Teraz jest 07 wrz 2025, 21:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Art. 77 kks a PIT-4R 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA14 sie 2007, 20:56

POSTY        330
Post Art. 77 kks a PIT-4R
I jeszcze jedno pytanko:

Podatnik złożył deklaracje PIT-4R za 2008 r. Jak się okazuje za kilka miesięcy wspomnianego roku nie wpłacił podatku. Księgowość wystawiła upomnienie, a póxniej skierowała zawiadomienie o naruszeniu przepisów podatkowych.

1). Czy w tego rodzaju przypadkach (kilka miesięcy) - art. 77 w zw. z art. 6 par. 2?
2) Czy konieczna jest w danym przypadku decyzja z art. 30 par 2 Ordynacji podatkowej (decyzja o odpowiedzialności podatkowej płatnika, określajaca wysokość należności z tytułu niepobranego lub pobranego, a niewpłaconego podatku)?

30 wrz 2009, 10:54
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2008, 18:11

POSTY        120
Myślę, że:

Ad. 2 - wystarczy zawiadomienie z księgowosci plus może karta kontowa.
Ad. 1 - jak najbardziej 6 par. 2. W początkach "kariery" oskarżyciela postawiłem zarzut z 77 par. 2 ale nie wpadłem na 6 par. 2. No i sąd zamiast za przestępstwo skazał oskarżonego za kilka wykroczeń i wymierzył mu karę łączną.

30 wrz 2009, 11:32
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA10 sty 2007, 19:24

POSTY        123
Zastanowiłbym się nad dołączeniem do akt co najmniej poświadczonej za zgodność z oryginałem kserokopii deklaracji PIT-4R. Podatek wynika z deklaracji a nie z karty kontowej i to deklaracja jest dowodem na wysokość zadeklarowanej (i nie wpłaconej w terminie zaliczki.
Można też dołączyć dokument zwany Kartą weryfikacji danych z deklaracji czy jakoś tak.

01 paź 2009, 23:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]