Witam Mam pytanko. Podatnik złożył deklarację VAT-7 za np. wrzesień po terminie. Ponadto nie wpłacił należnego podatku? Jaką zastosować tu kwalifikację prawną?
Dodano: Wto Lis 03, 2009 8:45 pm
54 par.3 kks?
Ostatnio edytowano 04 lis 2009, 09:33 przez toga, łącznie edytowano 2 razy
literówki !!
03 lis 2009, 20:08
Złożenie deklaracji VAT-7 po terminie
56 par 4 kks
03 lis 2009, 22:49
56 par. 4 i ewentualnie 57 par. 1, jeżeli niedokonanie przez niego zapłaty nosi znamiona uporczywości.
04 lis 2009, 09:32
nie nosi znamion uporczywości 56 par 4
04 lis 2009, 09:33
56 par. 4 57 par. 1 może być ale pod warunkiem, że za poprzednie miesiące był podatek do zapłaty i nie został wpłacony w terminie. Ale w takim przypadku tylko jako odrębna sprawa nie związana z nieterminowym złożeniem deklaracji.
04 lis 2009, 10:49
56 par.4. Zgadzam się z Szeptem. Uporczywe niewpłacanie w terminie podatku, jako wykroczenie wieloczynowe (uporczywe = wielokrotne, i żadne inne, w szczególności nie długotrwałe - patrz orzeczenie SN z 2008 roku) ma miejsce wyłącznie wtedy, gdy podatnik wielokrotnie uchyli się od obowiązku zapłaty podatku w terminie.
Wielokrotnie, to wiele razy. A wiele, to nie kilka. Według słownika PWN wiele to wielka liczba czegoś. Grzegorczyk w komentarzu do 57 podaje, że wiele to co najmniej trzy. Stąd wniosek, że według niego trzy to najmniejsza wielka liczba. Ciekawe, jaką liczbę przyjąłby za największą niewielką? Może średnią kwotę wynagrodzenia skarbowców
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
04 lis 2009, 10:57
56 par 4 - złożenie deklaracji po terminie zgadzam sie , ale czyn sprawcy również polegał na nie wpłaceniu w terminie należnego podatku ( obecnie zapłacił go), jak na moje oko uporczywości tu nie ma - jednorazowe nie zapłacenie w terminie i zbyt krótki czas nie wpłacania. art.56 par 4 - tylko za nieterminowe złożenie deklaracji, ale co z drugim elementem czynu ? stąd mi bardziej pasuje 54 par 3, jak sądzicie
04 lis 2009, 16:58
art. 56 par 4 kks koniec, kropka, amen.
05 lis 2009, 09:38
Rozumiem Twoje intencje, ale zwróć uwagę na okoliczność, że podatnik sam złożył deklarację i zadeklarował w niej podatek, póki co w prawidłowej wysokości. Składając deklarację (nawet po terminie) przestaje spełniać znamiona określone w art 54,
Art. 54. § 1. Podatnik, który uchylając się od opodatkowania, nie ujawnia właściwemu organowi przedmiotu lub podstawy opodatkowania lub nie składa deklaracji, przez co naraża podatek na uszczuplenie,
ponieważ przepis ten nie uzależnia popełnienia czynu zabronionego od jakiegokolwiek terminu. Zatem odpowiedzialność z tego przepisu może ponieść wyłącznie ten podatnik, który wcale nie złożył deklaracji (do dnia wszczęcia kontroli ujawniającej ten czyn), a przez to naraził podatek na uszczuplenie.
Aha, i jeszcze jedno.
jak na moje oko uporczywości tu nie ma - jednorazowe nie zapłacenie w terminie i zbyt krótki czas nie wpłacania.
Sąd w postanowieniu z 2008 roku dot. art.57 kks stwierdził jednoznacznie, że sposób zachowania sprawcy po upływie terminu do zapłaty podatku nie ma najmniejszego znaczenia dla kwestii istnienia czynu z art. 57, albowiem wykroczenie to jest popełniane w okresie ustawowym do wpłaty podatku i polega na zaniechaniu wykonania tego obowiązku w tym właśnie okresie. Czyli to, czy podatnik spóźnił się z wpłatą 1 dzień czy 1 rok jest bez znaczenia. W obu przypadkach zaistniało zaniechanie wpłaty w terminie.
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
05 lis 2009, 09:43
za złożenie deklaracji PCC-3 po terminie i w konsekwencji opłacenie podatku po czasie - pod jaką kwalifikację według Was podlega? pozdrawiam serdecznie
05 lis 2009, 17:50
art. 56 par 4 kks
Leibowitz tak to jasno opisał, wystarczy tylko przeczytać
05 lis 2009, 23:18
pcc 3 po terminie - urząd nie zna ani przedmiotu ani podstawy opodatkowania to 54 par 3 (par 2 chyba sie nie zdarza)
deklaracje związane z prowadzeniem działalności to 56 par 4 - jeżeli WIEMY że kotoś jest podatnikiem danego podatku. Bo jeżeli ktoś się NIE ZGŁOSIŁ się do VATu i po kontroli składa deklaracje ( a teraz może) to 54 par 2 lub 3, bo art 16a nie ma zastosowania - podatnik nie składa KOREKT.
Chyba dobrze.....
06 lis 2009, 07:41
Barbarka
pcc 3 po terminie - urząd nie zna ani przedmiotu ani podstawy opodatkowania to 54 par 3 (par 2 chyba sie nie zdarza)
Chyba dobrze.....
art. 56 par 4 kks
Rozumiem Twoje intencje, ale zwróć uwagę na okoliczność, że podatnik sam złożył deklarację i zadeklarował w niej podatek, póki co w prawidłowej wysokości. Składając deklarację (nawet po terminie) przestaje spełniać znamiona określone w art 54,
Leibowitz
06 lis 2009, 07:56
Barbarka
deklaracje związane z prowadzeniem działalności to 56 par 4 - jeżeli WIEMY że kotoś jest podatnikiem danego podatku. Bo jeżeli ktoś się NIE ZGŁOSIŁ się do VATu i po kontroli składa deklaracje ( a teraz może) to 54 par 2 lub 3, bo art 16a nie ma zastosowania - podatnik nie składa KOREKT.
Chyba dobrze.....
A od kiedy może? A ściślej, kiedy nie mógł?