Czy można ukarać " spółkę cywilną" za nieterminowe złożenie np. deklaracji VAT-7 ? deklaracja jest złożona po terminie czyli zastosowanie normalnie ma art. 56 par. 4. Ale jak jest w przypadku spółki cywilnej? Czy mogę wezwać jednego we wspólników celem nałożenia mandatu? hmm..bo przecież współwłaściciele odpowiadają solidarnie więc wystarczy tylko jeden ze wspólników.
Ale z drugiej strony w ogóle zastanawiam się czy czy spółka cywilna odpowiada..Znalazłam uchwałę z dnia 26 kwietnia 2007 Sądu Najwyższego. Zgodnie z tą uchwałą spółka cywilna nie należy do wymienionych w art. 9 par. 3 kks jednostek organizacyjnych niemających osobowości prawnej, gdyż nie posiada zdolności prawnej w rozumieniu prawa cywilnego. Czyli rozumiem, że zgodnie z tą uchwałą nie mogę pociągnąć współwłaścicieli do odpowiedzialności . A przecież na spółkę też mandatu nie nałożę.
Czy jak rozwiązać problem? dostaje zawiadomienie od komórki i co dalej?
27 lip 2010, 13:00
Spółka cywilna a kks
Nowelizacja art 9 par 3 kks uniemożliwiła praktycznie karanie wspólników s.c. Czyn z 56 czy 54 popełnia bowiem podatnik. Odpowiedzialność za ten czyn może ponosić inna osoba jeżeli spełnione są przesłanki z 9 par 3 jednakże s.c. "wymknęła" się z zakresu tego przepisu. Biorąc pod uwagę fakt, że w prawie karnym niedopuszczalne jest stosowanie wykładni rozszerzającej to ze spółkami cywilnymi zrobiło się ciężko.
18 sie 2010, 21:13
Spółka cywilna a kks
Komornikus
Nowelizacja art 9 par 3 kks uniemożliwiła praktycznie karanie wspólników s.c. Czyn z 56 czy 54 popełnia bowiem podatnik. Odpowiedzialność za ten czyn może ponosić inna osoba jeżeli spełnione są przesłanki z 9 par 3 jednakże s.c. "wymknęła" się z zakresu tego przepisu. Biorąc pod uwagę fakt, że w prawie karnym niedopuszczalne jest stosowanie wykładni rozszerzającej to ze spółkami cywilnymi zrobiło się ciężko.
Przyjęcie takiej interpretacji (wg. mnie błędnej) wykluczałoby również możliwość ukarania wspólników spółki cywilnej z art.57, art.77, czy art.79 kks
Nigdy nie spotkałem się (ani w praktyce US, ani orzecznictwie Sądu) ze stosowaniem do wspólników spółki cywilnej art.9§3 kks w przypadku nie złożenia deklaracji, bo niby na jakiej podstawie? Każdy ze wspólników jest sprawcą jako osoba fizyczna "zajmująca się sprawami gospodarczymi", czyli należy stosować art.56,54, 77 itd. "bezpośrednio" bez art.9§3, który owszem ma zastosowanie, ale w przypadku kiedy w spółce cywilenj odpowiedzialność za popełniony czyn ponosi np. zatrudniona księgowa.
p.s. żeby nie było że się wymądrzam - nie ja to wymyśliłem - polecam komentarz Grzegorczyka
20 sie 2010, 07:34
Spółka cywilna a kks
Przyjęcie takiej interpretacji (wg. mnie błędnej) wykluczałoby również możliwość ukarania wspólników spółki cywilnej z art.57, art.77, czy art.79 kks
Nigdy nie spotkałem się (ani w praktyce US, ani orzecznictwie Sądu) ze stosowaniem do wspólników spółki cywilnej art.9§3 kks w przypadku nie złożenia deklaracji, bo niby na jakiej podstawie? Każdy ze wspólników jest sprawcą jako osoba fizyczna "zajmująca się sprawami gospodarczymi", czyli należy stosować art.56,54, 77 itd. "bezpośrednio" bez art.9§3, który owszem ma zastosowanie, ale w przypadku kiedy w spółce cywilenj odpowiedzialność za popełniony czyn ponosi np. zatrudniona księgowa.
p.s. żeby nie było że się wymądrzam - nie ja to wymyśliłem - polecam komentarz Grzegorczyka [/quote]
hm.. ustaliśmy w powyższych postach,że nie można karać wspólnika na podstawie art. 9 par. 3 kks. Widzę więc, że masz takie stanowisko jak my. ale w takim razie jaka jest Twoja praktyka? wzywasz jednego ze wspólników i mandat nakładasz na niego? bo na społke nie możesz. tak?
20 sie 2010, 10:37
Spółka cywilna a kks
hm.. ustaliśmy w powyższych postach,że nie można karać wspólnika na podstawie art. 9 par. 3 kks. Widzę więc, że masz takie stanowisko jak my.
no nie koniecznie...
bo z tego można wywnioskować, że wspólników spółki cywilnej nie możemy ukarać w ogóle (przynajmniej ja to tak zrozumiałem)
ale w takim razie jaka jest Twoja praktyka? wzywasz jednego ze wspólników i mandat nakładasz na niego? bo na społke nie możesz. tak?
możesz ukarać wszystkich wspólników, ale najczęściej jest tak, że współce istnieje jakiś podział obowiązków (a jak nie istnieje, to go na poczekaniu "tworzą"), żeby ograniczyć odpowiedzialność do jednej osoby i praktyka jest taka, że karany jest wspólnik, który odpowiadał za terminiwe złożenie deklaracji.
20 sie 2010, 11:02
Spółka cywilna a kks
Michol
Komornikus
Nigdy nie spotkałem się (ani w praktyce US, ani orzecznictwie Sądu) ze stosowaniem do wspólników spółki cywilnej art.9§3 kks w przypadku nie złożenia deklaracji, bo niby na jakiej podstawie?
Ano na podstawie treści art. 56 par. 4 Kks: obowiązek naruszyła sc, a nie jej wspólnicy, bo nie na nich ustawodawca nałożył obowiązek składania deklaracji, tylko na spółkę.
SC jest podatnikiem, a nie jej wspólnicy.
Wspólnicy SC są podatnikami jedynie w podatku dochodowym od dochodów uzyskanych w spółce, ale te wykazują w swoich osobistych zeznaniach podatkowych, a nie w zeznaniu spółki.
Każdy ze wspólników jest sprawcą jako osoba fizyczna "zajmująca się sprawami gospodarczymi", czyli należy stosować art.56,54, 77 itd. "bezpośrednio" bez art.9§3, który owszem ma zastosowanie, ale w przypadku kiedy w spółce cywilnej odpowiedzialność za popełniony czyn ponosi np. zatrudniona księgowa. p.s. żeby nie było że się wymądrzam - nie ja to wymyśliłem - polecam komentarz Grzegorczyka
Przeczytaj jeszcze raz cytowanego przez Ciebie Komornikusa. SC "wymknęła" się z zakresu przepisu art. 9 par. 3 Kks. Księgowa w SC może spać równie spokojnie, jak jej chlebodawcy.
Grzegorczyk nie jest ustawodawcą.
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
21 sie 2010, 16:52
Spółka cywilna a kks
Przeczytaj jeszcze raz cytowanego przez Ciebie Komornikusa. SC "wymknęła" się z zakresu przepisu art. 9 par. 3 Kks. Księgowa w SC może spać równie spokojnie, jak jej chlebodawcy.
Zgadzam się z tym, że do wspólników s.c. nie ma zastosowania art.9§3 - uważam tylko, że ponoszą odpowiedzialność na innej podstawie, ale jest to faktycznie kwestia dyskusyjna, więc nie zamierzam się przy tym upierać. Nie zgadzam się natomiast w kwestii księgowej, która według mnie, jeśli jest pracownikiem s.c. i ma w zakresie obowiązków terminowe składanie deklaracji VAT-7, to może być ukarana na podstawie art.9§3. Taka sama zasada obowiązuje w przypadku doradcy podatkowego, który na podstawie podpisanej umowy zajmuje się m.in. wypełnianiem i terminowym składaniem deklaracji VAT-7.
owszem, ale jest jedną z nielicznych osób w tym kraju, która ma pojęcie o k.k.s. do tego jest profesorem prawa i sędzią S.N. a na jego komentarzach opiera się wielu sędziów orzekających w "naszych" sprawach, dlatego trudno nie brać jego opinii pod uwagę.
23 sie 2010, 08:21
Spółka cywilna a kks
Jeśli już jesteśmy "przy temacie" spółki cywilnej, to czy uważacie, że w przypadku uporczywego niepłacenia podatku VAT również nie ma osoby odpowiedzialnej i również nie możemy nikomu postawić zarzutu z art.57?
23 sie 2010, 09:08
Spółka cywilna a kks
Ja twierdzę że nie ma i zajmuję się pozostałymi 50 wnioskami.
23 sie 2010, 10:43
Spółka cywilna a kks
Barbarka
A co robisz z tym zawiadomieniem karnym na s.c. - odmawisz wszczęcia formalnie, czy nie formalnie?
23 sie 2010, 14:59
Spółka cywilna a kks
Michol
Nie zgadzam się natomiast w kwestii księgowej, która według mnie, jeśli jest pracownikiem s.c. i ma w zakresie obowiązków terminowe składanie deklaracji VAT-7, to może być ukarana na podstawie art.9§3. Taka sama zasada obowiązuje w przypadku doradcy podatkowego, który na podstawie podpisanej umowy zajmuje się m.in. wypełnianiem i terminowym składaniem deklaracji VAT-7.
Na podstawie umowy ze spółką cywilną to, tak księgowa, jak i doradca, mogą ponieść co najwyżej odpowiedzialność służbową, a nie z przepisu art. 56 § 4 Kks w związku z art. 9 § 3 Kks.
owszem, ale jest jedną z nielicznych osób w tym kraju, która ma pojęcie o k.k.s. do tego jest profesorem prawa i sędzią S.N. a na jego komentarzach opiera się wielu sędziów orzekających w "naszych" sprawach, dlatego trudno nie brać jego opinii pod uwagę.
Bardzo szanuję i wysoko sobie cenię dokonania pana profesora, ale cały czas pamiętam, że nie ma ludzi nieomylnych (ze mną włącznie). Pamiętam też, że prawo stanowi sejm, a nie komentatorzy. I to ustaw, a nie komentarzy, mają przestrzegać przede wszystkim instytucje państwowe.
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
23 sie 2010, 18:46
Spółka cywilna a kks
ksjp02
Barbarka
A co robisz z tym zawiadomieniem karnym na s.c. - odmawisz wszczęcia formalnie, czy nie formalnie?
Odstępuję od wszczęcia postępowania na podstawie art 17 par 1 pkt 11 kpk. Odmowę wszczęcia postępowania stosuję tylko do zawiadomień zewnętrznych.
24 sie 2010, 06:36
Spółka cywilna a kks
Odstępuję od wszczęcia postępowania na podstawie art 17 par 1 pkt 11 kpk. Odmowę wszczęcia postępowania stosuję tylko do zawiadomień zewnętrznych.
rozumiem, że taką samą zasadę przyjmujesz w przypdaku nie składania w terminie PIT-4R i nie wpłacania w terminie zaliczek od pracowników - w końcy płatnikiem też jest s.c. a nie wspólnicy? Nie mozemy również wyciągać konsekwencji za nierzetelne, czy wadliwe prowadzenie ksiąg podatkowych - w końcu jest jedna książka dla s.c. a nie osobne dla każdego ze wspólników? Niemożliwe jest również postawienie zarzutu z art.62 - w końcu faktura, czy paragon fiskalny wydawane są na spółkę a nie na wspólników? Itd. Przyjęcie takiej interpretacji oznacza, że w praktyce jedyna możliwość jaka pozostaje w przypadku s.c. to ukaranie wspólników za nieterminowe wpłacanie zaliczek, czy podatku dochodowego od własnych dochodów, czy przychodu.
W tym kontekście s.c. jawi się jako najatrakcyjniejsza forma prowadzenia działalności gospodarczej - przy większości przekrętów podatkowych, jej wspólnicy pozostaną bezkarni.
24 sie 2010, 06:59
Spółka cywilna a kks
Na podstawie umowy ze spółką cywilną to, tak księgowa, jak i doradca, mogą ponieść co najwyżej odpowiedzialność służbową, a nie z przepisu art. 56 § 4 Kks w związku z art. 9 § 3 Kks.
mógłbyć jakoś rozwinąć swoje stanowisko? Bo bez uzasadnienia trudno mi się do niego odnieść, a może mnie przekonasz, więc po co rozpoczynać polemikę
Pamiętam też, że prawo stanowi sejm, a nie komentatorzy. I to ustaw, a nie komentarzy, mają przestrzegać przede wszystkim instytucje państwowe.
tak, ale dokonując wykładni przepisów, bez której w wielu przypadkach prawidłowe stosowanie prawa ustanowionego przez ustawodawcę jest niemożliwe, musimy się na czymś opierać - więc korzystamy między innymi wyroków S.N. i opinii sędziów S.N. - którzy to prawo stosują w praktyce (między innymi dokonując jego wykładni). Jaka jest szansa, że Twoje stanowisko utrzyma się w Sądzie Rejonowym, jeśli strona przeciwna będzie się powoływała na interpretację sędziego S.N. ? Kto dla sędziego Sądu Rejonowego będzie bardziej przekonujący - Ty albo ja, czy prof. Grzegorczyk?