Teraz jest 07 wrz 2025, 18:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Wniosek o stwierdzenie nadpłaty VAT a postępowanie karne skarbowe 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 sty 2008, 08:29

POSTY        11
Post Wniosek o stwierdzenie nadpłaty VAT a postępowanie karne skarbowe
Witam wszystkich!! Dostałem wniosek o ukaranie na podmiot (dokładnie spółkę z o.o.), który złożył wniosek o stwierdzenie nadpłaty w VAT i oczywiście razem z tym korektę deklaracji.
Urząd wydał decyzję, w której określił mu podatek i odmówił stwierdzenia
nadpłaty. Wyskoczyło uszczuplenie, jeżeli weźmiemy pod uwagę dane wykazane w korekcie
i to co mu określono w decyzji. Ja dostałem wniosek o ukaranie i zastanawiam się, czy wszczynać postępowanie. Spotkałem się różnymi opiniami na ten temat.
Jedne urzędy prowadzą postępowania z 56 albo 76, a inne uznają, że ponieważ
urząd zawsze taki wniosek analizuje w postępowaniu podatkowym, a korektę trzeba złożyć
z mocy prawa, to nie należy robić postępowania. Znalazłem też w tym temacie artykuł w RP, ale nie napisał go żaden autorytet, tylko dwóch aplikantów. Oni uważają, że postępowanie w takim przypadku jest niezgodne z prawem. Dodatkowo twierdzą, że w grę wchodzi tu art. 16a kks, chociaż akurat z tym się nie zgadzam i podobnie Grzegorczyk w swoim komentarzu. A jak Wy uważacie? Będę wdzięczny za wszystkie opinie!

25 lut 2010, 08:02
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2008, 18:11

POSTY        120
Rozumiem, że została złożona korekta deklaracji VAT-7 za dany miesiąc i razem z korektą wniosek o stwierdzenie nadpłaty w podatku? Jeżeli tak to moim zdaniem nie będzie miał zastosowania art. 16a - korektę urząd musiał przyjąć i zapewne ją przyjął, zarejestrował itd.
Jeżeli został przy tym złożony wniosek o stwierdzenie nadpłaty to na ten wniosek wszczęto postępowanie podatkowe zakończone wydaniem decyzji.
Jeżeli decyzja jest prawomocna (nie wniesiono odwołania itd.) to moim zdaniem można ukarać z k.k.s. i moim zdaniem raczej z art. 76.

Obowiązek korekty z mocy prawa? Zawsze myślałem, że złożenie korekty jest prawem podatnika, a nie jego obowiązkiem.

25 lut 2010, 08:11
Amator
Własny awatar

POSTY        11
Dokładnie, korekta za sierpień 2005 i wniosek o stwierdzenie nadpłaty za ten sam miesiąc.
Urząd określił zobowiązanie podatkowe ok. 40 tys i odmówił stwierdzenia nadpłaty w wysokości ok. 20 tys.

Dodano: 25 Lut 2010 07:34 am

Jest prawem, ale zgodnie z ordynacją składając wniosek o stwierdzenie nadpłaty trzeba złożyć też korektę, nie można złożyć samego wniosku o stwierdzenie nadpłaty.

25 lut 2010, 08:33
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2008, 18:11

POSTY        120
Popatrz jeszcze co było w wersji deklaracji poprzedzającej korektę. Zawsze to jakaś dodatkowa informacja na temat spółki. Trzeba by też przejrzeć akta postępowania podatkowego i zobaczyć na jakiej podstawie wydano decyzję (chociaż jeżeli uzasadnienie jest dobre to można się ograniczyć do uzasadnienia).
Myślę, że można działać z k.k.s.
Tak jeszcze co do kwalifikacji - art. 56 mówi o narażeniu na uszczuplenie, a 76 o narażeniu na nienależny zwrot. Art. 53 par. 29 zrównuje te okrślenia ale wydaj mi się, że bardziej znamiona pasują do art. 76.

Fakt. Ale i tak myślę, że korekta jest tutaj kwestią uboczną i nie ma zastosowania art. 16a, bo to w korekcie pojawiają się dane niezgodne ze stanem rzeczywistym.

25 lut 2010, 08:55
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA31 lip 2009, 12:27

POSTY        8
miałam podobny wniosek.
kwalifikacja prawna 56 w zbiegu z 76
było dpo
wyrok prawomocny

25 lut 2010, 09:45
Amator
Własny awatar

POSTY        11
Jak się godzi na DPO to nie ma problemu, bo sąd nie wnika w sprawę.
Ale jak trafi do sądu, a u mnie na pewno, to już mogą być...

25 lut 2010, 12:04
Amator

REJESTRACJA08 lut 2010, 16:40

POSTY        15
Takie małe przemyślenia kogoś, kto się zasadniczo kksem nie zajmuje. Skoro podatnik ma prawo złożyć wniosek o stwierdzenie nadpłaty, który wszyna postępowanie podatkowe, a więc organ musi się nim zając i wniosek rozpatrzyć, a w konsekwencji stwierdzić nadpłatę gdy jest ona zasadna, lub zrobić cos wręcz przeciwnego, to ja się pytam: gdzie tu jest narażenie na uszczuplenie lub nienalezny zwrot? Nie ma żadnego narażenia, bo organ musi przeprowadzić postępowanie i zbadać sprawę! To jest wniosek o stwierdzenie nadpłaty, nie wniosek o zwrot określonych kwot!

To trochę jak w przykładzie: przychodzi synek do mamy i mówi: mamo, czy moge pójść na sanki? Na co mama mówi nie, nie możesz, i spuszcza mu manto uzasadniając to tym, że naraził rodzinę na pójście na sanki bez pozwolenia mamy :)

25 lut 2010, 15:40

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Ordynacja podatkowa stanowi:

Art. 75.
§ 1. Jeżeli podatnik kwestionuje zasadność pobrania przez płatnika podatku albo wysokość pobranego podatku, może złożyć wniosek o stwierdzenie nadpłaty podatku.
§ 2. Uprawnienie określone w § 1 przysługuje również:
1) podatnikom, których zobowiązanie podatkowe powstaje w sposób przewidziany w art. 21 § 1 pkt 1, jeżeli:
a) w zeznaniach (deklaracjach), o których mowa w art. 73 § 2, wykazali zobowiązanie podatkowe nienależne lub w wysokości większej od należnej i wpłacili zadeklarowany podatek albo wykazali nadpłatę w wysokości mniejszej od należnej,
b) w deklaracjach innych niż wymienione w art. 73 § 2 pkt 2 i 3, z wyjątkiem deklaracji dotyczącej zaliczek na podatek dochodowy, wykazali zobowiązanie podatkowe nienależne lub w wysokości większej od należnej i wpłacili zadeklarowany podatek,
c) nie będąc obowiązanymi do składania zeznań (deklaracji), dokonali wpłaty podatku nienależnego lub w wysokości większej od należnej;
2) płatnikom lub inkasentom, jeżeli:
a) w złożonej deklaracji wykazali oraz wpłacili podatek w wysokości większej od wysokości pobranego podatku,
b) w złożonej deklaracji wykazali oraz wpłacili podatek w wysokości większej od należnej,
c) nie będąc obowiązanymi do składania deklaracji, wpłacili podatek w wysokości większej od należnej.
§ 3. W przypadkach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a i b oraz w pkt 2 lit. a i b, podatnik, płatnik lub inkasent równocześnie z wnioskiem o stwierdzenie nadpłaty są obowiązani złożyć skorygowane zeznanie (deklarację).
§ 4. Jeżeli prawidłowość skorygowanego zeznania (deklaracji) nie budzi wątpliwości, organ podatkowy zwraca nadpłatę bez wydania decyzji stwierdzającej nadpłatę.
§ 5. Jeżeli zwrotu nadpłaty w trybie, o którym mowa w § 4, dokonano nienależnie lub w wysokości wyższej od należnej, od kwoty nadpłaty podlegającej zwrotowi nie nalicza się odsetek za zwłokę. W tym zakresie nie wszczyna się postępowania w sprawach o przestępstwa skarbowe lub wykroczenia skarbowe.

Jak wynika z § 5, gdy zwrot nadpłaty nastąpi zgodnie z wnioskiem podatnika (bez decyzji organu), a następnie okaże się (w wyniku kontroli, bo jak inaczej?), że zwrot nadpłaty był nienależny (lub w wysokości wyższej od należnej) nie tylko nie nalicza się odsetek za zwłokę, ale i nie wszczyna się postępowania z Kks. Takie rozwiązanie przyjęte przez ustawodawcę wskazuje wprost, że tym bardziej nie powinno się wszczynać postępowania, gdy już na etapie kontroli wniosku o stwierdzenie nadpłaty, jeszcze przed dokonaniem zwrotu, organ stwierdzi nienależność zwrotu. Skoro ustawodawca nie pozwala na karanie dokonanego uszczuplenia, tym bardziej nie pozwala na karanie samego narażenia na to uszczuplenie (jako mniej szkodliwego). Stąd sformułowanie "w tym zakresie". To chyba oczywiste.

Dla Klatki również, mam nadzieję.
Mam też nadzieję, Klatko, że tego postu nie czyta sędzia rozpatrujący opisany przez Ciebie przypadek, boby się musiał zawstydzić, jak też, że nie czyta go podatnik będący podmiotem tego postępowania, boby się wk....

25 lut 2010, 18:50
Amator
Własny awatar

POSTY        11
Do Leibowitz:
Przytoczony przez Ciebie przepis odnosi się do jednej konkretnej sytuacji, kiedy korekta nie budziła wątpliwości organu podatkowego, a potem okazało się, że zwort jest nienależny. To co dalej robisz to już wykładnia rozszerzająca. Jednak wykładnia literalna, allbo a contario równie dobrze może doprowadzić do wniosków zupełnie przeciwnych. Także sprawa wcale nie jest taka oczywista.

26 lut 2010, 07:44
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 lis 2007, 22:23

POSTY        126
Cytowany przez Leibowitza przepis art. 75 generalnie dotyczy konkretnej sytuacji - wniosku złożonego przez podatnika któremu podatek pobiera płatnik.
Natomiast par. 5 tego przepisu literalnie odnosi się do sytuacji opisanej w par. 4, tj. kiedy organ nie przeprowadzi postępowania podatkowego i nie określi prawidłowej kwoty podatku. W przxepsie tym nie ma mowy o sytuacji gdy organ przeprowadzi takie postepowanie
Podatnik VAT składając tę korektę wykazuje w niej  przecież nieprawdziwe dane i naraża na nienależny zwrot podatku. A do zwrotu faktycznie nie dochodzi, gdyż organ przeprowadził postępowanie podatkowe w tym zakresie. Jak najbardziej mamy więc doczynienia z narażeniem na nienalżeny zwrot podatku VAT

26 lut 2010, 13:26
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Jak jednak rozumieć znamiona czynu, tym bardziej że kiedyś ten przepis był odrobinę inny,
art. 76. § 1. Kto przez podanie danych niezgodnych ze stanem rzeczywistym lub zatajenie rzeczywistego stanu rzeczy wprowadza w błąd właściwy organ narażając na nienależny zwrot podatkowej należności publicznoprawnej, w szczególności podatku naliczonego w rozumieniu przepisów o podatku od towarów i usług, podatku akcyzowym, zwrot nadpłaty lub jej zaliczenie na poczet zaległości podatkowej lub bieżących albo przyszłych zobowiązań podatkowych,

Co to jest podanie danych niezgodnych ze stanem rzeczywistym?? Tylko w deklaracji czy w ewidencji - tzn czy wadliwe rozliczenie podatku na podstawie rzetelnych dokumentów wypełnia znamiona ?

26 lut 2010, 14:23

POSTY        969
Czyli co, kiedy organ nie przeprowadzi postępowania podatkowego i nie określi prawidłowej kwoty podatku a dokona nienależnego zwrotu, po czym (po jakimś czasie i z różnych przyczyn) przeprowadzi kontrolę, w wynioku której stwierdzi, że zwrot był nienależny (podatnik oszukał we wniosku i korekcie deklaracji, wstępnie uznanych przez organ za wiarygodne) - ustawodawca literalnie nie pozwala naliczać odsetek i wszczynać postępowania karnego. Natomiast kiedy organ od razu podejmie decyzję o skontrolowaniu zasadności zwrotu bez dokonania nienależnego zwrotu  należy wszczynać postępowanie karne? Może jeszcze należy naliczyć odsetki?
A jak literalnie należy odczytać zdanie "W tym zakresie nie wszczyna się postępowania w sprawach o przestępstwa skarbowe lub wykroczenia skarbowe."?

26 lut 2010, 14:25
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 lis 2007, 22:23

POSTY        126
Leibowitz                    

Czyli co, kiedy organ nie przeprowadzi postępowania podatkowego i nie określi prawidłowej kwoty podatku a dokona nienależnego zwrotu, po czym (po jakimś czasie i z różnych przyczyn) przeprowadzi kontrolę, w wynioku której stwierdzi, że zwrot był nienależny (podatnik oszukał we wniosku i korekcie deklaracji, wstępnie uznanych przez organ za wiarygodne) - ustawodawca literalnie nie pozwala naliczać odsetek i wszczynać postępowania karnego. Natomiast kiedy organ od razu podejmie decyzję o skontrolowaniu zasadności zwrotu bez dokonania nienależnego zwrotu  należy wszczynać postępowanie karne? Może jeszcze należy naliczyć odsetki?
A jak literalnie należy odczytać zdanie "W tym zakresie nie wszczyna się postępowania w sprawach o przestępstwa skarbowe lub wykroczenia skarbowe."?

Zgadzam się, że to idiotyzm :mur: , ale taka jest treść cytowanego przepisu - par. 5 wprost odnosi się do sytuacji opisanej w par. 4.

26 lut 2010, 14:47

POSTY        969
jeneral_p                    

Cytowany przez Leibowitza przepis art. 75 generalnie dotyczy konkretnej sytuacji - wniosku złożonego przez podatnika któremu podatek pobiera płatnik.
Natomiast par. 5 tego przepisu literalnie odnosi się do sytuacji opisanej w par. 4, tj. kiedy organ nie przeprowadzi postępowania podatkowego i nie określi prawidłowej kwoty podatku. W przxepsie tym nie ma mowy o sytuacji gdy organ przeprowadzi takie postepowanie
Podatnik VAT składając tę korektę wykazuje w niej  przecież nieprawdziwe dane i naraża na nienależny zwrot podatku. A do zwrotu faktycznie nie dochodzi, gdyż organ przeprowadził postępowanie podatkowe w tym zakresie. Jak najbardziej mamy więc doczynienia z narażeniem na nienalżeny zwrot podatku VAT

No jeszcze jest § 2, rozszerzający uprawnienie do złożenia wniosku na podatnika samodzielnie wpłacającego podatek.
Poza tym faktycznie, art. 76 penalizuje przecież podanie nieprawdy (wprowadzenie organu w błąd) skutkujące wyłącznie narażeniem na uszczuplenie podatku. Absolutnie przepis ten nie dotyczy sytuacji, gdy dochodzi do faktycznego uszczuplenia. To tłumaczy sens § 5 art 75 OP :rotfl:

26 lut 2010, 14:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona