Prowadzę dochodzenie przeciwko podejrzanemu o przestępstwo skarbowe z art. 76 par 2 kks. Podejrzanemu ogłosiłem postanowienie o przedstawieniu zarzutu oraz przesłuchałem go. Podejrzany nie przyznał się. Zgromadzony materiał dowodowy pozwala na wniesienie aktu oskarżenia do sądu. gdy już pisałem akt to trafił do mnie wniosek o podejrzanego o umorzenie postępowania z uwagi na to, że z zgromadzonego materiału nie wynika jako to on miałby ponosić odpowiedzialność karną za przestępstwo skarbowe. Co powinienem teraz zrobić?? pozostawić wniosek w katach i wysłać do sądu czy w jakiś sposób ustosunkować się do jego wniosku. Podejrzany otrzymał pisemne uzasadnienie postanowienia o przedstawieniu zarzutu. Z góry dziękuje za pomoc
10 cze 2011, 15:40
Re: Wniosek o umorzenie postępowania
a/a
12 cze 2011, 20:53
Jeśli zgromadzony materiał dowodowy pozwala na wniesienie aktu oskarżenia do sądu, to ślij AO bez krępacji.
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
13 cze 2011, 09:50
Leibowitz jak zwykle ma rację, przez niego nie ma co wchodzić na kks, by się czymś popisać.