Czy traktujecie PIT-8c od przychodów z innych źródeł jako infromację podatkową, której niezłożenie podlegałaby penalizacji na podstawie art. 80 par. 1 lub 4 KKS? Mam poważne wątpliwości w tym zakresie - wszyscy komentatorzy wskazują, iż przez informację podatkową należy rozumieć wyłącznie infromacje podatkowe w rozumieniu OP oraz przepisów wykonawczych (wniosek z art. 53 par. 30 KKS). Zdaniem Dzwonkowskiego, PIT-8c jest informacja podatkową wydawana na zasadach i w zakresie określonych w odrębnych ustawach (tyle tylko, że ustawa o PIT jest ustawą podatkową w rozumieniu OP, a nie po prostu ustawą). Dodatkowo, PIT-8c jest informacja a nie infromacja podatkowa.
Czy PIT-8c mozna uznac za deklarację podatkową (art. 53 par. 30 w zw. z art. 3 pkt 5 OP) - przyjecie takiej kwalifikacji, oznaczałoby, iż niezłożenie PIT-8c należy traktowac jako wykroczenie penalizowane na podstawie art. 56 par. 4 KKS (tj. niezłożenie deklaracji podatkowej w terminie).
Bede wdzieczny za wszelka pomoc.
28 sty 2009, 15:39
simwar
Witam,
Czy traktujecie PIT-8c od przychodów z innych źródeł jako infromację podatkową, której niezłożenie podlegałaby penalizacji na podstawie art. 80 par. 1 lub 4 KKS? Mam poważne wątpliwości w tym zakresie - wszyscy komentatorzy wskazują, iż przez informację podatkową należy rozumieć wyłącznie infromacje podatkowe w rozumieniu OP oraz przepisów wykonawczych (wniosek z art. 53 par. 30 KKS). Zdaniem Dzwonkowskiego, PIT-8c jest informacja podatkową wydawana na zasadach i w zakresie określonych w odrębnych ustawach (tyle tylko, że ustawa o PIT jest ustawą podatkową w rozumieniu OP, a nie po prostu ustawą). Dodatkowo, PIT-8c jest informacja a nie infromacja podatkowa.
Czy PIT-8c mozna uznac za deklarację podatkową (art. 53 par. 30 w zw. z art. 3 pkt 5 OP) - przyjecie takiej kwalifikacji, oznaczałoby, iż niezłożenie PIT-8c należy traktowac jako wykroczenie penalizowane na podstawie art. 56 par. 4 KKS (tj. niezłożenie deklaracji podatkowej w terminie).
Bede wdzieczny za wszelka pomoc.
PIT-8c to informacja podatkowa i jak najbardziej art. 80 kks.
Zgodnie z art. 53 § 30 kks. termin "informacja podatkowa" należy rozumieć tak, jak został zdefiniowany w ordynacji podatkowej. Ta zaś w art. 82 § 1 pkt 3 mówi, że osoby prawne, jednostki organizacyjne nieposiadające osobowości prawnej oraz osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarczą są obowiązane do sporządzania i przekazywania informacji w zakresie i na zasadach określonych w odrębnych ustawach. W odrębnych - czyli na zasadach określonych w innych ustawach niż OP, a więc też gdy ten obowiązek wynika z ustawy "podatkowej". Gduy mowa jest w OP o ustawach podatkowych rozumiemy pod tym określony w słowniczku rodzaj ustaw, gdy jest mowa o zasadach Zawartych w odręnych ustawach - myślę, że należy je rozumieć jako wszystkie poza OP ( w tym oczywiście głównie ustawy podatkowe )
ale zdania są podzielone: <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?showtopic=1042" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...?showtopic=1042</a>
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
Ostatnio edytowano 28 sty 2009, 16:17 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
28 sty 2009, 16:07
hmmm, stanowisko takie wydaje mi sie delikatnym uproszczeniem, jak wskazuje grzegorczyk przez inforamncje podatkowe nalezy rozumiec wylacznie informacje podatkowe w rozumieniu OP i przepisow wykonawczych (rozp. z 2002 r.) - tak samo m.in. Kubacki i Bartosiewicz, ktorzy wprost wyklauczaja mozliwosc penalizacji niezlozenia informacji - przepis art. 80 par. 1 kks dotyczy bowiem infromacji podatkowych
arrumentem w tym zakresie jest fakt, iz pit-8c jest okreslany jako informacja, a nie informacja podatkowa, a kks wyraznie odwoluje sie do definicji informacji podatkowej co za tym idzie niezlozenie pit-8c mogloby podlegac penalizacji na podstawie par. 2 art. 80 kks, ktory dotyczy takze niezlozenia informacji - ale niestety zakres podmiotowy tego przepisu nie pozwala na jego zastosowanie w odniesieniu do pit 8c
jak to wyglada w Waszej praktyce?
Dodatkowym argumentem wskazujacym za brakiem penalizacji nizlozenia pit-8c n a podstawie art. 80 par. 1 kks jest zakaz rozszezrajacej interpretacji przepisow - co za tym jezeli karzemy za niezlozenie informacji podatkowej, to jednoczesnie brak jest podstaw do penalizacji niezlozenia informacji - tak np. Prusak w swoim komentarzu
28 sty 2009, 16:58
Bartosiewicz , z tego co pamietam swoje stanowisko, iż niesporządzenie wymaganej informacji PIT-8C nie jest w żaden sposób sankcjonowane z kks, opiera na tezie, że w rozumieniu kks jest to deklaracja podatkowa, a nie informacja podatkowa. Czy ma rację ? - nie jestem pewien.
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
Ostatnio edytowano 28 sty 2009, 17:34 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
28 sty 2009, 17:33
Stanowisko o niekaralności niezłożenia PIT-8c na podstawie art. 80 par. 1 KKS Bartosiewicz wywodzi z definicji deklaracji na gruncie OP (przez deklaracje nalezy rozumiec takze informacje) w zw. art. 53 par. 30 KKS - co za tym idzie, ewentualna karalnosc nastpowalaaby na podstawie art. 56 par. 4 kks - niestety, Bartosiewicz nie jest konsekwentny - w komentarzu do PDOF wskazuje, iz niezlozenie PIT 8C nie podelga w ogole penalizacji, jeszcze dalej idzie Marciniuk, ktory twierdzi, ze czyn ten nalezy kwalifikowac z art. 54 kks
Ciekawa teze w omawianym zakresie wywiodl natomiast WSA w wyroku I SA/Kr 1543/06 - polecam lekture.
Czy ktos mial moze okazje trafic z tego rodzaju sprawą do sadu karnego - jestem bardzo ciekaw orzeczenia?
I jeszcze jedna kwestia praktyczna - nawet jezeli przyjac, ze za niezlozenie PIT 8C karzemy na podstawie art. 80 - ktory par. stosujecie: 1 (przestepstwo) czy 4 (wykroczenie)?
28 sty 2009, 17:45
art. 80 par 4 kks i wszyscy
28 sty 2009, 18:07
Czy komus zdarzylo sie potraktowac niezlozenie PIT 8C jako wykroczenie z art. 56 par. 4 kks?
28 sty 2009, 18:46
simwar
Czy komus zdarzylo sie potraktowac niezlozenie PIT 8C jako wykroczenie z art. 56 par. 4 kks?
:nonono:
Mam nadzieję, że nie
W którym momencie wg Ciebie podmiot wystawiający PIT-8C działa jako podatnik ?
Nie jest też płatnikiem, co chyba jest istotne do rozstrzygniecia czym jest PIT-8C.
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Art. 8 OP. Płatnikiem jest osoba fizyczna, osoba prawna lub jednostka organizacyjna niemająca osobowości prawnej, obowiązana na podstawie przepisów prawa podatkowego do obliczenia i pobrania od podatnika podatku i wpłacenia go we właściwym terminie organowi podatkowemu.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Na wystawiającym nie ciążyły te obowiązki, a więc nie wystepuje tu jako płatnik.
Czy więc informacja ta może być w rozumieniu kks ( czyli OP ) deklaracją ? Nie, bo: <!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Art. 3 OP. Ilekroć w ustawie jest mowa o: ... 5) deklaracjach – rozumie się przez to również zeznania, wykazy oraz informacje, do których składania obowiązani są, na podstawie przepisów prawa podatkowego, podatnicy, płatnicy i inkasenci<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Zobowiązany do wystawienia informacji PIT-8C nigdy z tytułu wykazywanych tam wyplat nie występuje w żadnej z ww. ról.
Czym więc jest to cudo ?
Ponowię tezę: informacją podatkową w rozumieniu OP ( a więc i kks )
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Rozdział 11 OP Informacje podatkowe Art. 82. § 1. Osoby prawne, jednostki organizacyjne niemające osobowości prawnej oraz osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarczą są obowiązane do sporządzania i przekazywania informacji: ... 3) w zakresie i na zasadach określonych w odrębnych ustawach.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Wbrew tezom paru znawców, których zresztą cenię, nadal widzę tu w razie niewywiązywania się z nałożonych obowiązków art. 80 kks.
Ostatnio edytowano 28 sty 2009, 22:49 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
28 sty 2009, 22:27
Zgodnie z OP "informacja" = deklaracja (a w zasadzie "zawiera się w pojęciu" deklaracja). "Informacja podatkowa" to coś innego - osobny rozdział. Efekt - art. 80 penalizuje wyłącznie INFORMACJE PODATKOWE.
Zresztą takie rozumienie przepisów było przyczyną wprowadzenia penalizacji nieterminowego składania deklaracji przez płatnika - kilka lat temu nie było karalne np. nieterminowe złożenie deklaracji PIT-4.
Tak nieco na marginesie - pomimo braku kary płatnicy składali te deklaracje i nawet nie przychodziło im do głowy, by omijac ten obowiązek, tylko dlatego, że byłoby to "niekaralne". Nie jest w Polsce tak źle z ta praworządnością, jak się większości z nas urzędników wydaje. A teraz jeśli ktoś nadal nie lubi składac deklaracji, to wystarczy założyc s.c. (Vat, płatnik).
____________________________________ www.humanitarni.pl - polecam - pajacyk i reszta razem zebrane "Gdyby Pan Bóg nie chciał, by ludzie latali, dałby im korzenie"
28 sty 2009, 23:10
Zgadzam sie z przedmówcą.
Gdyby przyjąć zasadność stanowiska WJawora, nie byłoby potrzeby dokonywania rozróżnienia w par. 2 art. 80 - w ktorym mowa wyraźnie o informacjach podatkowych oraz informacjach wynikajacych z art. 42 ust 2 pkt 2 PDOF lub art. art. 42c ust. 1 PDOF. Zakladajac racjonalnosc ustawodawcy (zwlaszcza w zakresie regulacji karnych) takie rozroznienie nie byloby potrzebne.
Dodatkowo, art. 82 par. 1 pkt 3 OP stanowi wyraźnie o przekazywaniu informacji w zakresie i na zasadach określonych w odrębnych ustawach (np. prawo dewizowe), a nie w ustawach podatkowych. Gdyby celem ustawodawcy bylo objecie pojeciem infromacji podatkowej takze informacji przekazywanych na podstawie przepisow prawa materialnego (np. ustawy o PDOF) brzmienie tego przepisu zostaloby sformulowane odmiennie - tj. poprzez bezposrednie odeslanie do ustaw podatkowych / przepisow prawa podatkowego.
Jezeli dodac do tego zakaz wykladni rozszerzajacej, nie sposob przyjac, iz PIT8c jest informacja podatkowa w rozumieniu art. 80 kks.
Stad tez moje kolejne pytanie - czy komus z Państwa udalo sie przepchnac w sądzie (tj. uzyskać wyrok skazujący) argumentację, ze PIT8c jest infromacja podatkowa, ktorej niezlozenie jest penalizowane na podstawie art. 80 KKS??
28 sty 2009, 23:40
Łyszkowski K.
Zgodnie z OP "informacja" = deklaracja (a w zasadzie "zawiera się w pojęciu" deklaracja). "Informacja podatkowa" to coś innego - osobny rozdział. Efekt - art. 80 penalizuje wyłącznie INFORMACJE PODATKOWE.
Zresztą takie rozumienie przepisów było przyczyną wprowadzenia penalizacji nieterminowego składania deklaracji przez płatnika - kilka lat temu nie było karalne np. nieterminowe złożenie deklaracji PIT-4.
PIT-4R, czy PIT-11 to inny temat, są to deklaracje w rozumieniu OP. Deklaracją natomiast nie jest PIT-8C, gdyż wystawiający nie sklada go działając jako podatnik, płatnik lub inkasent.
simwar
Dodatkowo, art. 82 par. 1 pkt 3 OP stanowi wyraźnie o przekazywaniu informacji...
Możesz bliżej zdefiniować pojęcie odrębnej ustawy ? Dlaczego nie mieszczą Ci się tam ustawy podatkowe ?
Mi też nie podoba się redakcja art. 80 OP, z tym, że nie bardzo widzę gdzie stosuję rozszerzającą interpretację tych norm. Ja już wskazałem moj tok myślenia, być może błądzę, ale narazie Ty podajesz argumenty - nie bo nie. Wlaściwie jedynym jest "inne rozumienie pojecia "odrębne ustawy".
Nie zamierzam tu :mur: , nie jestem praktykiem w kks, z tym że narazie brakuje mi twardych argumentów podważających mój, być może błędny tok myślenia.
Ostatnio edytowano 29 sty 2009, 00:13 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
29 sty 2009, 00:11
Jak w takim razie rozumiesz brzmienie art. 80 par. 2 KKS - ktory odnosi sie zarowno do informacji podatkowych i innych informacji?
29 sty 2009, 00:17
simwar
Jak w takim razie rozumiesz brzmienie art. 80 par. 2 KKS - ktory odnosi sie zarowno do informacji podatkowych i innych informacji?
Jak już wspomniałem nie jestem praktykiem w tej materii. Mam również sporo zastrzeżeń do redakcji artykułu 80 ( przed nowelą w ust. 2 był chyba kiedyś tylko płatnik). Trzeba przeanalizować zbiory potencjalnych sprawców z ust. 1 oraz ust. 2, czy mają charakter rozłącznych, czy też zbiór z ust. 2 jest podzbiorem delikwentów z ust. 2, a może są tylko częściowo łączne. Przy założeniu, że ustęp 2 jest to podzbiór ustępu 1 - możnaby uznać, iż w art.80 ust. 1 mamy czyn podstawowy, a w ust. 2 kwalifikowany. Ustawodawca uznał być może, iż w wymienionych tam przypadkach odpowiedzialność powinna być większa. Ale to bardzo luźne skojarzenia.