Teraz jest 07 wrz 2025, 18:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Postanowienie o umorzeniu dochodzenia 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA14 sie 2007, 20:56

POSTY        330
Post Postanowienie o umorzeniu dochodzenia
Sprawa dotyczy zawiadomienia wniesionego przez osobę, której tutejszy podatnik miał nie wystawić faktury. Po wszczęciu dochodzenia i wydaniu postanowienia o przedstawieniu zarzutów, a następnie zebraniu materiałów nie znaleziono wystarczajacych dowodów  winy podejrzanego (pomijam, że można było wstrzymać się od przedstawiania zarzutów, no ale...).

Moje pytanko - tak w kwestii usystematyzowania wiedzy - jak powinno wyglądać postanowienie o umorzeniu dochodzenia:

1. Do IS wysyłam postanowienie i odpis do zatwierdzenia - ile tych odpisów - tylko dla podejrzanego?
2. Czy pouczenie z art. 305 par. 4 i 306 par. 1 wystarczy6 i czy ma być umiejscowione przed czy po zatwierdzeniu przez IS?
3. jakis przykładzik chętnie bym zobaczył :)

29 mar 2010, 09:16
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Ja nie umarzałam jeszcze dochodzenia. Na razie odmawiam wszczęcia. Myślę, że postanowienia niewiele się różnią.

Końcówka mojego postanowienia wyglądała tak:

Znikoma społeczna szkodliwość czynu stanowi określoną w art. 17 § 1 pkt 3 kpk negatywną przesłankę procesową i w związku z tym postanowiono jak na wstępie.

Pouczenie:
Instytucji państwowej, samorządowej lub społecznej, która złożyła zawiadomienie o przestępstwie, przysługuje prawo przejrzenia akt sprawy i złożenia zażalenia na powyższe postanowienie (art. 306 § 1 kpk i art. 305 § 4 kpk w zw. z art. 113 § 1 kks).
Zażalenie wnosi do Izby Skarbowej w ..... za pośrednictwem Urzędu Skarbowego w ...... się w terminie 7 dni od daty doręczenia postanowienia. Wniesienie zażalenia po tym terminie jest bezskuteczne (art. 428 § 1 kpk, art. 460 kpk, art. 465 § 1kpk i art. 122 § 1 i § 2 kpk z zw. z art. 113 § 1 kks i art. 167 § 1 kks).

...........................................
Zarządzenie:
1.        stosownie do treści art. 325e § 2 kpk w zw. art. 122 § 1 pkt 2 kks postanowienie niniejsze przesłać Izbie Skarbowej w ....... w celu zatwierdzenia,
2.        stosownie do treści art. 305 § 4 kpk w zw. z art. 113 § 1 kks po zatwierdzeniu odpis postanowienia doręczyć zawiadamiającemu ? instytucji samorządowej.

.................................................

Zatwierdzam niniejsze postanowienie na podstawie art. 325e § 2 kpk w zw. z art. 122 § 1 pkt 2 kks.

Moje postanowienie wysyłam po zatwierdzeniu do zawiadamiajacego czyli do gminy- instytucji samorządowej.
Myślę, że gdyby to nie była gmina to nie wysłałabym im odpisu postanowienia tylko informację, że takie postanowienie zostało wydane - art 305 par 4 kpk.

Ja wysyłam do Izby - egzemplarz dla mnie, dla izby, i w tym wypadku dla podejrzanego, czyli 3

07 kwi 2010, 13:09
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 mar 2007, 12:00

POSTY        87
Odpisy dla IS, podejrzanego (jego obrońcy jeśli go ma) i dla składającego zawiadomienie o przestępstwie.

Dodano: 08 Kwi 2010 12:20 pm

Razem z postanowieniem do akt to 4 egzemplarze

08 kwi 2010, 13:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]