Teraz jest 08 wrz 2025, 00:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Art. 77 ustawy o rachunkowości a art. 61 kks 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 13:18

POSTY        60
Post Art. 77 ustawy o rachunkowości a art. 61 kks
Mam takie pytanie :  jak kwalifikujecie  stwierdzony w trakcie kontroli przypadek nierzetelnego prowadzenia ksiąg rachunkowych - z art. 77 ust. o rachunkowości czy z art. 61 kks?
Konkretnie w mojej sprawie nierzetelność dotyczyła "nieuważnego " :) sporządzenia remanentu na koniec roku - nie wykazano części towarów i nie ujawniono wytworzonych we własnym zakresie środków trwałych.
Zapraszam do wypowiedzi.

08 lis 2010, 13:23

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Z obu, bo z kks:

Art. 8.
§ 1. Jeżeli ten sam czyn będący przestępstwem skarbowym lub wykroczeniem skarbowym
wyczerpuje zarazem znamiona przestępstwa lub wykroczenia określonego
w przepisach karnych innej ustawy, stosuje się każdy z tych przepisów.
Oczywiście prowadzimy dwa równoległe dochodzenia: jedno wg procedury z kpk, a drugie w oparciu o procedurę z kks. Do dziś spieramy się tylko, czy dopuszczalne jest, by te postępowania prowadziła jedna osoba :wysmiewacz:

08 lis 2010, 22:41
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
To wszystkie czynności procesowe też są "podwójne"?

11 lis 2010, 08:04

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Powinny być :rotfl:
A serio, to nie mieliśmy jeszcze takiego przypadku ;)

11 lis 2010, 18:04
Zaawansowany

REJESTRACJA06 wrz 2009, 10:14

POSTY        87
a co wam tak zależy na tej ustawie o rachunkowości - do sprawozdania rocznego nie jest wliczane wiec po co się bawić w takie rzeczy. :blink:

24 gru 2010, 21:22
Znawca
Własny awatar

POSTY        295
Do MSP-2 są wliczane.

25 gru 2010, 12:16
Zaawansowany

POSTY        87
tak ALE
po pierwsze: kogo obchodzi w IS i MF sprawozdanie MSP-2
po drugie: po zebraniu wszystkich danych jednostki nadrzędne wysyłają wyniki ze sprawozdań - porównanie wszystkich jednostek i ani słowa tam nie ma ile było postępowań z rachunkowości i oczywiście do ogólnej liczby też te post. nie są wliczane/
i to na te sprawozdanie szef patrzy i co z tego że mogłeś prowadzić nawet 100 takich dochodzeń  :D

25 gru 2010, 17:24
Znawca
Własny awatar

POSTY        295
Do "rankingów" może i nie są wliczane, ale nie zmienia to faktu, że i tak je trzeba prowadzić. Może niekoniecznie, akurat z art. 77, ale już np. art. 79 pkt 4 ust.rach. chyba nie ma odpowiednika w kks.

25 gru 2010, 18:50
Zaawansowany

POSTY        87
z 79 pkt 4 to jak najbardziej trzeba prowadzić szczególnie gdy KRS czyści sobie sprawy pod koniec roku i wysyła takie kwiatki ;)  
Tylko najgorzej że nie można nikogo zmusić żeby w końcu złożył takie sprawozdanie nawet po parokrotnym ukaraniu :mur:

27 gru 2010, 11:52
Zaawansowany

REJESTRACJA23 maja 2008, 10:43

POSTY        66
kadet                    

tak ALE
po pierwsze: kogo obchodzi w IS i MF sprawozdanie MSP-2
po drugie: po zebraniu wszystkich danych jednostki nadrzędne wysyłają wyniki ze sprawozdań - porównanie wszystkich jednostek i ani słowa tam nie ma ile było postępowań z rachunkowości i oczywiście do ogólnej liczby też te post. nie są wliczane/
i to na te sprawozdanie szef patrzy i co z tego że mogłeś prowadzić nawet 100 takich dochodzeń  :D

Witam. Bardzo podoba mi się punkt "po pierwsze". Po kiego grzyba robimy co roku te sprawozdania (prócz tego by, było zatrudnienie dla tych co to zliczają w MF)?!
Co do meritum, myslę, że zrobienie tego z ustawy o rachunkowości lub kks zawsze da się uzasadnić i się obronisz. Sprowadzając na grunt czysto praktyczny, osobiście robię z kks, bowiem otwiera to pole do dpo, a w konsekwencji do w miarę kultralnego i grzecznego załatwienia sprawy (co jest wartością dla obu stron), no chyba, że podejrzany nie jest tym zainteresowany.

27 sty 2011, 17:38
Specjalista

REJESTRACJA03 lip 2007, 18:19

POSTY        450
Post Re: Art. 77 ustawy o rachunkowości a art. 61 kks
Leibowitz                    

Z obu, bo z kks:

Art. 8.
§ 1. Jeżeli ten sam czyn będący przestępstwem skarbowym lub wykroczeniem skarbowym
wyczerpuje zarazem znamiona przestępstwa lub wykroczenia określonego
w przepisach karnych innej ustawy, stosuje się każdy z tych przepisów.
Oczywiście prowadzimy dwa równoległe dochodzenia: jedno wg procedury z kpk, a drugie w oparciu o procedurę z kks. Do dziś spieramy się tylko, czy dopuszczalne jest, by te postępowania prowadziła jedna osoba :wysmiewacz:

Moja IS akceptuje prowadzenie 1 dochodzenia w 2 sprawach: z art. 61 kks i art. 77 ustawy o rachunkowości  :rolleyes:

21 lip 2011, 23:47
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
A czy mogłabym prosić o więcej szczegółów nt. jak wygląda procedura w przypadku prowadzenia łącznego postępowania z kks i kpk? Bo np. kto przedłuża postępowanie?

22 lip 2011, 10:55
Specjalista

REJESTRACJA03 lip 2007, 18:19

POSTY        450
Jeszcze nie wiem ???
Może tak to trzeba prowadzić, żeby zakończyć dochodzenie w 2 miesiące (wtedy tego problemu nie będzie, ale dojdą następne ...)., ew. wydałbym postanowienie o wyłączeniu materiałów do odrębnego postępowania (analogicznie jak w przypadku zgłoszenia wniosku o DPO lub ustalenia 2 róznych podejrzanych).
Spox?

W weekend  pije-===[  pomyślę i może wymyślę coś innego.

22 lip 2011, 12:09
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Ale to nie zawsze jest rozwiązanie. Jak mam 2 różnych podejrzanych z ustawy o rachunkowości - wtedy nie ma dpo- to nie wyłączam materiałów do odrębnego postępowania.
Jak w sprawie prowadzonej równolegle z kks i ust o rachunkowości wygląda popieranie aktu oskarżenia przed sądem 2 instancji? KKs to my a ustawa o rachunkowości to prokurator. Miałam sprawę przed sądem apelacyjnym z ustawy o rachunkowości, bo to w sumie duży kaliber, więc oskarżeni złożyli apelację, musiałam znaleźć prokuratora z okręgówki i go "wtajemniczyć" w sprawę, bo przecież urzędu skarbowego NIE MA formalnie jako oskarżyciela w II instancji. Dlatego ja nawet nie próbuję łączyć tych dwóch artykułów w jednym postępowaniu. Ustawa o rach. jeżeli dobrze pamiętam penalizuje dopuszczenie do nieprowadzenia lub prowadzenia ksiąg wbrew przepisom ustawy. Ja taki zarzut postawiłam np. prezesowi, który nie zrobił nic kiedy zwolniła się jedyna księgowa i spółdzielnia mieszkaniowa przez kilka miesięcy nie miała ŻADNYCH ksiąg. Prezesowi nie postawiłam zarzutów z kks bo w zakresie jego obowiązków nie było prowadzenia ksiąg.
W innych sytuacjach raczej staram się stosować kks.

22 lip 2011, 13:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona