Umorzenie grzywny nałożonej w drodze mandatu w przypadku śmierci ukaranego
Autor
Treść postu
Witam. Czy ktoś ma doświadczenie w zakresie umarzania kary grzywny nałożonej mandatem w przypadku śmierci ukaranego? Mandat nałożony został w 2008 r, nie został zapłacony. Ukarany zmarł, egzekucja umorzyła postępowanie egzekucyjne i teraz księgowośc zwraca się do mnie z zapytaniem, czy istnieje możliwość umorzenia należności z tyt. tego mandatu w trybie ustawy o finansach publicznych. Może ktoś przerabiał taki temat?
11 mar 2010, 15:07
Polecam pismo MF Departament Administracji Podatkowej znak AP/571/19/AWR/08/09/4129/08 z dnia 18 lutego 2010r.- stanowiące w istocie opinię co do dopuszczalności umorzenia kary grzywny nałożonej w drodze mandatu karnego kredytowanego + inne wątki w zakresie kar zastępczych etc. - tam znajdziesz odpowiedź - pzdr
11 mar 2010, 18:01
A nie masz u siebie w systemie MANDATY w zakładce "Mandaty kredytowane/umorzenie mandatu/przyczyna" opcji "ZGON"? Bo ja u siebie mam
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę