Teraz jest 06 wrz 2025, 15:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Umorzenie grzywny 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA13 sty 2007, 18:53

POSTY        10
Krótko: wpływa do urzędu wniosek o umorzenie kary grzywny wymierzonej przez sąd. Co w takim przypadku należy uczynić - zwrócić podanie podatnikowi z pouczeniem, że powinien wniosek złożyć do sądu, czy przesłać wniosek do sądu zawiadamiając o tym podatnika. W jakim trybie należy to uczynić i ewentulanie jaką podstawę prawną należy podać? Liczę na waszą pomoc :D

28 lut 2007, 20:12
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA28 lut 2007, 20:32

POSTY        11
Krótko:prześlij wniosek do sądu rejonowego, który orzekł grzywnę i poinformuj o tym wnioskodawcę.
w sprawach wykonawczych orzeczeń właściwy jest sąd. regulują to po części przepisy kks i kkw

Ostatnio edytowano 28 lut 2007, 20:56 przez Woy, łącznie edytowano 1 raz

28 lut 2007, 20:54
Amator

POSTY        10
Ok, dziękuję. Ku temu właśnie się skłaniałam. To w postępowaniu podatkowym zgodnie z ordynacją zwraca sie podatnikowi podanie, a w karnym skarbowym nie znalazłam takiego uregulowania wprost, stąd moje wahanie. Pozdrawiam.

28 lut 2007, 21:06
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 lut 2007, 13:03

POSTY        8

Ok, dziękuję. Ku temu właśnie się skłaniałam. To w postępowaniu podatkowym zgodnie z ordynacją zwraca sie podatnikowi podanie, a w karnym skarbowym nie znalazłam takiego uregulowania wprost, stąd moje wahanie. Pozdrawiam.

Witam

Z całym szacunkiem dla WOY - odpowiedź Jego/Jej - jest zgodna z zasadami logiki, ale niestety (chore przepisy) nie jest zgodna z prawem. Sąd decyduje jedynie o nałożeniu grzywny. Nie ma tu zatosowania OP. Wierzycielem grzywny jwest Skarb Państwa reprezentowany (niestety) przez Naczelnika US. W zależności od wysokości grzywny organem uprawnionym do przyznnia ulg w spłacie (rozłożeniena raty/umorzenie) jest w zależności od wysokości grzywny Naczelnik US (do wysokości do ok 9 tys.), a powyżej 9 tys.z kawałkiem MF (jeśli Twój przypadek oscyluje wokółtych tych kwot -  odezwij Się, sprawdzę dokładnie.

pzdr

Nina

28 lut 2007, 22:08
Amator
Własny awatar

POSTY        11
ok. no to w jakim trybie Naczelnik US decyduje o umorzeniu grzywny?
myślę, że należałoby się zastanowić czy można wogóle umorzyć karę grzywny wymierzoną przez sąd w postępowaniu karnym. widziałem wyroki o rozłożeniu grzywny na raty, o zamiania na pracę społecznie użyteczną czy nawet na areszt.
muszę poszperać w przepisach.
autorowi tematu radzę "sprzedać" sprawę do sądu-na pewno w szafie czekają ciekawsze i naglące sprawy...
pozdrawiam :rolleyes:

28 lut 2007, 22:21
Amator

POSTY        10
Grzywna jest niewielka - 400 zł. Jeśli udałoby się Nino znaleźć coś więcej, zwłaszcza przepis, na którym mogłabym się oprzeć, z góry dziękuję. Do tej pory byłam przekonana, że naczelnik udziela ulg w spłacie tylko zobowiązań podatkowych.
Na razie :D

28 lut 2007, 22:31
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 lut 2007, 13:03

POSTY        8

ok. no to w jakim trybie Naczelnik US decyduje o umorzeniu grzywny?
myślę, że należałoby się zastanowić czy można wogóle umorzyć karę grzywny wymierzoną przez sąd w postępowaniu karnym. widziałem wyroki o rozłożeniu grzywny na raty, o zamiania na pracę społecznie użyteczną czy nawet na areszt.
muszę poszperać w przepisach.
autorowi tematu radzę "sprzedać" sprawę do sądu-na pewno w szafie czekają ciekawsze i naglące sprawy...

Witam

W przypadku, gdy sąd decyduje się na ulgi (może to się zdażyć jednoczśnie w wyroku)) to konsekwentie bieże na siebie obowiązek udzielana pozostałych ulg (sam się w to wpuścił). Więc Toja rada zwrotu wniosku o umożenie, w trybie art.66 kpa jest doskonała. Problem zaczyna się gdy tego nie zrobi. Wtedy tryb z poprzedniej odpowiedzi.

pzdr

Nina

28 lut 2007, 22:35
Amator

POSTY        10

Z pewnością prędzej czy później "sprzedam" dalej, to moja specjalność :D tylko muszę wiedzieć komu i w jakim trybie. Na razie dobranoc, wszystkim - jutro też jeszcze pogrzebię w przepisach.

28 lut 2007, 22:42
Amator
Własny awatar

POSTY        11
Myślę, że śmiało powinieneś powołać się na art. 49 lub 51 Kodeksu karnego wykonawczego.
sprawa sprzedana :D
pozdrawiam

02 mar 2007, 22:30
Amator

POSTY        10
I chyba tak jednak zrobię w poniedziałek, zawiadamiając o tym wnioskodawcę - jeśli nie będzie żadnych innych propozycji. to wydaje mi się najrozsądniejsze, a czas ucieka. Pozdrowienia  :)

03 mar 2007, 12:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]