Teraz jest 06 wrz 2025, 17:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Nieokazanie dokumentu 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA06 wrz 2009, 10:14

POSTY        87
Post Nieokazanie dokumentu
W czasie kontroli podatnika X w celu weryfikacji dokonanej sprzedaży zwracano się do kontrahentów podatnika o przedstawienie rachunków, faktur VAT od podatnika X. Kontrahent Y okazał 2 rachunki za kontrolowany okres a u podatnika X również znajdowały się 2 rachunki dla tego kontrahenta.  Kontrola zakończyła się z wynikiem negatywnym.  Jednak w późniejszym czasie u kontrahenta Y znaleziono faktycznie 28 rachunków od podatnika X co miało duży wpływ na ustalenia kontrolne. Ponowna kontrola u podatnika X poprzez uwzględnienie brakujących rachunków - pozytywna.
Czy kontrahent może odpowiadać z art. 83 kks za utrudnianie kontroli poprzez nieokazanie czy ukrycie dokumentu?

12 wrz 2010, 11:38
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
Moim zdaniem, nawet powinien.

13 wrz 2010, 06:45

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Myślę, że nawet obaj kontrahenci :rotfl:

03 paź 2010, 21:54
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 wrz 2007, 16:08

POSTY        237
Moim zdaniem to nie wystarczy aby ukarać z kks za utrudnianie kontroli. Jeden czyn o tak niskiej szkodliwości nie wystarczy, dwa lub więcej to co innego...
Kks należy tu zastosować za uszczuplenia podatkowe.

03 paź 2010, 23:56
Znawca

REJESTRACJA16 maja 2009, 18:01

POSTY        129

LOKALIZACJAŚląsk
Utrudnianie będzie wtedy, gdy udowodnimy, że miał te dowody a ich nie okazał. Jak zezna, że :się mi zagubiły" to utrudnianie nie wchodzi w grą. Ale mamy zaniżenie przychodów i uszczuplenie.

04 paź 2010, 06:06
Zaawansowany

REJESTRACJA06 wrz 2009, 10:14

POSTY        87
Maxer2007                    

Moim zdaniem to nie wystarczy aby ukarać z kks za utrudnianie kontroli. Jeden czyn o tak niskiej szkodliwości nie wystarczy, dwa lub więcej to co innego...
Kks należy tu zastosować za uszczuplenia podatkowe.

Kwota podatku wynikająca z faktur VAT, których nie było w ewidencji u kontrolowanego a których również nie okazał kontrahent w czasie kontroli krzyżowej przekraczała 5-krotność minimalnego wynagrodzenia.

Arnold71                    

Utrudnianie będzie wtedy, gdy udowodnimy, że miał te dowody a ich nie okazał. Jak zezna, że :się mi zagubiły" to utrudnianie nie wchodzi w grą. Ale mamy zaniżenie przychodów i uszczuplenie.

A jeśli dowody znajdowały się w biurze rachunkowym i kontrahent po prostu okazał kontroli "wybrane" faktury (takie które znajdowały się tylko u kontrolowanego)??

06 paź 2010, 17:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]