Cieszę się , że na tym forum zawsze można na Was liczyć. Jednak karniści to świetna brać. Mam nadzieję ze dotrzymasz słowa TAXINSPEKTOR. Apropos tematu, to rozumiem, że w sprawozdaniu nie wykazujecie uszczuplenia z 57 kks.
17 sty 2015, 18:12
Re: Znowu 57 kks
Mam już zeskanowane uzasadnienie tego wyroku. Chętnych proszę o adresy mailowe przez PW. W miarę możliwości porozsyłam. Chyba, że ktoś zechce umieścić plik gdzieś, gdzie każdy będzie mógł sobie ściągnąć.
____________________________________ "Spytaj milicjanta, on Ci prawdę powie. Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę."
22 sty 2015, 07:18
wstrzymajcie się do 3 lutego - w SN będzie rozprawa kasacyjna odnośnie 57 § 1 kks (znowu)
22 sty 2015, 09:47
taxinspector
Mam już zeskanowane uzasadnienie tego wyroku. Chętnych proszę o adresy mailowe przez PW. W miarę możliwości porozsyłam. Chyba, że ktoś zechce umieścić plik gdzieś, gdzie każdy będzie mógł sobie ściągnąć.
Pierwszy raz spotykam się z takim poglądem. "Mój" Sąd i "Moja" IS mają inne zdanie na ten temat.
22 sty 2015, 17:32
To ja POproszę namiary na Twój Sąd
22 sty 2015, 17:42
Jeszcze raz dzięki Taxinspector za orzeczenie . U nas na żądanie organu nadrzędnego wysyłamy prawomocne wyroki z uzasadnieniami do Izby. Jeśli tak samo jest u Ciebie, to ciekawe, czy Twoja Izba przekazała ten wyrok wyżej z wnioskami legislacyjnymi
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
22 sty 2015, 20:32
"Moja" Izba, póki co nie wymaga od nas przesyłania wyroków. Zresztą, byłoby to trudne, bo ja bardzo rzadko w ogóle występuję o uzasadnienie. No chyba, że sąd mnie mocno zaskoczy, tak jak w tym przypadku. Ten wyrok akurat "na ochotnika" przesłałem do IS. Oficjalnej reakcji brak, nieoficjalnie- to tylko jeden przypadek
____________________________________ "Spytaj milicjanta, on Ci prawdę powie. Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę."
23 sty 2015, 07:31
Pan X popadł w kłopoty finansowe, 25.1 nie zapłacił 50000 zł, 25.2 nie zapłacił 50000 zł, 25.3 nie zapłacił 50000 zł. całość 150 000
A co Barbarka jak za 25.1 zapłacił 25000 w terminie a nie wpłacił 25000- to wg. ciebie uporczywie co nie wpłacał? Czy w ogóle coś uporczywie niewpłacał?
J
a też nie wpisuję uszczupleń przy art. 57 (przy 77 zresztą też nie). To, że art. 53 par. 29 kks nakazuje do tych czynów stosować odpowiednio przepisy dot. czynów uszczupleniowych, nie czyni automatycznie art. 57 i 77 uszczupleniowymi.
Mnie uczono i tego się trzymam że przepisy należy stosować dopóki nie zostaną zmienione lub "uchylone". Nie może być tak że w danym organie jakaś ustawa się nie przyjęła. Jeżeli wg. jednej ustawy marchewka jest owocem to wg. tej ustawy marchewka jest owocem i tyle.
„To, że art. 53 par. 29 kks nakazuje do tych czynów stosować odpowiednio przepisy dot. czynów uszczupleniowych, nie czyni automatycznie art. 57 i 77 uszczupleniowymi.”
§ 29. Przepisy § 27 i 28 stosuje się odpowiednio do następujących określeń: „kwota niewpłaconego podatku”, „nienależny zwrot należności celnej lub umorzenie należności celnej należnej do zapłacenia”, „nienależny zwrot należności podatkowej”, „nie pobiera podatku”, „nie wpłaca w terminie podatku”, „pobrany podatek”, „pobranego podatku nie wpłaca”, „podatek” oraz „wypłata lub pobranie nienależnej, nadmiernej lub wykorzystanej niezgodnie z przeznaczeniem dotacji lub subwencji”. § 27. Należność publicznoprawna uszczuplona czynem zabronionym jest to wyrażona liczbowo kwota pieniężna, od której uiszczenia lub zadeklarowania uiszczenia w całości lub w części osoba zobowiązana uchyliła się i w rzeczywistości ten uszczerbek finansowy nastąpił.
Art. 57. § 1. Podatnik, który uporczywie nie wpłaca w terminie podatku,
- to znaczy ze jest czynem uszczupleniowym. Jeżeli ustawodawca nie zmieni przepisu lub TK orzeknie że jest niezgodny z konstytucją to on obowiązuje.
05 lut 2015, 21:53
Nie bardzo rozumiem post KAM 83 - ale spróbuję
W moim przykładzie o panu, który popadł w tarapaty finansowe chodziło mi o wątpliwości związane z wysokością kary, w omawianym przypadku, gościu powinien dostać około 30 tyś grzywny - za przejściowe nieterminowe wpłacanie podatku - wykroczenie popełnił, ale w jakiej wysokości grzywna? A w Twoim przykładzie 25 tyś nie zostało wpłacone w terminie. A jeżeli nie zostało wpłacone w terminie tylko te 25 tyś, to od kiedy niewpłacenie staje się uporczywe? Idźmy dalej. 2.2 2015 upłynął termin wpłaty PIT-28, zgodnie z koncepcją, że uporczywie to nie tylko wielokrotnie ale i jednorazowo ale długo - kiedy można postawić zarzut z 57? Zgodnie z tym ostatnim wyrokiem NSA mamy badać przyczyny niewpłacenia w terminie, bo nawet wielokrotne i długotrwałe nie musi wypełniać znamion z 57 - zdaniem NSA. Wolę jednak pogląd, że uporczywość z 57 to powtarzające się niewpłacanie podatku w terminie.
Do znamion art 57 nie należy kwota uszczuplenia, więc nie wpisuję jej nigdzie, ani do sprawozdania, ani do MANDATów
05 lut 2015, 22:44
Wyrok
Sądu Najwyższego
z dnia 17 listopada 2014 r.
III KK 226/14
Z punktu widzenia niniejszej sprawy istotne jest również i to, że wykroczenie skarbowe stypizowane w art. 57 § 1 k.k.s. polega na uporczywym "nie wpłacaniu podatku w terminie". Zgodnie ze znowelizowanym powołaną wyżej ustawą z dnia 28 lipca 2005 r. § 29 art. 53 k.k.s. przepisy: art. 53 § 27 k.k.s. - definiującego pojęcie "należności publicznoprawnej uszczuplonej czynem zabronionym" oraz art. 53 § 28 k.k.s. - zawierającego legalną definicję pojęcia "narażenie na uszczuplenie należności publiczno-prawnej czynem zabronionym", mają odpowiednie zastosowanie m.in. do określenia "nie wpłaca podatku w terminie". Takie zdefiniowanie przez ustawodawcę, objaśniającego wyrażenia ustawowe, pojęcia "nie wpłaca podatku w terminie" oznacza więc, że określenie to, będące znamieniem wykroczenia skarbowego z art. 57 § 1 k.k.s., zrównane zostało pod względem konsekwencji prawnych z takimi pojęciami jak "uszczuplenie" i "narażenie na uszczuplenie" należności publiczno-prawej. W efekcie to właśnie z woli ustawodawcy niewpłacenie w terminie ustawowo określonym należnego podatku już w dacie upływu tego terminu skutkuje zaległością podatkową, stanowiąc tym samym uszczuplenie należności publiczno-prawnej
05 lut 2015, 22:52
Barbarka
Nie bardzo rozumiem post KAM 83 - ale spróbuję
Idźmy dalej. 2.2 2015 upłynął termin wpłaty PIT-28, zgodnie z koncepcją, że uporczywie to nie tylko wielokrotnie ale i jednorazowo ale długo - kiedy można postawić zarzut z 57?
gdy minie co najmniej 3 miesiące
05 lut 2015, 22:55
gdy minie co najmniej 3 miesiące
Mnie uczono i tego się trzymam że przepisy należy stosować dopóki nie zostaną zmienione lub "uchylone". Nie może być tak że w danym organie jakaś ustawa się nie przyjęła. Jeżeli wg. jednej ustawy marchewka jest owocem to wg. tej ustawy marchewka jest owocem i tyle.