Podatnik złożył deklaracje PIT-4R za 2008 r. Jak się okazuje za kilka miesięcy wspomnianego roku nie wpłacił podatku. Księgowość wystawiła upomnienie, a póxniej skierowała zawiadomienie o naruszeniu przepisów podatkowych.
1). Czy w tego rodzaju przypadkach (kilka miesięcy) - art. 77 w zw. z art. 6 par. 2? 2) Czy konieczna jest w danym przypadku decyzja z art. 30 par 2 Ordynacji podatkowej (decyzja o odpowiedzialności podatkowej płatnika, określajaca wysokość należności z tytułu niepobranego lub pobranego, a niewpłaconego podatku)?
30 wrz 2009, 10:54
Art. 77 kks a PIT-4R
Myślę, że:
Ad. 2 - wystarczy zawiadomienie z księgowosci plus może karta kontowa. Ad. 1 - jak najbardziej 6 par. 2. W początkach "kariery" oskarżyciela postawiłem zarzut z 77 par. 2 ale nie wpadłem na 6 par. 2. No i sąd zamiast za przestępstwo skazał oskarżonego za kilka wykroczeń i wymierzył mu karę łączną.
30 wrz 2009, 11:32
Art. 77 kks a PIT-4R
Zastanowiłbym się nad dołączeniem do akt co najmniej poświadczonej za zgodność z oryginałem kserokopii deklaracji PIT-4R. Podatek wynika z deklaracji a nie z karty kontowej i to deklaracja jest dowodem na wysokość zadeklarowanej (i nie wpłaconej w terminie zaliczki. Można też dołączyć dokument zwany Kartą weryfikacji danych z deklaracji czy jakoś tak.