Teraz jest 05 wrz 2025, 13:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
I mamy uchwałę SN w sprawie art. 9 par. 3 kks 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA09 lis 2013, 19:40

POSTY        274
Post Re: I mamy uchwałę SN w sprawie art. 9 par. 3 kks
Może będziemy zamiejscowi - jak informatycy i radcy...

19 lut 2016, 08:58
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 gru 2015, 17:18

POSTY        11
po propozycjach zmian 57 to kiepsko ich widzę, nie wspomnę już, że rola oskarżyciela w us ograniczy się do wystawiania mandatów, czyli tak na serio to każdy na stanowisku będzie mógł wystawić mandat, a prowadzenie spraw w sprawach o wykroczenia... no cóż ... ktoś nie zna realiów pracy :)

19 lut 2016, 17:48
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
Mandat będzie mógł nałożyć każdy pracownik UAS. Zresztą już teraz robi to np. Kontrola.
Oskarżyciele przestaną być potrzebni, jeśli zapisy z projektu utrzymają się w takim kształcie.
Ciekawe jest natomiast to, że projekt zmian do KKS nie zmienia niczego w kwestii organów postępowania i w dodatku cały czas posługuje  się pojęciami "urząd celny", "kontrola skarbowa", czy "urząd skarbowy".

19 lut 2016, 20:57
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Czy to znaczy, że nie będzie postepowań z art 77 par 2? Do wykrycia tego przestępstwa nie trzeba kontroli, wystarczy PIT-4R.

19 lut 2016, 21:22

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Może w planach mają likwidację instytucji płatnika?
Nareszcie będziemy dostawać pensję brutto i sami zdecydujemy, czy zapłacić podatek i ZUS :wysmiewacz:

Niby absurd, ale przy tym co się obecnie wyprawia, to niekoniecznie :blink:

19 lut 2016, 21:39
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
Barbarka                    

Czy to znaczy, że nie będzie postepowań z art 77 par 2? Do wykrycia tego przestępstwa nie trzeba kontroli, wystarczy PIT-4R.

Wystarczy, że księgowość (SW, czy jeszcze któraś komórka) weźmie takiego PIT-4R, porówna z wpłatami i prześle do UCS zawiadomienie. UCS zajmie się tym dalej  :rotfl:

Problem tylko w tym, że zgodnie z projektem w UAS zostało jedynie wykrywanie przestępstw z ustawy o rachunkowości, a z KKS-u nie. Zatem, księgowość nie może wykrywać przestępstw ani z 77 par. 1 i 2, ani za chwilę z 57 par. 1 i 2  W związku z powyższym wychodzi na to, że skoro UAS nie będzie miało obowiązku wykrywania przestępstw skarbowych, a UCS sam nie będzie w stanie takich przestępstw wykryć, to... mamy kolejny krok do propagowania dobrowolnego regulowania zobowiązań podatkowych, zgodnie z pomysłem pana J.K.  :wysmiewacz:

Ewentualnie pozostanie jeszcze "wykrywanie" na podstawie art. 304 par. 2 kpk  ;)

22 lut 2016, 07:22
Amator
Własny awatar

POSTY        11
czyli robi się wesoło :)  będziemy w UAS pity wprowadzać... :) a co z zalegającymi w szafach trupami? zapakujemy i prześlemy do USC?

22 lut 2016, 16:00
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 mar 2007, 14:05

POSTY        51
czytając projekt KAS uważam że komórki KS powinne być jedne w Izbach z oddelegowaniem do poszczególnych jednostek wszyscy w mundurkach z podobnym uposażeniem i zaangażowaniem w wykrywanie szarej strefy, która w małych us też jest i równe traktowanie mobilizuje do pracy a jej efekty cieszą wszystkich :P

23 lut 2016, 08:09
Specjalista

POSTY        468
I mamy projekt zmian w kks. Tylko dlaczego wcześniej mieliśmy się wypowiedzieć na temat KAS. Gdybym wiedziała o zmianie art 57 kks moja ocena KAS byłaby inna. I drugie pytanie - dlaczego  zmiany kks nie uwzględniają KAS?
Nie wiem czy piszę dosyć jasno, ale coraz mniej chce mi się myśleć. Mój mózg tego wszystkiego nie ogarnia...

23 lut 2016, 22:30

POSTY        969
Pewnie zmiany w kks wprowadzą zanim uchwalą KAS. A całą kks dostosują  do KAS przepisami wprowadzającymi to ostatnie.

23 lut 2016, 23:24
Specjalista

POSTY        468
Ok, zmiany w kks wprowadzą teraz, niepłacenie podatków w terminie w kwocie ok 9 tyś stanie się przestępstwem. Od 1.1.2017  UAS nie będą zajmowały się przestępstwami. Takie zmiany oceniam negatywnie z kilku powodów. Technicznie nie potrafię sobie wyobrazić - UAS będą informowały UCS że X nie zapłacił 15 tyś VAT? Czy jakieś sprawy zostaną w UAS? Jak zostaną potraktowani karniści? Będzie gdzieś dla nas miejsce?
Większość niezapłaconych podatków w terminie stanie się przestępstwem. Teraz załatwiałam to mandatem po  zapłaceniu, po zmianie kks wszystko pójdzie do sądu, ja oceniam, że spraw sądowych będzie może nawet 100 % więcej i staną się trudniejsze. W urzędach, takie jest moje zdanie, KS traktowany jest po macoszemu, większość nie rozumie tego co robię i uważa, że ja nic nie robię. Nie wyobrażam sobie pracy po zmianie kks.

24 lut 2016, 22:17
Znawca

REJESTRACJA09 lis 2013, 19:40

POSTY        274
Barbarka będzie tak /jeżeli toto wejdzie w życie/ - jako pracownik uas będziesz karać mandatami, jako pracownik izby lub ucs będziesz prowadzić dochodzenia o przestępstwa skarbowe.
Innej drogi nie widzę.

25 lut 2016, 07:22

POSTY        969
marus007                    

Barbarka będzie tak /jeżeli toto wejdzie w życie/ - jako pracownik uas będziesz karać mandatami, jako pracownik izby lub ucs będziesz prowadzić dochodzenia o przestępstwa skarbowe.
Innej drogi nie widzę.

Już słyszałem podobne opinie. Oby były nietrafione.

Bo to najprostsza droga do schizofrenii ...

26 lut 2016, 04:54
Amator
Własny awatar

POSTY        11
schizofrenia to nic w porównaniu z  wizja wprowadzaniem deklaracji :) a tak na marginesie czy szefostwo nie może w ramach zapytania wystosować prośby o udzielenie informacji co zamierzają w ramach KAS zrobić z oskarżycielami z całego kraju? Skoro mamy wypowiadać się odnośnie  projektów KAS  to warto wiedzieć co autor ma na myśli ... i jaki będzie los pracowników urzędów po co snuć domysły i się niepotrzebnie wkręcać :)  Niektórzy z nas wiedząc co nas czeka po nowym roku mogliby się zorganizować z nową pracą ... a tak będziemy czekać... nie sprzyja to efektywnej pracy :)

26 lut 2016, 17:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 70 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5