Bardzo dziękuję za pomoc w sprawie zakończenia zawiadomienia odstąpieniem, przed tymi czynnościami co wskazałeś, mam dekretować wniosek na siebie czy zamknąć bez dekretacji? W zarejestrowanym wniosku/zawiadomieniu w RMW nie mam także dopisanej osoby i także nie wiem czy dane tej osoby powinny się tam znaleźć czy tez nie
31 sie 2017, 11:06
Re: ESKS
Ja, jeżeli będę rejestrować odstąpienia w ESKS - bo może na razie zostanę przy MANDATACH, to dopiszę osobę i zadekretuję na siebie.
31 sie 2017, 17:02
Dokładnie tak jak opisała Barbarka z tym, że staramy się u nas dekretować i dopisywać osoby, których dot. zawiadomienie od razu, ale różnie z tym bywa.
01 wrz 2017, 06:53
Pomocy!!! Muszę zmienić zarejestrowany wniosek w RMW na mandat. Ale Jak wchodzę w Rejestr RMW i klikam na dany wniosek, to opcję "Zmień na sprawę" mam nieaktywną. Czy coś zrobiłam nie tak? I ewentualnie co? Bardzo proszę o pomoc, jeśli ktoś już to przerobił...
01 wrz 2017, 12:01
Może masz w RMW sprawe jako zakończona i dlatego masz nieaktywną funkcje 'zmień na sprawe'? Spróbuj zmienić na prowadzona i powinno się udać.
01 wrz 2017, 14:39
A czy wniosek w RMW, który chcemy zakończyć mandatem powinno się w ogóle "zmieniać na sprawę" ? Myslałem, że "zmień na sprawę" dotyczy tylko sytuacji gdy wszczynamy postępowanie.
02 wrz 2017, 09:07
No fakt ja wchodzę w RMW szukam wniosku, wchodzę w tok sprawy, w kolumnie 7 kary grzywny mandat i zakończ. No i oczywiście oprócz tego wprowadzam mandat jako nowa sprawa EMS itd. Z RMW przenoszę na RKS jak wszczynam postępowanie.
02 wrz 2017, 11:58
Tak było napisane w podręczniku w wersji majowej, że mandaty beą dostępne w przyszłości. Ale w opcji zmień na sprawę można wybierać nie tylko rejestry RKS I RSP ale również EMS. A po zmienieniu na sprawę trzeba to zweryfikować. Tylko lepiej w czesnie robić tak ja pisze Gosia21 - przez zmianą na sprawę w toku sprawy dokonać stosownych wpisów.
02 wrz 2017, 16:32
Witajcie. Czy ktoś ma nadane uprawnienia do bazy PESEL w ESKS? Jeśli tak to kto podpisywał wniosek o nadanie uprawnień NUS czy DIAS?
08 wrz 2017, 13:25
agze
Witajcie. Czy ktoś ma nadane uprawnienia do bazy PESEL w ESKS? Jeśli tak to kto podpisywał wniosek o nadanie uprawnień NUS czy DIAS?
DIAS
____________________________________ "Spytaj milicjanta, on Ci prawdę powie. Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę."
08 wrz 2017, 13:52
Na tą chwile istnieje możliwość zmiany RMW na EMS. To oznacza, że gdy RMW kończę mandatem to będzie koniec czynności w ESKS? Uzupełniając rzecz jasna w toku sprawy mandat/grzywna? Nie zabrnęłam jeszcze tak daleko
22 wrz 2017, 09:23
W RMW zarejestrować w toku sprawy mandat i zmienić sprawę z RMW na EMS. Potem zweryfikować nową sprawę (w rejestrze EMS) zmienić osobę na ukaraną (ewentualnie wpisać osobę jeżeli nie była wpisana lub była wpisana inna), wpisać kwalifikację, opis czynu, rodzaj płatności, kwotę i numer mandatu) no i chyba to już wszystko. Ale zawsze można to poprawić (tylko trzeba zmienić mandat na prowadzony). Generalnie jest to opisane w podręczniku (w najnowszej wersji 17.8.17.1. z 21.09.2017 to rozdział 2.6).
22 wrz 2017, 10:42
Wprowadzacie wszystkie wnioski do systemu ESKS (rejestr RMW)? Mając ich kilkadziesiąt lub nawet kilkaset do wprowadzenia to jest ogrom czasu do wydatkowania. Za każdym razem trzeba wprowadzać dane osoby z wniosku i adres. Chyba, że ja coś źle robię albo nie znam jakiejś "sztuczki", aby wprowadzanie przyspieszyć. A jak Wam z tym idzie?
10 paź 2017, 07:13
Z tego co pamiętam nie było pisma żeby wszystko wprowadzać. Dotychczasowe pisma dotyczyły tylko spraw (RKS i RSP)