Teraz jest 07 wrz 2025, 21:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Uzasadnienie postanowienia o przedstawienu zarzutów 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Post Uzasadnienie postanowienia o przedstawienu zarzutów
Mam napisać uzasadnienie postanowienia o przedstawieniu zarzutów z art. 57 par 1 kks (dotyczy wpłaty podatku dochodowego dokonanego po 3,5 m-ca od terminu ustawowego).
Czy w tym uzasadnieniu powinnam powołać się na orzecznictwo, doktrynę  i wyjaśnić znamię uporczywości.

22 mar 2010, 09:48
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Możesz. Ale ja myślę, że bardziej powinnaś się skupić na uzasadnieniu dlaczego wydałaś to konkretne postanowienie o przedstawieniu zarzutów - opisać fakty, które są w materiale dowodowym i które stanowiły podstawę do wydania tego konkretnego postanowienia.

22 mar 2010, 10:14

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Zgadzam się z Barbarką.
Powołać się na orzecznictwo, doktrynę i wyjaśnić znamię uporczywości powinnaś dopiero w uzasadnieniu aktu oskarżenia, tak, by sędzia zrozumiał, o co się rozchodzi w tym 57 kks.

22 mar 2010, 18:01
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA31 lip 2009, 12:27

POSTY        8
akt oskarżenia w postępowaniu uproszczonym nie wymaga uzasadnienia, sędzia dobrze wie na czym polega uporczywość.
Na wyja

Dodano: Wto Mar 23, 2010 8:57 am

akt oskarżenia w postepowaniu uproszczonym nie wymaga uzasadnienia.
Sędzia dobrze wie na czym polega uporczywość.
Wyjasnienia dot. uporczywości z orzecznictwem, przygotuj dopiero na rozprawę, po ew. sprzeciwie od wyroku nakazowego.
w uzasadnieniu postanowienia wystarczy powołać się na dowody i opisać co z nich wynika / uzyskał dochód - ma na podatek/, uzyskał obrót w kwocie obrotu jest vat, który zapłacił klient.

23 mar 2010, 07:53
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Uzasadnienie postanowienia o przedstawieniu zarzutów - złozył deklaracje, z art ... wynika obowiązek zapłaty, nie zapłacił. Krótko. Tego nikt nie sprawdza, a moim zdaniem zarzut z 57 par 1 jest "oczywisty" i zawsze to podkreślam ogłaszając zarzuty - żeby nikt nie zechciał uzasadnienia, które nic nie wnosi a zajmuje czas.

23 mar 2010, 09:16
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2008, 18:11

POSTY        120
Oczywiste może i jest ale jak się ktoś uprze to trzeba napsiać. W praktyce zdarzyło mi się już pisać uzasadnienie do 56 par. 4 za zeznanie roczne złożone pół roku po upływie terminu...

23 mar 2010, 11:52

POSTY        969
Klatka                    

akt oskarżenia w postępowaniu uproszczonym nie wymaga uzasadnienia, sędzia dobrze wie na czym polega uporczywość.
Na wyja

Dodano: Wto Mar 23, 2010 8:57 am

akt oskarżenia w postepowaniu uproszczonym nie wymaga uzasadnienia.
Sędzia dobrze wie na czym polega uporczywość.
wyjaśnienia dot. uporczywości z orzecznictwem, przygotuj dopiero na rozprawę, po ew. sprzeciwie od wyroku nakazowego.
w uzasadnieniu postanowienia wystarczy powołać się na dowody i opisać co z nich wynika / uzyskał dochód - ma na podatek/, uzyskał obrót w kwocie obrotu jest vat, który zapłacił klient.

To, że nie wymaga uzasadnienia nie stoi na przeszkodzie sporządzeniu uzasadnienia już na etapie skargi. Umożliwić to może sędziemu, który nie odróżnia uporczywości np. z przestępstwa niealimentacji od uporczywości z art 57 kks, wydanie wyroku w trybie nakazowym.
A są to zupełnie różne pojęcia i znam sędziów nie odróżniających.

23 mar 2010, 19:56
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2008, 18:11

POSTY        120
Leibowitz                    

To, że nie wymaga uzasadnienia nie stoi na przeszkodzie sporządzeniu uzasadnienia już na etapie skargi. Umożliwić to może sędziemu, który nie odróżnia uporczywości np. z przestępstwa niealimentacji od uporczywości z art 57 kks, wydanie wyroku w trybie nakazowym.
A są to zupełnie różne pojęcia i znam sędziów nie odróżniających.

Cóż, ja znam sędziów, którzy art. 57 kwalifikują jako czyn ciągły i zmieniają na 57 par. 1 w zw. z 6 par. 2 k.k.s.  :rotfl:

24 mar 2010, 07:53

POSTY        969
Toś mnie przebił, ja takowych nie znam :blink:

24 mar 2010, 20:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]