Teraz jest 07 wrz 2025, 18:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Stawka dzienna 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2009, 18:55

POSTY        45
Post Stawka dzienna
Rozpoczęliśmy z Nadirem dyskusję w komentarzach do artykułu, ale przenoszę ją tutaj:

Przez ciekawość- z jaką realnie największą stawką dzienną się spotkaliście? Ja widziałem chyba 180,00 zł o ile dobrze pamiętam.

30 paź 2009, 14:33
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Max stawka dzienna (realnie)
W komentarzach do artykułu "Zapłaci 300 zł, bo nie dała paragonu"
http://www.skarbowcy.pl/blaster/extarti ... le_id=1220
pojawiło się pewne nieporozumienie.
"Kserokopiarka" została ukarana grzywną kwotową (bo tylko tak można ukarać za wykroczenie, na co zwrócił uwagę "Koniu1971"

Antifa wyraziła wątpliwość co do ustalania wysokości kary w zależności od zamożności karanej osoby.
Ciekawe ile by dostała kary gdyby nie jeździła toyotą??

Nadir zauważył, że
Wysokość kary jest wynikiem ilości stawek i kwoty stawki, a ta zależy nie tylko od rodzaju przewinienia, ale i od statusu obwinionego...
System ustalenia wymiaru kary grzywny w Kodeksie karnym skarbowym składa się z dwóch etapów:
1) określenia przez sąd liczby stawek dziennych odpowiednio do popełnionego przestępstwa skarbowego,
2) ustalenia jednej stawki dziennej adekwatnie do sytuacji finansowej sprawcy czynu, tj. przy uwzględnieniu jego dochodów, warunków osobistych, rodzinnych i możliwości zarobkowych, przy następujących ograniczeniach..
.

Adamus zaciekawił się:
"A przez ciekawość - z jaką realnie największą stawką dzienną się spotkaliście? Ja widziałem chyba 180,00 zł o ile dobrze pamiętam."

Nadir podał stawki teoretyczne
Najniższa liczba stawek wynosi 10, najwyższa - 720,
Stawka dzienna nie może być
- niższa od 1/30 części najniższego miesięcznego wynagrodzenia w czasie orzekania w pierwszej instancji
- przekraczać jej 400-krotności.
Najniższe miesięczne wynagrodzenie w 2009 roku wynosi 1.276 zł.
Oznacza to, że stawka dzienna w 2009 roku
- nie może być niższa niż: (1276 zł x 1/30) = 42,53 zł,
- jej wysokość nie może przekroczyć: (400 x 29,97 zł) = 17.012 zł.
Min kara: 42,53 zł x10 = 423,50 zł
Max kara: 17.012 zł x720 = 12.248.640 zł.

Dodam jeszcze tylko:
Kara grzywny w stawkach dziennych dotyczy tylko przestępstw skarbowych (grzywna kwotowa jest za wykroczenie)
Max kara grzywny kwotowej (za wykroczenie skarbowe waha się w granicach od 1/20 do 20-krotności minimalnego wynagrodzenia. Czyli od 127,60 zł do 25.520 zł.

Kryterium różnicującym te dwa typy czynów zabronionych jest społeczna szkodliwość czynu.
Wykroczenie skarbowe jeżeli kwota uszczuplonej (lub narażonej na uszczuplenie) należności publicznoprawnej albo wartość przedmiotu czynu nie przekracza 5-krotnej wysokości minimalnego wynagrodzenia w czasie jego popełnienia.
Czyli w 2009 roku do kwoty 6.308 zł.
Powyżej tej kwoty mamy przestępstwo skarbowe.

I teraz już możemy oczekiwać zgłoszeń rekordowych stawek dziennych spotkanych w realu. :)

30 paź 2009, 18:23

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post Stawka dzienna
Myślę, że rekordy bić będą kary orzekane w sprawach UKS-owskich, bo to UKS-y są od łapania gangsterów podatkowych :rotfl:.
Jeśli mnie pamięć nie zawodzi, to stawka dzienna nigdy nie przekroczyła 100 zł w sprawach karnych z mojego US-u :D

31 paź 2009, 10:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]