Kochani. Sąd nie uwzględnił mi wniosku o dpo , argumentując iż był zaproponowany zbyt niski wymiar kary. Otrzymałam zawiadomienie, iż zwracają mi akta. Czy powinnam ponownie wezwać sprawcę i w piśmie zażądać podwyższonej kwoty grzywny, następnie wnieść nowe dpo do sądu. podpowiedzcie coś :zeby:
22 sie 2008, 10:16
:blink: Co znaczy za niski wymiar kary? poniżej "widełek" ustawowych tj. 1/3 lub 1/10 najniższego wynagrodzenia ? Jaką podstawę prawną napisał Sąd w zwrocie DPO ?
22 sie 2008, 13:31
A co to znaczy " wniosek o dpo " ? - pytam, żeby lepiej zajarzyć sprawę.
22 sie 2008, 13:38
Madagaskar
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
23 sie 2008, 17:28
Madagaskar
Jak po linku Drago nadal nie będziesz jarzył, zajrzyj może tu: :piwo: <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?showtopic=290" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...p?showtopic=290</a>
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
23 sie 2008, 19:50
WJAWOR jest wyrozumiały, a DRAGO jest "be"
23 sie 2008, 20:26
Zgodnie z art. 148. § 6 kks jeżeli sąd uzna, że nie zachodzą podstawy do uwzględnienia wniosku, niezwłocznie zwraca sprawę finansowemu organowi postępowania przygotowawczego. Natomiast podstawy do uwzględnienia wniosku są określone w art. 17. § 1 kks. Jeśli sprawca spełnił wymagane warunki i nie zachodzą przesłanki negatywne z art 17 par. 2 kks to nie wiem jaką podstawę prawną mógłby wskazać sąd wydając postanowienie o nieudzieleniu zezwolenia na dpo. Jeśli jednak sąd nie wydał żadnego orzeczenia tylko zwrócił ci akta (miałam taki przypadek), możesz ponownie wysłać wniosek o udzielenie zezezwolenia na dpo, a w piśmie przewodnim wnosić o wydanie orzeczenia. Po jego wydaniu będziesz miała możliwość jego zaskarżenia. Moim zdaniem jeśli akta nie były zwrócone przez sąd w celu usunięcia istotnych braków postępowania, nie możesz prowadzić nadal postępowania tj. wzywać sprawcy itp. W ostateczności trzeba by było wnieść akt oskarżenia. Ale ja zaskarżyłabym orzeczenie wydane przez sąd w tej sprawie. Pytanie tylko czy sąd wydał jakieś orzeczenie??
24 sie 2008, 19:19
Sąd odesłał akta sprawy z pismem w formie zawiadomienia,że na posiedzeniu w dniu takim a takim postanowiono nie uwzględnić wniosku z uwagi na zbyt niski wymiar kary grzywny. I tyle, żadnego odpisu postanowienia nie mam, tym bardziej,że na posiedzeniu nie byłam. Kanał po prostu. :angry2:
25 sie 2008, 09:27
Czyli wiesz, że sąd wydał postanowienie. Tym samym jedź do siedziby sądu i wnieś o wydanie jego odpisu. Zapoznasz się z podstawą prawną nieuwzglednienia wniosku i masz dwie możliwości. Pierwszą wskazał OGÓREK - zwrot w oparciu o art. 345 § 1 kpk w związku z art. 339 § 3 pkt. 4 kpk i art. 113 § 1 kks, na który służy zażalenie. Druga to wniosek do Prokuratora Generalnego o wniesienie kasacji.
25 sie 2008, 11:35
Skoro postanowiono to znaczy że sąd wydał jakieś postanowienie (nawet jeśli nie wydał to powinien to zrobić). Powinien także je doręczyć US jako stronie jeśli nie uczestniczyłaś w posiedzeniu. Na podstawie art. 100 par. 2 kpk w zw. z art. 113 par. 1 kks zwróć się do sądu o doręczenie postanowienia odmawiającego udzielenia zezwolenia na dpo. Na zażalenie się masz 7 dni od jego otrzymania.
Chyba jednak zgodnie z art. 459 par. 1 kpk nie ma mozliwości zaskarżenia tego postanowienia
25 sie 2008, 11:50
mala mi
Sąd odesłał akta sprawy z pismem w formie zawiadomienia,że na posiedzeniu w dniu takim a takim postanowiono nie uwzględnić wniosku z uwagi na zbyt niski wymiar kary grzywny. I tyle, żadnego odpisu postanowienia nie mam, tym bardziej,że na posiedzeniu nie byłam. Kanał po prostu. :angry2:
Możesz podzielić się szczegółami DPO? (jakie przestępstwo? jakie uszczuplenie? jaka kara tytuem grzywny?) Jestem bardzo ciekawy na jakiej podstawie Sąd nie uwzględnił wniosku o DPO i jak to teraz "naprawi"
25 sie 2008, 18:16
Możesz podzielić się szczegółami DPO? (jakie przestępstwo? jakie uszczuplenie? jaka kara tytuem grzywny?) Jestem bardzo ciekawy na jakiej podstawie Sąd nie uwzględnił wniosku o DPO i jak to teraz "naprawi" [/quote]
Popieram powyższy postulat. Jeżeli możemy coś poradzić w tej interesującej sprawie, musimy mieć garść istotnych informacji o sprawie. Też "umieram" z ciekawosci jak (ewentualnie) sąd naprawi opisaną sytuację! <_<
25 sie 2008, 20:15
Proszę uprzejmie - narażenie na uszczuplenie ( zawyżenie kwoty do przeniesienia w VAT ) w wysokości około trochę ponad 4000,- ( dot. 2004r.), proponowana była kwota grzywny 4 stówki, przy uwzględnieniu rozlicznych " okoliczności łagodzących" m.in. niekaralność etc. Pani Sędzia nie podzieliła mojego entuzjazmu - i kto powiedział,że "fiskusy" są najbardziej pazerne na świecie. Oczywiście będę na bieżąco informowała o rozwoju akcji w tej operze mydlanej. Pozdro i dzięki za odpowiedzi. MALA MI
26 sie 2008, 09:37
w obecnym stanie prawnym sąd nie ma uprawnień do zwrotu akt / nieuwzględnienia wniosku o dpo/ z uwagi na "zbyt niską karę" wystąp z wnioskiem o doręczenie odpisu postanowienia i składaj zażalenie