Teraz jest 06 wrz 2025, 14:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Akt oskarżenia 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 cze 2010, 11:10

POSTY        43
Post Akt oskarżenia
podatnik złożył po terminie zeznanie PIT-37 za rok 2009. Nie zgodził się na mandat. Wydałam postanowienie o wszczęciu dochodzenia. Może sprawa śmieszna bo uszczuplenia nie ma, ale zachowanie podatnika wkurzyło mnie maksymalnie  :zly1:  Czy w akcie oskarżenia powinna umieścić jakieś zdanie w stylu, że podatnik odmówił przyjęcia mandatu?

06 lip 2010, 11:04
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 sty 2007, 11:17

POSTY        94

LOKALIZACJAPyrlandia
Post Akt oskarżenia
A został pouczony o skutkach prawnych odmowy mandatu? (art. 137 § 4 i art. 139 § 1 kks)

Nie ma protokołu odmowy przyjęcia mandatu?

06 lip 2010, 11:09
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        43
Post Akt oskarżenia
Został pouczony.
hm.. nie mam protokołu odmowy przyjęcia mandatu ;/ w sumie to nie wiedziałam jak się zachować w tej sytuacji ;/ ale napisał mi takie oświadczenie, że odmawia przyjęcia mandatu.
Wysłałam mu teraz wezwanie, żeby stawił się w charakterze osoby podejrzanej.
jak taki protokół odmowy mandatu powinien wyglądać? Czy mogę protokół odmowy przyjęcia mandatu "stworzyćc" jak stawi się na wezwanie?

06 lip 2010, 11:25

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post Akt oskarżenia
Ja w protokole przesłuchania podejrzanego (wszczynając dochodzenie bezpośrednio po odmowie przyjęcia mandatu) umieszczam zdanie: "pouczony o przysługujących mi uprawnieniach oświadczam, że odmawiam przyjęcia mandatu w kwocie ... zł, ponieważ .... (tu wpisuję podane przez podejrzanego przyczyny odmowy przyjęcia mandatu, o ile je poda), a dalej zgodnie z procedurą, i po problemie.

06 lip 2010, 13:22
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        43
Post Akt oskarżenia
to mi lepiej już, że nie zawaliłam tego całkowicie :D

06 lip 2010, 13:34
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 lip 2009, 06:31

POSTY        72
Post Akt oskarżenia
madziorekrever                    

podatnik złożył po terminie zeznanie PIT-37 za rok 2009. Nie zgodził się na mandat. Wydałam postanowienie o wszczęciu dochodzenia. Może sprawa śmieszna bo uszczuplenia nie ma, ale zachowanie podatnika wkurzyło mnie maksymalnie  :zly1:  Czy w akcie oskarżenia powinna umieścić jakieś zdanie w stylu, że podatnik odmówił przyjęcia mandatu?

możesz, ale nie musisz,

ja w takich wypadkach kończąc uzasadnienie piszę : "Biorąc pod uwagę(...) oraz fakt, iż podejrzany odmówił przyjęcia mandatu w proponowanej kwocie (...) przekazuje się sprawę do (...)
Z doświadczenia wiem, że nie ma to żadnego wpływu na ocenę sprawy przez Sąd - zdarzały się skazania, a zdarzyło się również umorzenie "ze znikomości" u faceta, który wcześniej był kilkakrotnie karany mandatem, za popełnienie dokładnie takich samych wykroczeń, co oczywiście było udokumentowane w aktach sprawy przekazanych z aktem oskarżenia... Taka prewencja "szczególna" w autorskim rozumieniu Sądu... <_<

06 lip 2010, 13:43
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        43
Post Akt oskarżenia
wydaje mi się, że właśnie znikomość tutaj przesądzi;/ ale i tak fakt, że do sądu będzie musiał iść mnie zadowoli :D :D

07 lip 2010, 06:55
Znawca

REJESTRACJA08 sty 2010, 14:51

POSTY        131
Post Akt oskarżenia
W przypadku odmowy przyjęcia mandatu a dokładniej ... braku zgody na jego przyjęcie zasadne jest automatyczne wszczęcie dochodzenia i przesłuchanie gościa w charakterze podejrzanego. Warto w protokole wpisać stwierdzenie w wyjaśnieniach że proponowano mandat ale podejrzany nie wyraził zgody na jego przyjęcie. Nic nie stoi na przeszkodzie aby wzmiankę poczynić w uzasadnienieniu a/o.

18 sie 2010, 21:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]