To że czegoś nie możesz ujawnić zgodnie z przepisami prawa nie usprawiedliwia Twojego działania poza prawem (czytaj przeglądanie rolki w ramach postęoowania mandatowego) nawet jak wiesz, że podatnik popełnił wykroczenie. Przeglądanie rolki tylko w ramach kontroli, inaczej to won... Musisz jeszcze złapać doświadczenia ale ono przychodzi z wiekiem... i też będziesz miał sukcesy bez naginania prawa.
Prawda o ile chcemy sobie ot tak pooglądać sobie rolkę. Natomiast nie ma problemu, aby w razie stwierdzenia sprzedaży z pominięciem kasy dokonać oględzin zapisów w trybie art 308 par. 1 k.p.k. w zw. z 113 k.k.s. Faktem jest, że sprawa pójdzie wówczas na dochodzenie, ale możliwość dokonania oględzin poza kontrolą istnieje.
28 lip 2013, 14:03
Re: Akcja "weź paragon"
beann
mozeanglia
To "urządzenie" nie powinno kosztować więcej niż 99zł brutto w jakiejś najtańszej wersji przy marży netto producenta na poziomie 100% (obecnie najtańsze kosztują w okolicy 999zł).
Ale przeciez tak jest z większością produktów?!? Popyt kształtuje cenę. Gdyby wszycy, którzy (nieoficjalnie) przekroczyli obrót, kupowali kasę - ich cena zapewne spadłaby do tych 99,00 PLN. P.S. Tak serio, to nie mam pojęcia, ile faktycznie kosztuje wyprodukowanie kasy; wyszukałam, że sama szuflada kasowa kosztuje ponad 200,00 zł netto.
Ja mówię o prostych kasach fiskalnych, bez szuflad itp...
Z tym popytem i podażą to śmieszne troche... To ile milionów podatników Twoim zdaniem w Polsce powinno mieć kasę a jej nie ma? Bo moim zdaniem (niepopartym żadnymi obliczeniami ani badaniami) może ze 20% podatków nie ma kasy a powinno... Sądzisz, że te 20% sprawiło by, że cena kasy z 990zł spadnie na 99zł? To ja chętnie mają 5 kas kupię szóstą tylko po to, żeby napęwdzic dodatkowy popyt w wysokości 20%, jeżeli dzięki temu cena spadnie do kwoty realnej.
29 lip 2013, 08:34
Jak dla mnie MF powinno napisać program "kasy fiskalnej" na PC, Mac, Android, iOS i WP i dostępniać za darmo. Podatnik powinien mieć wybór: kupi kasę fiskalną, czy będzie drukował paragony fiskalne na normalnej drukarce z programu MF. Wtedy pewnie ceny kas by spadły.
29 lip 2013, 11:05
ajed
Jak dla mnie MF powinno napisać program "kasy fiskalnej" na PC, Mac, Android, iOS i WP i dostępniać za darmo. Podatnik powinien mieć wybór: kupi kasę fiskalną, czy będzie drukował paragony fiskalne na normalnej drukarce z programu MF. Wtedy pewnie ceny kas by spadły.
Ajed musiałoby się tam komuś chcieć...
29 lip 2013, 11:27
Kakaes
ajed
Ajed musiałoby się tam komuś chcieć...
I to jest największa przeszkoda.
29 lip 2013, 12:25
Ale czemu MF ? Sprawy techniczne kas teraz to już chyba broszka Ministerstwa Gospodarki...
29 lip 2013, 14:28
Ktokolwiek mógłby to zrobić, w dzisiejszych czasach mogłaby to być nawet apliakcja na telefon. Ale szwagry muszą zarabiać na kasach, przeglądach, serwisie...
29 lip 2013, 17:32
Beann, służę: art. 15 ust. 1 ustawy z dnia 20.11.1998 o zryczałtowanym... Podatnicy oraz spółki, których wspólnicy są opodatkowani w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, są obowiązani posiadać i przechowywać dowody zakupu towarów, prowadzić wykaz środków trwałych oraz wartości niematerialnych i prawnych, ewidencję wyposażenia oraz, odrębnie za każdy rok podatkowy, ewidencję przychodów, zwaną dalej „ewidencją”, z zastrzeżeniem ust. 3 i 3a.
29 lip 2013, 17:44
TAXMAN, tekst typu "jak zrobisz tyle mandatów co ja to..." Człowieku, ja ich zrobiłem więcej niż Ty! Pewnie dlatego, że znam więcej przepisów za które można karać mandatami, a mandaty wydaję od około 2004/2005 (dokładnie nie pamiętam). Piszesz że wydałeś kilkaset - SŁABO ! Rady typu: dziadek-wnuczek są dobre, ale na fotelu w jesienne popołudnie, gdzie dziadek opowiada bajki, jaki to był w młodości piękny, młody, a kobiety za nim szalały, ale nie na tym forum. Sorki za OFF TOP, mam nadzieję, że niektórzy wybaczą DUKS zarzuca mi brak doświadcznia które przyjdzie z wiekiem wypada mi tylko podziękować za tak miłe słowa. Pozdrawiam to gorące popołudnie.
29 lip 2013, 18:08
Czy Wam oboje : Taxman i Inspektor ERES już całkiem obecne upały wypaliły resztki rozumu. Jak dwa gówniarze targujecie się kto ma co większego, ile to jeden i drugi wystawił mandatów. Mam wrażenie jakbyście tymi mandatami chcieli wejść komuś do , tylko nie wiem po co, albo za ile? Sorry za ten dość ostry wpis, ale jesteście żenujący!
29 lip 2013, 19:04
taxman
Beann, służę: art. 15 ust. 1 ustawy z dnia 20.11.1998 o zryczałtowanym... Podatnicy oraz spółki, których wspólnicy są opodatkowani w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, są obowiązani posiadać i przechowywać dowody zakupu towarów, prowadzić wykaz środków trwałych oraz wartości niematerialnych i prawnych, ewidencję wyposażenia oraz, odrębnie za każdy rok podatkowy, ewidencję przychodów, zwaną dalej „ewidencją”, z zastrzeżeniem ust. 3 i 3a.
czyli gdzie ta ewidencja powinna być przechowywana?
30 lip 2013, 15:37
W firmie, w domu przepis nie precyzuje gdzie dokladnie tak więc - mandatu nałożyć nie można np na rynku , lumpexie itp
30 lip 2013, 16:46
mea culpa - ustęp 4 rzeczonego artykułu: Ewidencję oraz dowody, na podstawie których są dokonywane wpisy do ewidencji, a także dowody zakupu, o których mowa w ust. 1, należy przechowywać w miejscu wykonywania działalności lub, jeżeli działalność jest prowadzona w formie spółki, w miejscu wskazanym przez podatnika lub podatników – jako ich siedziba, albo w biurze rachunkowym, któremu zostało powierzone prowadzenie ewidencji. Jeżeli na zlecenie podatnika prowadzenie ewidencji zostało powierzone biuru rachunkowemu, podatnik jest obowiązany w terminie 7 dni od dnia zawarcia umowy z biurem rachunkowym zawiadomić o tym właściwego naczelnika urzędu skarbowego, wskazując w zawiadomieniu nazwę i adres biura oraz miejsce (adres) przechowywania ewidencji i dowodów związanych z jej prowadzeniem.
30 lip 2013, 17:05
to tak ale chodząc na rynek, lumpex, warsztat sam itd skąd masz wiedzieć gdzie ma zgłoszone