Krótko: wpływa do urzędu wniosek o umorzenie kary grzywny wymierzonej przez sąd. Co w takim przypadku należy uczynić - zwrócić podanie podatnikowi z pouczeniem, że powinien wniosek złożyć do sądu, czy przesłać wniosek do sądu zawiadamiając o tym podatnika. W jakim trybie należy to uczynić i ewentulanie jaką podstawę prawną należy podać? Liczę na waszą pomoc
28 lut 2007, 20:12
Krótko:prześlij wniosek do sądu rejonowego, który orzekł grzywnę i poinformuj o tym wnioskodawcę. w sprawach wykonawczych orzeczeń właściwy jest sąd. regulują to po części przepisy kks i kkw
Ostatnio edytowano 28 lut 2007, 20:56 przez Woy, łącznie edytowano 1 raz
28 lut 2007, 20:54
Ok, dziękuję. Ku temu właśnie się skłaniałam. To w postępowaniu podatkowym zgodnie z ordynacją zwraca sie podatnikowi podanie, a w karnym skarbowym nie znalazłam takiego uregulowania wprost, stąd moje wahanie. Pozdrawiam.
28 lut 2007, 21:06
szczypiorek
Ok, dziękuję. Ku temu właśnie się skłaniałam. To w postępowaniu podatkowym zgodnie z ordynacją zwraca sie podatnikowi podanie, a w karnym skarbowym nie znalazłam takiego uregulowania wprost, stąd moje wahanie. Pozdrawiam.
Witam
Z całym szacunkiem dla WOY - odpowiedź Jego/Jej - jest zgodna z zasadami logiki, ale niestety (chore przepisy) nie jest zgodna z prawem. Sąd decyduje jedynie o nałożeniu grzywny. Nie ma tu zatosowania OP. Wierzycielem grzywny jwest Skarb Państwa reprezentowany (niestety) przez Naczelnika US. W zależności od wysokości grzywny organem uprawnionym do przyznnia ulg w spłacie (rozłożeniena raty/umorzenie) jest w zależności od wysokości grzywny Naczelnik US (do wysokości do ok 9 tys.), a powyżej 9 tys.z kawałkiem MF (jeśli Twój przypadek oscyluje wokółtych tych kwot - odezwij Się, sprawdzę dokładnie.
pzdr
Nina
28 lut 2007, 22:08
ok. no to w jakim trybie Naczelnik US decyduje o umorzeniu grzywny? myślę, że należałoby się zastanowić czy można wogóle umorzyć karę grzywny wymierzoną przez sąd w postępowaniu karnym. widziałem wyroki o rozłożeniu grzywny na raty, o zamiania na pracę społecznie użyteczną czy nawet na areszt. muszę poszperać w przepisach. autorowi tematu radzę "sprzedać" sprawę do sądu-na pewno w szafie czekają ciekawsze i naglące sprawy... pozdrawiam :rolleyes:
28 lut 2007, 22:21
Grzywna jest niewielka - 400 zł. Jeśli udałoby się Nino znaleźć coś więcej, zwłaszcza przepis, na którym mogłabym się oprzeć, z góry dziękuję. Do tej pory byłam przekonana, że naczelnik udziela ulg w spłacie tylko zobowiązań podatkowych. Na razie
28 lut 2007, 22:31
Woy
ok. no to w jakim trybie Naczelnik US decyduje o umorzeniu grzywny? myślę, że należałoby się zastanowić czy można wogóle umorzyć karę grzywny wymierzoną przez sąd w postępowaniu karnym. widziałem wyroki o rozłożeniu grzywny na raty, o zamiania na pracę społecznie użyteczną czy nawet na areszt. muszę poszperać w przepisach. autorowi tematu radzę "sprzedać" sprawę do sądu-na pewno w szafie czekają ciekawsze i naglące sprawy... pozdrawiam :rolleyes:
Witam
W przypadku, gdy sąd decyduje się na ulgi (może to się zdażyć jednoczśnie w wyroku)) to konsekwentie bieże na siebie obowiązek udzielana pozostałych ulg (sam się w to wpuścił). Więc Toja rada zwrotu wniosku o umożenie, w trybie art.66 kpa jest doskonała. Problem zaczyna się gdy tego nie zrobi. Wtedy tryb z poprzedniej odpowiedzi.
pzdr
Nina
28 lut 2007, 22:35
Woy
autorowi tematu radzę "sprzedać" sprawę do sądu-na pewno w szafie czekają ciekawsze i naglące sprawy... pozdrawiam :rolleyes:
Z pewnością prędzej czy później "sprzedam" dalej, to moja specjalność tylko muszę wiedzieć komu i w jakim trybie. Na razie dobranoc, wszystkim - jutro też jeszcze pogrzebię w przepisach.
28 lut 2007, 22:42
Myślę, że śmiało powinieneś powołać się na art. 49 lub 51 Kodeksu karnego wykonawczego. sprawa sprzedana pozdrawiam
02 mar 2007, 22:30
I chyba tak jednak zrobię w poniedziałek, zawiadamiając o tym wnioskodawcę - jeśli nie będzie żadnych innych propozycji. to wydaje mi się najrozsądniejsze, a czas ucieka. Pozdrowienia