Teraz jest 04 wrz 2025, 04:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Naruszenie art. 108 ustawy o VAT 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2019, 21:33

POSTY        1
Post Naruszenie art. 108 ustawy o VAT
Dopiero zaczynam swoją przygodę z kks i niestety jestem zdana tylko na siebie. Prawa nie kończyłam, a na karne trafiłam "z łapanki" :unsure: Staż pracy tez mam krótki w us. Mam ostro pod górkę.
Dlatego proszę o pomoc. Jeśli idę w złym kierunku - naprowadźcie mnie, proszę.

Zastanawiam się jak zakwalifikować poprawnie taką sytuację:
1 - czynny podatnik VAT za m-ce od stycznia do kwietnia  składał "zerowe" deklaracje, pomimo że wystawiał faktury sprzedażowe - kwota uszczuplenia 7000, zł)  - czyli to wykroczenie z art. 56§ 3 kks w zw. z art. 6 § 2 kks.
2- ten sam podatnik w okresie od maja do grudnia tego samego roku wystawiał faktury VAT z wykazaną kwotą podatku w tym m-cach, pomimo że  nie był już czynnym podatnikiem VAT (wykreślenie z urzędu). Kwota podatku VAT  do zapłaty w trybie art.108 wynosi 16000, 00 zł.  - jak to zakwalifikować - jako wadliwe wystawienie faktury (niezgodne z przepisami prawa) jako przestępstwo z 62§1 w zw. z art. 6 § 2 kks?
Obowiązku złożenia VAT-7 już nie miał, ale powinien zapłacić VAT wykazany na fakturach w trybie art. 108.
Dodam, że nic nie jest zapłacone. Podatnik wszystko dopiero zaczyna spłacać w systemie ratalnym.
Jak to rozegrać?
Będę wdzięczna za każdą wskazówkę:)

06 gru 2019, 22:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1 ]