Teraz jest 05 wrz 2025, 22:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Koszty obrony w przypadku umorzenia postępowania 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2009, 19:10

POSTY        5
Post Koszty obrony w przypadku umorzenia postępowania
Poradźcie proszę. Zostało wydane przez iks postanowienie o umorzeniu dochodzenia zatwierdzone przez GIKS. Podejrzany miał obrońcę z wyboru. Jego mecenas wniósł o zasądzenie od Skarbu Państwa na rzecz podejrzanego zwrotu kosztów pomocy prawnej (koszty dojazdu i zastępstwa procesowego w czynnościach przesłuchania). Czy takowe się należą, a jeśli tak, to czy wydaje się stosowne i jakie orzeczenia w tym zakresie.

06 mar 2015, 09:07
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Post Re: Koszty obrony w przypadku umorzenia postępowania
A mecenas wniosek złożył z jaką podstawą prawną ? Jeżeli ją wskazał to byłby punkt wyjścia do odpowiedzi na pytanie, tak myślę.

06 mar 2015, 09:27
Początkujący
Własny awatar

POSTY        5
Niestety nie podał podstawy prawnej. Określił to jako "spis kosztów". Wymienił wydatki dojazdu w związku z czynnościami przesłuchania i zaznajomienia oraz zastępstwa procesowego wg norm prawem  przypisanych.

06 mar 2015, 09:41
Znawca

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
Z tego co pamiętam to koszty się należą i wydaje się w tym zakresie postanowienie.
Co do podstaw prawnych, to nie jestem do końca pewien (dawno przerabiałem ten temat), ale zacząłbym szukanie od ustawy o opłatach w sprawach karnych i przepisów wykonawczych.

PS. Może tu coś znajdziesz: Rozp. Ministra Sprawiedliwości z 28.09.2002r. w sprawie opłat za czynności adwokackie oraz ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu.

06 mar 2015, 10:52
Specjalista

POSTY        481
Chyba wezwałabym mecenasa do uzupełnienia wniosku o podanie podstawy prawnej, na podstawie której wnosi o zwrot kosztów  palka--==
Tak dla zasady i pełnej jasności  ;)
A poważnie, to nie miałam takiej samej sytuacji.

Ostatnio jedynie sąd wydał postanowienie o zasądzeniu na rzecz adwokata tytułem zwrotu kosztów pomocy prawnej udzielonej oskarżonemu z urzędu w postępowaniu przygotowawczym oraz przed sądem (tryb dla nieobecnych) i powołał taką podstawę prawną: art. 626§2 kpk w zw. z art. 618§1 pkt 11 kpk.
Nie wiem czy Ci się to przyda.

Zerknij jeszcze do rozporządzenia, które podał post wyżej Taxinspektor:  Dz. U. Nr 163, poz. 1348

Ostatnio edytowano 06 mar 2015, 12:14 przez Kakaes, łącznie edytowano 2 razy

06 mar 2015, 12:11
Początkujący
Własny awatar

POSTY        5
Dzięki za info. W przypadku obrońcy z urzędu sprawa wydaje się prosta, ale z wyboru? Podejrzany nie wnosił o obrońcę z urzędu, wybrał go sobie, więc wnoszę, że miał na to pieniądze. Sprawdzę to rozporządzenie, ale dopiero w poniedziałek, bo w końcu weekend. Pozdrawiam wszystkich

06 mar 2015, 14:40
Specjalista

POSTY        481
mary99                    

Dzięki za info. W przypadku obrońcy z urzędu sprawa wydaje się prosta, ale z wyboru? Podejrzany nie wnosił o obrońcę z urzędu, wybrał go sobie, więc wnoszę, że miał na to pieniądze. Sprawdzę to rozporządzenie, ale dopiero w poniedziałek, bo w końcu weekend. Pozdrawiam wszystkich

W takiej sytuacji tym bardziej wezwałabym adwokata do wskazania podstawy prawnej.

06 mar 2015, 20:53
Zaawansowany

REJESTRACJA23 paź 2006, 10:06

POSTY        86
Wydaje mi się, że postanowieniem należy rozstrzygnąć o zwrocie, podstawa prawna: art. 93 par. 3 KPK, art. 616 par. 1 pkt 2 KPK i art. 632 pkt 2 KPK w zw. z art. 113 par. 1 KKS. Co do wysokości zobacz postanowienie SN z dnia 23.03.2011r. Sygn. I KZP 1/2011 - według faktycznych wydatków, z limitem do 6-krotności najniższej stawki adwokata.

08 mar 2015, 01:34
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 lut 2010, 21:39

POSTY        15
Post Re: Kosztnuje zapoznay obrony w przypadku umorzenia postępow
Proponuje zapozanać się z treścią art. 626a kpk oraz Rozporządzeniem Ministra Sprawiedliwości w sprawie opłat za czynności adwokackie oraz ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu

08 mar 2015, 12:44
Zaawansowany

REJESTRACJA23 paź 2006, 10:06

POSTY        86
No właśnie ten art. 626a KPK mnie zastanawia, gdyż odnosi się tylko do postępowania zażaleniowego, przy czym art. 122 par. 1 pkt 1 i 2 KKS in fine w brzmieniu obowiązującym po nowelizacji (od 1 lipca 2015 r.) odsyła do art. 626a KPK, podczas gdy w brzmieniu obowiązującym do tego czasu, takiego odesłania brakuje. Niemniej z treści orzeczeń SN wynika, że prawo do jednego obrońcy w postępowaniu jest bezwzględne, a w przypadku uniewinnienia lub umorzenia postępowania, oskarżony ma prawo do zwrotu wydatków, poza wypadkami wskazanymi w art. 632 pkt 2 i art. 632a KPK. W komentarzu do KPK Grzeszczyk wskazuje, że w przypadku, gdy postępowanie przygotowawcze nie przechodzi do stadium postępowania sądowego, o kosztach rozstrzyga prokurator w końcowym orzeczeniu. Niestety nie mam komentarza do KKS.  :(

08 mar 2015, 21:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]