub.) jest właściwy do rozpoznania zażalenia na postanowienie o zawieszenie postępowania. Fakt zatwierdzenia postanowienia wydanego przez finansowy organ post przygotowawczego przez organ w stosunku do niego nadrzędny sprawia że z chwilą jego dokonania postanowienie takie należy traktować jako decyzję organu zatwierdzającego

Czy ktoś miał już do czynienia z taką sytuacją?

26 lip 2011, 11:56
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 paź 2010, 13:33

POSTY        45
Post Re: Zażalenie na postanowienie o zawieszeniu dochodzenia
U mnie sprawa miała się tak:
1.wydałem jako f.o.p.p. postanowienie o zawieszeniu dochodzenia ze względu na brak prawomocnego zakończenia sporu przed sądem administracyjnym (oczekiwanie na orzeczenie NSA),
2.IS zatwierdziła postanowienie,
3.podejrzany wniósł zażalenie,
4.IS uchyliła postanowienie :( ,
5.skierowałem do sądu karnego akt oskarżenia (chociaż do czasu prawomocnego zakończenia sporu przed NSA nie chciałem tego czynić i obawiałem się reakcji sadu karnego),
6.sąd karny wyznaczył rozprawę,
7.po wywołaniu sprawy wniosłem o zawieszenie przewodu sądowego z powodu jak w pkt 1,
8.sąd karny przychylił się do wniosku i zawiesił postępowanie. :)

26 lip 2011, 12:37
Znawca

REJESTRACJA18 maja 2009, 16:42

POSTY        206
Post Re: Zażalenie na postanowienie o zawieszeniu dochodzenia
U nas jest tak:

1. gdy IS nie przychyla się do zażalenia - na podstawie art. 325e § 4 zd. 2 K.p.k. w zw. z art. 122 § 1 pkt 2 K.k.s. i w zw. z art. 167 § 1 K.k.s., przekazuje powołane zażalenie wraz z aktami sprawy do sądu, przedstawiając własne stanowisko w sprawie

sąd rozpoznaje sprawę i wydaje postanowienie (dotychczas zawsze o utrzymaniu w mocy postanowień US)

2. gdy IS przychyla się do zażalenia - na podstawie art. 326 § 3 pkt 4 K.p.k.  w zw. z art. 122 § 1 pkt 2 K.k.s. wydaje postanowienie o uchyleniu postanowienia wydanego przez US

26 lip 2011, 12:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]