Teraz jest 07 wrz 2025, 18:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
do kogo przedłużenie dochodzenia ? proszę o szybką odpowiedź 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA09 mar 2007, 08:23

POSTY        39
1) Prokuratura przekazała mi sprawę wszczętą w dniu 20.06.2008r. o przestępstwo z art. 61§1 kks, z uwagi na fakt, iż po wykonaniu licznych czynności dowodowych, sprawa prawdopodobnie będzie dotyczyła wykroczeń skarbowych a nie przestępstwa (zadecydowała o tym opinia biegłego). Nie ma jeszcze przedstawionych zarzutów. Sprawa jest przedłużona przez P.R do 20.01.2009r. Skierowałam wniosek o przeprowadzenie kontroli podatkowej, bo opinia biegłego jest tak sporzadzona, że nic w niej nie ma. Muszę ją przedłużyć bądź zawiesić na czas kontroli ale nie wiem do kogo kierować postanowienie o zawieszeniu bądź wniosek o przedłużenie, do I.S czy P.R ???

2) Drugie pytanko:Sprawa dot. przestępstwa z art. 56§2 kks dot. podatku VAT za 05,06,08/2006r. . Są zarzuty. Wysłałam postanowienie o umorzeniu z uwagi na art. 17§1 pkt. 2 kpk. do I.S. Jednak Izba mi odmówiła bo powinnam zmienić zarzuty na: przestępstwo z art. 56§2 kks dot. VAT za 08/2006r. i wykroczenie z art. 57§1 kks dot. VAT za 05,06/2006r. - jednak to będzie już przedawnione. Nie wiem jak to technicznie zrobić. Zmienić zarzuty na w/wymienione i je przedstawić pomimo tego, iż art. 57§1 kks jest przedawniony i potem jeszcze raz wszystko umorzyć???

Czy ktoś może mi pomóc???
Z góry dzięki.

20 sty 2009, 10:37
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA07 mar 2007, 16:28

POSTY        81
Ad 1. Wniosek o zatwierdzenie postanowienia o zawieszeniu kierujesz do IS, a wniosek o przedłużenie do PR.
Ad. 2. W komparycji postanowienia wpisujesz zarzuty stawiane podejrzanym, a w pkt. 1 sentencji:

(...) umorzyć dochodzenie, z tą zmianą, że: (....) - tu wymieniasz zmienione opisy zarzutów.

Ostatnio edytowano 20 sty 2009, 11:39 przez kornik2, łącznie edytowano 1 raz

20 sty 2009, 11:37
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 lut 2008, 22:26

POSTY        62
a czy mogłabyś dokładniej opisać treść zarzutu, bo nie bardzo rozumiem tą sytuację z taka właśnie zmianą kwalifikacji prawnej. Już teraz jednak można powiedzieć, iż w sytuacji gdy jest już wydane postanowienie o przedstawieniu zarzutów, to nie wolno w umorzeniu zmieniać sobie opisu czynu, czy tym bardziej rozbijać go na inne i jeszcze zmieniać kwalifikacje prawną. Pamiętaj że postepowanie umarzasz o czyn a nie o kwalifikację prawną. Jedynie gdy postępowanie jest w fazie in rem można w postanowieniu zmieniać zarówno opis czynu jak i kwalifikację prawną, bo tu nie wiąże Cie opis czynu zawarty w postanowieniu o wszczęciu postepowania. Jeżeli Izba uważa, że są dwa różne czyny(lub więcej) i nie mieszczą się one w opisie czynu jaki przyjęłaś to nie widze innej możliwości jak zmiana postanowienia o przedstawieniu zarzutów i potem umarzanie poszczególnych czynów (wykroczenia na podstawie art. 17par 1 pkt 6 a przestępstwo na podstawie art. 17 par 1 pkt 2). Od razu jednak zastrzegam, iż nie znam dokładnego stanu prawnego, więc ta podpowiedź może nie być trafna. Jeżeli napiszesz dokładniej, postaram się pomóc

20 sty 2009, 17:32
Własny awatar

2) Drugie pytanko:Sprawa dot. przestępstwa z art. 56§2 kks dot. podatku VAT za 05,06,08/2006r. . Są zarzuty. Wysłałam postanowienie o umorzeniu z uwagi na art. 17§1 pkt. 2 kpk. do I.S. Jednak Izba mi odmówiła bo powinnam zmienić zarzuty na: przestępstwo z art. 56§2 kks dot. VAT za 08/2006r. i wykroczenie z art. 57§1 kks dot. VAT za 05,06/2006r. - jednak to będzie już przedawnione. Nie wiem jak to technicznie zrobić. Zmienić zarzuty na w/wymienione i je przedstawić pomimo tego, iż art. 57§1 kks jest przedawniony i potem jeszcze raz wszystko umorzyć???

kornik2 podał ci odpowiedź na oba pytania :D .
W sytuacji opisanej w drugim pytaniu możesz wydać postanowienie o umorzeniu postępowania w części dotyczącej 05,06/2006r. gdzie <!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->W komparycji postanowienia wpisujesz zarzuty stawiane podejrzanym, a w pkt. 1 sentencji:

(...) umorzyć dochodzenie, z tą zmianą, że: (....) - tu wymieniasz zmienione opisy zarzutów.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> a jednocześnie wydajesz postanowienie o zmianie zarzutu, w którym uwzględniasz jedynie 08/2006r.

Chociaż może wystarczyłaby tylko sama zmiana zarzutu? Bo przecież nie prowadzono postępowania o czyn z art. 57, który i tak już jest przedawniony?

Ostatnio edytowano 24 sty 2009, 21:30 przez jajco, łącznie edytowano 1 raz

24 sty 2009, 21:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]