Jak kraj długi szeroki tak różna praktyka w tym zakresie. Chodzi mianowicie o to, czy w przypadku gdy czynny żal jest skuteczny zawiadamiacie o tym wnoszącego czy odnotowujecie to na dokumencie i ad acta?
18 sie 2010, 21:34
Art. 16 kks - informacja dla sprawcy
ja nie zawiadamiam. poprzestaje na odnotowaniu
19 sie 2010, 08:11
Pamiętam jak ktoś zwrócił mi uwagę, aby każdego pisma nie traktować jako czynnego żalu - no bo czy spełnia wymogi z art 16 tekst- "korzystając z instytucji czynnego żalu składam ... i proszę o niekaranie" albo "deklarację .... złożyłam po terminie przez zapomnienie" nie licząc innych znacznie ciekawszych z pouczeniami dla urzędnika - ale te to musiałabym poszukać. Więc do mnie może trafia 1 czynny żal na rok - musiałabym się mocno zastanowić...
Nie wysyłam zatem żadnego zawiadomienia do sprawcy - gdybym zawiadamiała, każdego kto złożył pismo wyjaśniające to na dzień dzisiejszy musiałoby być już około 1000 pism - słownie jeden tysiąc, wszystkich wniosków od początku roku mam ponad 1200.
NIE MAM NA TO CZASU!!
19 sie 2010, 08:39
dlatego ja traktuję czynny żal jeśli w podaniu podatnik powołał się na art. 16. i spełnia resztę wymogów, aby był skuteczny. Ale też nie każde takie podanie jest dla mnie równoznaczne z skutecznym czynnym żalem. Choć w ciągu roku mam ich trochę. Natomiast np.złożenie po terminie PCC-1 wraz z podanie z prośba o niekaranie nie jest dal mnie czynnym żalem.
19 sie 2010, 08:53
madziorekrever
dlatego ja traktuję czynny żal jeśli w podaniu podatnik powołał się na art. 16. i spełnia resztę wymogów, aby był skuteczny. Ale też nie każde takie podanie jest dla mnie równoznaczne z skutecznym czynnym żalem. Choć w ciągu roku mam ich trochę. Natomiast np.złożenie po terminie PCC-1 wraz z podanie z prośba o niekaranie nie jest dal mnie czynnym żalem.
podatnik wcale nie musi się powoływać na art. 16 kks, aby czynny żal był skuteczny - skąd u Ciebie taka interpretacja tego przepisu? Jeśli podatnik spełnia wszystkie wymogi czynnego żalu, to jego pismo wcale nie musi zaczynać się od słów: " Powołując się na art.16 składam podanie z prośbą o..." aby było skuteczne.
Barbarka bapisała:
Nie wysyłam zatem żadnego zawiadomienia do sprawcy - gdybym zawiadamiała, każdego kto złożył pismo wyjaśniające to na dzień dzisiejszy musiałoby być już około 1000 pism - słownie jeden tysiąc, wszystkich wniosków od początku roku mam ponad 1200.
Również uważam, że pisma wyjaśniające składane przez podatników na pewno nie wymagają odpowiedzi, ale podania z prośbą o niekaranie oraz pisma składane na podstawie art. 16 kks, które zostały rozpatrzone pozytywnie, jak najbardziej tak.
U mnie jeśli pismo jest załatwione pozytywnie, to wysyłamy odpowiedź, bo podatnik ma chyba prawo wiedzieć jak jego wniosek został rozpatrzony.
19 sie 2010, 09:09
to w takim razie jak traktować PCC? Podatnik przecież sam informuje organ i dopełnia czynności. I składa podanie o odstąpienia. Więc w takim razie też uważasz, że to czynny żal?
19 sie 2010, 09:25
madziorekrever
to w takim razie jak traktować PCC? Podatnik przecież sam informuje organ i dopełnia czynności. I składa podanie o odstąpienia. Więc w takim razie też uważasz, że to czynny żal?
Chyba trochę nieprecyzyjnie wyraziłem "co autor miał na myśli"
Chodzi mi o to, że jeśli podatnik składając deklarację wraz z podaniem, wypełnił wszystkie przesłanki wyszczególnione w art.16 kks, to jego podanie musimy potraktować jak czynny żal nawet jeśli w treści nie zawarł on słowa "art.16" albo "czynny żal". Nie możemy takiej sprawy traktować jak "zwykłego" podania o niekaranie, co wyklucza uznaniowość i odmowne załatwienie takiego podania.
19 sie 2010, 09:36
madziorekrever
Wczoraj nie odpowiedziałem na Twoje pytanie, bo nie miałem czasu, więc dzisiaj naprawiam swój błąd
Tak, uważam, że takie podanie formalnie należy potraktować jako czynny żal. Istotą czynnego żalu jest m.in. to, że "podatnik sam informuje organ i dopełnia czynności" (czyli w tym wypadku składa deklarację i wpłaca zaległy podatek), nie rozumiem więc dlaczego wg. Ciebie taka okoliczność wyklucza zastosowanie art.16? Przecież podatnik w podaniu złożonym wraz z deklaracją informuje Urząd, że popełnił czyn zabroniony polegający na nie zgłoszeniu w terminie umowy cywilnoprawnej oraz nie odporowadzeniu z tego tytułu podatku. Jeśli zatem poza złożeniem podania i deklaracji, spełnione są wszystkie warunki wymagane w art.16 kks, to formalnie mamy do czynienia z czynnym żalem, czego najważniejszą konsekwencją (jak napisałem powyżej) jest fakt, iż wykluczona jest jakakolwie uznaniowość - nie można podania załatwić odmownie i ukarać podatnika. Chyba nie zdarzyło Ci się rozpatrywanie takich podań odmownie?
20 sie 2010, 07:13
Michol
Barbarka bapisała:
Również uważam, że pisma wyjaśniające składane przez podatników na pewno nie wymagają odpowiedzi, ale podania z prośbą o niekaranie oraz pisma składane na podstawie art. 16 kks, które zostały rozpatrzone pozytywnie, jak najbardziej tak.
U mnie jeśli pismo jest załatwione pozytywnie, to wysyłamy odpowiedź, bo podatnik ma chyba prawo wiedzieć jak jego wniosek został rozpatrzony.
A czy podajesz podstawę prawną udzielanej odpowiedzi na czynny żal? Jeśli tak, to jaką? Bardzom ciekawy!
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
17 sty 2011, 20:19
Obawiam się, że Twoja ciekawość nie zostanie zaspokojona.
____________________________________ "Spytaj milicjanta, on Ci prawdę powie. Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę."
17 sty 2011, 21:50
W takiej sytuacji należy wydać postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia, z uwagi na treść przepisu art. 17 § 1 pkt. 4 KPK w związku z art. 113 § 1 KKS
18 sty 2011, 12:25
Co do zasady, masz rację. Jednak... Istnieje jeszcze pismo MF Dep. Organizacji Skarbowości z dnia 26 listopada 2004r. nr OS-1-OPR-83/PK/2004, w którym MF "uprzejmie informuje", że "brak jest podstaw do wydawania (...) postanowienia o odmowie wszczęcia postępowania", oraz, że "organ dochodzenia powinien poinformować składającego zawiadomienie o odstąpieniu od wszczęcia postępowania z uwagi na to, iż sprawca czynu musi wiedzieć, czy jego zawiadomienie zostało przyjęte".
____________________________________ "Spytaj milicjanta, on Ci prawdę powie. Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę."
18 sty 2011, 13:10
Nadal stoję na stanowisku stosowania prawa, nie zaś pism (wytycznych, itp. stanowisk). Sporządzenie tzw. pisma informacyjnego dla składającego czynny żal zajmuje tyle samo czasu co napisanie odmowy. Wydając postanowienie kończymy sprawę "procesowo" i w sytuacji złożenia "zażalenia" dajemy możliwości kontroli instancyjnej (sądowej) podjętej przez organ "decyzji".
18 sty 2011, 14:37
Nasza IS uważa , że każde pismo, w którym podatnik prosi o niekaranie( a nawet pisze tylko "proszę o przyjęcie złożonej po terminie deklaracji VAT-7 za m-c....) jest czynnym żalem. Jest to bowiem pismo procesowe i jeśli zawiera pewne braki należy wezwać do uzupełnienia zgodnie z kpk. Oczywistym, jest że jeśli wezwiemy delikwenta i zapytamy, czy chodziło mu o niekaranie to powie, że tak. Dlatego, ja traktuje takie pisma jako czynne żale. Sprawdzam , czy dopełnił obowiązków , które na nim ciążyły i czy urząd nie miał wyraźnie udokumentowanej wiadomości o popelnieniu czynu w czasie złożenia zawiadomienia ( obecnie ma być to wydruk o niezłożonych w ter. deklaracjach , wezwanie ), piszę notatkę o odstąpienie od postepowania do NUSa i sprawę odkładam a/a. Nie informuję pismem, mimo ,iż kiedyś ze 2 lata temu pisaliśmy krótkie pisemko, iż spełnił przesłanki art. 16kks i odstępujemy. IS zalieciła odp. , tylko wtedy gdy sprawca w czynnym żalu pisze, iż oczekuje odpowiedzi o sposobie załatwienia sprawy.