Witam:) mam taką sprawę: podatnik złozył wniosek o zwrot podatku VAT w wysokości 47.474,00zł w terminie przyspieszonym tj. 25 dni. Zostały przeprowadzone czynności kontrolne, w toku których ustalono,że podatnik nie zapłacił jedenj faktury w kwocie netto 1.429,91zł, VAT-100,00zł. Pytanie: czy popełnił czyn zabroniony? jeżeli tak to przez pryzmat jakiej kwoty powinna nastapic kwalifikacja prawna czynu? 47.474,00zł -co wskazuje na przetsępstwo czy 100zł na wykroczenie? Będe wdzięczna, za Wasz pogląd w tej kwestii
04 lut 2011, 14:29
Wniosek o przyspieszony zwrot VAT
My nie karzemy za taką sytuację. Jeśli podatnik sam złoży korektę i wycofa wniosek nie robimy nic. Jeśli nie, wydajemy decyzję określając kwotę zwrotu nadwyżki w prawidłowym terminie 60 dni. W rzeczywistości nie ma uszczuplenia.
04 lut 2011, 18:15
Dokładnie tak działa art. 16 a kks. Jak złapiesz klienta na bezzasadnym zwrocie lub zaniżeniu podatku, to musisz dać mu wybór: albo się zgodzi z tym, co ustaliłeś, albo nie. Jak się zgodzi, to składa korektę i dostaje mniejszy zwrot albo wpłaca uszczuplony podatek. I nie może być wtedy ukarany za nadużycie. A jak klient skręcił 20 tysi, a ty mu ustalisz z tego 5, to jak myślisz, nie zgodzi się z Twoimi ustaleniami?
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
04 lut 2011, 19:45
Klient nic nie skręcił, nadwyżka jest należna do zwrotu tylko nie w terminie 25 dni a 60 - termin podstawowy. Także jak mówię nie ma uszczuplenia... a sorki jest uszczuplenie dopiero teraz zauważyłem to vat -100 zł. No to jeśli nie złoży korekty decyzja i kks.
05 lut 2011, 18:19
Moja Izba stoi na stanowisku, że jeżeli podatek jest zadeklarowany w prawidłowej wysokości, a podatnik pokręcił jedynie coś z terminem, to to nie jest uszczuplenie. I tu wyjątkowo się z nią zgadzam
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
05 lut 2011, 23:39
Dzekuję za odpowiedzi a jak uważacie, ile tego uszczuplenia mam przyjąc? 100zł czy całą wnioskowaną kwotę zwrotu VAT-u bo to ma znaczenie do kwalifikacji czynu.
07 lut 2011, 07:39
100 zł. Pozostały zwrot jest należny tyle, że w innym terminie.
07 lut 2011, 08:34
stówka
09 lut 2011, 20:40
Bardzo Wam dziękuję za pomoc
10 lut 2011, 12:42
Czy na pewno w takim wypadku jest uszczuplenie ? przecież nic nie uszczuplił a jedynie termin zwrotu będzie miał w terminie 60 dni
10 lut 2011, 14:31
Kakaes
Witam:) zostały przeprowadzone czynności kontrolne, w toku których ustalono,że podatnik nie zapłacił jedenj faktury w kwocie netto 1.429,91zł, VAT-100,00zł.